|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - Niezapłacony mandat
VanOrtega - Wto Wrz 14, 2010 23:53 Temat postu: Niezapłacony mandat Witam, mam pytanie
Jak wyglada sprawa jesli chodzi o zwlekanie z zapłata mandatu za przekroczenie predkosci?
Jak wyglada naliczanie itp...?
Prosze o pomoc
sTERYD - Sro Wrz 15, 2010 00:38
za mandat nie ma odsetek. Jedynie ewentualne koszty egzekucji. Jeśli nie będziesz miał zwrotu podatku, to urząd skarbowy ściągnie Ci z konta, ale musisz trzymać zawiadomienie o odciągnięciu należności ze zwrotu podatku, bo możesz drugi raz zapłacić
Jeśli zapłacisz nawet po paru miesiącach, to nikt Ci nic nie powie, chyba, że coś się zmieniło przez ostatnie dwa lata.
szoso - Sro Wrz 15, 2010 08:10
ja zapłaciłem 20zł więcej, komornik dolicza sobie za dojazd a przylazł po 6 miesiącach, kwota pewnie zależna od odległości
edzio123 - Sro Wrz 15, 2010 08:15
Ja miałem 2 niezapłacone i za każdy jak przyszedł mi do domku policzył po 3,5zł więcej A przyszedł uuu nie wiem czy nie po roku
ADI-mistrzu - Sro Wrz 15, 2010 08:54
A jeśli to nie sekret to mógł byś napisać ile tego mandatu miałeś? Ja ostatnio jak wziąłem zimową kurtkę do prania to wyciągnąłem mandat o którym kompletnie zapomniałem
Niby tylko 100zł ale ciekaw jestem czy naliczają po roku, po pół roku czy jak to wygląda.
edzio123 - Sro Wrz 15, 2010 08:54
2x100zł za pasy
VanOrtega - Sro Wrz 15, 2010 09:45
glupia sprawa, dostałem
300zł i 8 punktów za przekroczenie predkosci o 49km/h
Dzieki za pomoc
Mazak - Sro Wrz 15, 2010 10:18
jeżeli prze 3 lata nikt się nie upomni o zapłacenie to podobno mandat jest anulowany, ja zapłaciłem prawie po 2 latach i chyba doliczyli mi coś ok 20 zł
maciej - Sro Wrz 15, 2010 10:37
Nie anulowany, tylko się przedawnia.
Generalnie, to nie ma problemów - jest dokładnie tak, jak zostało opisane - płaci się mandat + koszty egzekucji, które zwykle wynoszą 10-20 zł.
Mogę jeszcze napisać, że system się "poprawił" i raczej nie ma co liczyć na to, że nikt się o to nie upomni przez 3 lata, więc należy się raczej liczyć, że urzędnik skarbowy albo ściągnie to ze zwrotu z podatku albo zwróci się do nas.
Ale jak już dostaniemy list, to raczej nie należy sprawy przeciągać, bo może to się skończyć niegroźną, ale dokuczliwą blokadą konta.
blejz - Sob Wrz 18, 2010 15:10
dostałem kiedyś mandacik ze zdjęciem ze straży miejskiej. pojechałem go oczywiście odebrać osobiście bo wtedy dał mi tą niższa kwotę czyli 200zł. gościu sam mi powiedział że płatne w ciągu 7 dni ale jak nie mam teraz kasy to żebym sie nie przejmował tylko czekał na poborce skarbowego w wyniku czego zapłace tylko właśnie do 20 zł wiecej. obecnie mam mandat 100zł którego jeszcze nie zapłaciłem mimo wezwania do urzędu skarbowego. zobaczymy co z tego wyniknie. wiadomo że nie ominie mnie zapłacenie tej kwoty ale poco teraz płacić skoro można później
|
|