Zobacz temat - [R75] Silniczek krokowy umiejscowienie i czyszczenie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Silniczek krokowy umiejscowienie i czyszczenie

krzychu.b - Sro Sie 11, 2010 22:26
Temat postu: [R75] Silniczek krokowy umiejscowienie i czyszczenie
Witam . Gdzie znajduje się silniczek krokowy i jak go przeczyścić. Szukałem ale nijak znaleźć nie mogę.
Aragorn - Czw Sie 12, 2010 08:01
Temat postu: Re: [R 75 2.0 V6] Silniczek krokowy umiejscowienie i czyszcz
krzychu.b napisał/a:
Witam . Gdzie znajduje się silniczek krokowy i jak go przeczyścić. Szukałem ale nijak znaleźć nie mogę.

po prawej strony przepustnicy (obok obudowy akumulatora) ja czyściłem benzyną i WD40

Zukowaty - Czw Sie 12, 2010 22:30

krzychu.b, sprawdź od razu czy grzybek nie kręci się w gnieździe. Wyciera się plastikowe prowadzenie i pupa :bezradny:
krzychu.b - Sob Sie 14, 2010 22:51

Zukowaty, na szczęście nic się nie wytarło przeczyścił ja grzybka gniazdo itp. i obroty już ok
pineska - Pią Mar 03, 2017 12:06

Witam!
Podepnę się pod temat. Wykręciłem silniczek krokowy według tutki z tej strony, ale jest problem bo mój wygląda zupełnie inaczej, nie ma żadnego trzpienia i obudowa jest nierozbieralna z tego co widzę. Jak go wyczyścić? Wystarczy zebrać brud patyczkiem do uszu i popsikać w otwory smarem silikonowym?

Dołączam zdjęcia:

columbus73 - Sob Mar 04, 2017 04:36

Znajdź jakieś sterowanie które będzie symulowało jego prace i do myjki ultradźwiękowej .
pineska - Sob Mar 04, 2017 09:38

Nie posiadam niestety nic coby można go było pod to w domu podpiąć, ani myjki ultradźwiękowej :-P
Póki co walczę za pomocą Castrol Oil Spray i silikonu w sprayu...

Seblit - Sob Paź 14, 2017 13:35

Ja mam dokładnie takie samo ustrojstwo. Nie mam żadnej myjki ultradźwiękowej a czytałem ten sam poradnik
https://www.roverki.eu/te...-krokowego.html
i żadnego trzpienia nie widzę, obudowa też inna. Nie da się tego jakimś domowym sposobem wyczyścić? bo falowanie obrotów na biegu jałowym jest zauważalne (600-800 i tak cały czas).

sknerko - Sob Paź 14, 2017 14:48

wypłucz go w benzynie ekstrakcyjnej, wymocz aż przestana z niego brudy wylatywać jak nie pomoże to musisz wymienić na inny
Seblit - Pią Maj 11, 2018 22:51

Odkopię temat odnośnie krokowca. Płukanie go niewiele pomogło, chociaż faluje teraz rzadziej. Doszedł za to inny objaw. Mianowicie teraz na biegu jałowym potrafi wywalać obroty nawet do 2000. Co ciekawe dzieje się to tylko na rozgrzanym silniku i tylko gdy temperatura na zewnątrz wynosi 20 C lub więcej.
Stąd pytanie, czy to też od krokowca? O tą zależność od temperatury mi chodzi.