|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Ubytek wody w chłodnicy
roadking - Sro Wrz 22, 2010 09:36 Temat postu: [R75] Ubytek wody w chłodnicy Od pewnego czasu ubywa mi wody w chłodnicy, możliwe że pojawiła się nieszczelność na termostacie (choć 3 lata temu go wymieniałem, przejechałem od tego czasu około 40 tyś) ale może to uszczelka pod głowicą (Co mnie bardzo martwi)
Co prawda objawów typu olej w układzie chłodzenia nie ma, nie dymi też parą z rury wydechowej. W oleju również nie ma wody.
Przy regularnym dolewaniu wody nie skacze mi temperatura, tylko jak zapomnę dolać wody i po miesiącu zniknie z 2 litry z układu chłodzenia następuje przegrzanie płynu chłodzącego. A jak pilnuję poziomu w zbiorniczku to wszystko jest ok.
Jak sądzicie, może to być uszczelka ?
SL
piterazim - Sro Wrz 22, 2010 10:19
a pod autkiem mokrej plamy nie ma? weź auto na kanał i sprawdź czy któryś z węży się nie poci
roadking - Sro Wrz 22, 2010 10:25
Wyciek jest na tyle mały ze woda odparowuje, nie widać aby z węży cos wyciekało.
Moze znowu ten termostat tyle że do niego sie dostać to niezła jazda.
apples - Sro Wrz 22, 2010 14:33
roadking napisał/a: | Moze znowu ten termostat tyle że do niego sie dostać to niezła jazda. | lub króciec http://forum.roverki.eu/v...p=409512#409512
roadking - Sro Wrz 22, 2010 14:41
Gdzie jest ten króciec ?
Ja mam silnik KV6 a ten któciec to chyba jest w dieslach ?
A może chodzi o te rurkę łącząca termostat z blokiem w miejscu gdzie jest pompa wody ?
SL
apples - Sro Wrz 22, 2010 14:44
roadking napisał/a: | Ja mam silnik KV6 a ten któciec to chyba jest w dieslach ? | Nie zauważyłem.
maryba - Sro Wrz 22, 2010 15:54
apples napisał/a: | roadking napisał/a: | Ja mam silnik KV6 a ten któciec to chyba jest w dieslach ? | Nie zauważyłem. |
pewnie dlatego że w opisie wpisał 2.0 - co z automatu mówi ze to diesel
dukat11 - Sro Wrz 22, 2010 19:09
roadking napisał/a: | Od pewnego czasu ubywa mi wody w chłodnicy, możliwe że pojawiła się nieszczelność na termostacie (choć 3 lata temu go wymieniałem, przejechałem od tego czasu około 40 tyś) ale może to uszczelka pod głowicą (Co mnie bardzo martwi) |
Sprawdź pompę wody. Kiedyś miałem tak że ubywało wody na tyle wolno że nic nie było widać ale po kilku miesiącach ujawniła się pompa. Choć patrząc na twoje inne objawy ( w innych poście: nierówna praca silnika jakby nie palił na jeden cylinder co przechodzi jak go przegazujesz. ) to może być uszczelka głowicy.
|
|