|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Sonda lambda
kaczas_mb - Wto Wrz 21, 2010 07:28 Temat postu: [R75] Sonda lambda witam
zakupiłem sondę i chciałbym ją wymienić! Chodzi o to, że jeżeli wiem, która sonda ma "defekt" to wystarczy, że ją wymienię i gotowe czy są jeszcze potrzebne jakieś "komputerowe strojenia" po wymianie???
Markzo - Wto Wrz 21, 2010 07:31
wystarczy sama wymiana dasz rade
kaczas_mb - Wto Wrz 21, 2010 07:34
no dobra spróbuje
[ Dodano: Wto Wrz 21, 2010 08:34 ]
jeszcze jedno pytanko czy sondy w 2-litrówkach z manualem lub automatem są takie same??
Markzo - Wto Wrz 21, 2010 08:00
myślę, że tak, bo silnik jest ten sam, tylko skrzynia inna. Do sondy dobierzesz się od spodu, jak pampersa zdejmiesz, dość dobry dostęp jest
owcze - Pon Sie 08, 2011 18:38
Podpinam się pod temat z takim pytaniem...
Czy wiecie ile jest sond lambda w 2.5v6 i czy moglibyście wskazać mi ich położenie? Na kompie wskazało mi błąd sondy lambda (P0151). Wydaje mi się, że muszę ją wymienić ale nawet nie mam pojęcia gdzie ona się znajduje
Markzo - Pon Sie 08, 2011 19:25
po jednej na każdy kolektor wydechowy i może być jedna za katalizatorem, do każdej masz dostęp od spodu.
owcze - Wto Sie 09, 2011 04:42
Markzo napisał/a: | po jednej na każdy kolektor wydechowy |
rozumiem, że 2 + 1?
Dzięki Markzo, będę tego szukał pod spodem
Markzo - Wto Sie 09, 2011 09:13
albo 2 albo 2+1, pisalismy kiedys na forum, np w naszej 75 są tylko 2 sondy a w moim zs juz 3, u jednego kolegi tez byly tylko 2
falko29 - Sob Mar 23, 2013 22:05
Witam
Dorzucę się do teamatu :
Po sprawdzeniu auta programem do diagnostyki, wyszło m itakie coś :
P0135 Obwód Nagrzewania sondy lambda (blok cyl1, czujnik 1 )
P0155 Obwód Nagrzewania sondy lambda (blok cyl2, czujnik 1 ),
Doczytałem , że chodzi o "grzałkę sondy" i należy wymienić sondy ?
Mam auto rocznik 99, więc mam tylko 2 sondy? (bo podobno były montowane 3 dopiero od 2000 roku ? Bo nie umiałem znaleść sondy za katalizatorem.
Mało tego jedna sonda jest , a druga ma urwany przewód , a nie świeci mi się "check"
Tu widok od przodu auta : Pytanie, co to za miejsce obok sondy? Wpust do dodatkowej sondy???
No i widok w miejscu, gdzie oba kolektory schodzą się w jedną rurę :
Jaką sondę zastosować? Kupię od razu nowe 2 sztuki , tylko nie wiem gdzie jest wtyczka tylnej sondy, bo od dołu nic nie widziałem..
Proszę odpowiedzieć tutaj, niebardzo mam możliwości przeszukiwać całe forum w szukaniu odpowiedniej sondy....
[ Dodano: Wto Sty 22, 2013 18:59 ]
pomoże ktoś w wyżej opisanym problemie
[ Dodano: Sob Mar 23, 2013 22:05 ]
Może mi ktoś pomóc w temacie ?
Mam już odpowiednią sondę kupioną, chciałbym ją wymienić, tylko na Boga, nie wiem gdzie w ogóle szukać wtyczki do której podpiać tę tylną sondę lambda... Na zdjęciu widać, że kable z niej są odcięte/oderwane...
Przednią, pomierzyłem, żyje, jest sprawna
|
|