|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4 LPG 99r ] Tarcze hamulcowe,bicie po pedale hamulca
kubawasko - Czw Sie 19, 2010 07:46 Temat postu: [R200 1.4 LPG 99r ] Tarcze hamulcowe,bicie po pedale hamulca Witam
Moi drodzy mam taki problem, podczas gdy jade autem i zahamuje od czasu do czasu strasznie mi ,,bije" pedal, czuc takie uderzenia impulsywne. Czego to moze byc wina ? Krzywych tarcz hamulcowych ? Podkreslam ze ta czynnosc nie dzieje sie zawsze tylko od czasu do czasu.
Drugie moje pytanie to takie: Posiadam Roverka 200 silnik 1.4 99r z ABS i na przodzie mam tarcze niewentylowane... Wszedzie gdzie bylem zamowic tarcze hamulcowe kazdy mi odpowiadal ze w katalogu maja tarcze do tego modelu tylko wentylowane... z racji ze jesli auto posiada ABS to musi byc wentylowana tarcza, Czy cos jest przekombinowane w moim zawieszeniu ?
Z gory dziekuje za wytlumaczenie obu tych problemow.
Pozdrawiam, kubawasko
praktis - Czw Sie 19, 2010 07:56
kubawasko napisał/a: | Czego to moze byc wina ? Krzywych tarcz hamulcowych ? |
Prawdopodobnie tak.
kubawasko napisał/a: | z racji ze jesli auto posiada ABS to musi byc wentylowana tarcza, |
Pierwsze słyszę.
http://www.tomateam.pl/sk...hamulcowy&c=825
kubawasko - Czw Sie 19, 2010 08:00
To niektorzy w tych sklepach to niezle sie znaja na rzeczy a na jakiej zasadzie w moim modelu dziala abs ? jak on jest zamontowany wogole ?
Stacho - Czw Sie 19, 2010 08:12
Witam,
W moim aucie jest ABS i również są tarcze niewentylowane i tak ma być. Zmieniając tarcze, kupiłem niedrogie f-my Delphi-Lockheed (55zł/szt.), jeżdżę na nich prawie 2 lata i są ok.
Co do bicia, to wg mnie wina właśnie tarcz - może są lekko zwichrowane lub je wichruje w czasie hamowania po nagrzaniu (może jedną z nich). Nie piszesz w jakim stanie masz te tarcze, jakiej F-my. Jak masz je zjechane , to wymień na nowe i powinno być ok, , pozdr....
kubawasko - Czw Sie 19, 2010 10:18
Niestety nie powiem ci kolego z jakiej tarcze sa firmy bo nie wiem dokladnie, a co do tego ile je mam to tylko rok wlasnie... Gdy mechanik wymienil je rok temu bylo wszystko wporzadku nic nie bilo, lecz od niedawna znowu pojawilo sie bicie po pedale...
praktis - Czw Sie 19, 2010 11:11
Jeśli tarcze były kiepskiej jakości to wystarczyło kilka mocnych hamowań a potem wjazd w kałużę i już masz czipsy zamiast tarcz
kubawasko - Czw Sie 19, 2010 11:37
Tarcze juz zakupilem wraz z klockami zobaczymy co z tego wyjdzie
A jest mozliwosc zeby to byla wina zwiazana ze szczekami hamulcowymi ?
praktis - Czw Sie 19, 2010 12:16
kubawasko napisał/a: | A jest mozliwosc zeby to byla wina zwiazana ze szczekami hamulcowymi ? |
Szczęki są elementem hamulców bębnowych.
Jesli miałeś na myśli zacisk, to raczej nie jest to jego winą. Przy wymianie dopilnuj, żeby został dobrze oczyszczony.
leszczu - Czw Sie 19, 2010 12:21
Stacho napisał/a: | W moim aucie jest ABS i również są tarcze niewentylowane i tak ma być |
A nie prawda. Ja mam ABS i mam tarcze wentylowane
Stacho - Czw Sie 19, 2010 13:25
Zgoda leszczu19901, miałem napisać "tak może być", gdyż są różne wersje ,pozdr...
kubawasko - Czw Sie 19, 2010 14:34
praktis napisał/a: | kubawasko napisał/a: | A jest mozliwosc zeby to byla wina zwiazana ze szczekami hamulcowymi ? |
Szczęki są elementem hamulców bębnowych.
Jesli miałeś na myśli zacisk, to raczej nie jest to jego winą. Przy wymianie dopilnuj, żeby został dobrze oczyszczony. |
Czlowiek od rana zalatany i dlatego ten blad - no dokladnie chodzilo o zacisk Tarcze zostaly wymienione wraz z klockami no i hamuje sie lepiej ale podczas mocniejszego hamowania juz zaczyna bic...
Vesper416 - Czw Sie 19, 2010 21:18
Nowe tarcze zwłaszcza te tańsze często wymagają toczenia. Po drugie masz nowe tarcze i nowe klocki daj im trochę czasu na dotarcie. Ja po wymianie klocków też miałem lekkie bicie a po około 2tyg bicie znikło.
|
|