|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Woltomierz
zimek-1985 - Sob Paź 02, 2010 09:55 Temat postu: [R620] Woltomierz Witam.
Koledzy mam takie pytanie. Posiadam taki woltomierz
http://allegro.pl/oprawa-...1241413932.html
I tu moje pytanie. Jak go podłączyć żeby włączał się razem ze wzmacniaczem? Bo coś mi nie wychodzi. Z woltomierza wychodzi tylko jeden cienki czarny kabel.Próbowałem już pod przewód sterujący ale to nic nie daje. Dzięki za podpowiedzi.
robo - Sob Paź 02, 2010 10:37
To jest oprawa bezpiecznikowa. Woltomierz to tylko dodatkowa funkcjonalność. Generalnie podłączenie powinno wyglądać tak, że bezpiecznik jest wpięty w plusowy przewód zasilający wzmacniacz a cienki czarny kabel podłączasz do masy. Jeśli chcesz żeby woltomierz działał tylko przy włączonym wzmacniaczu to masę na czarnny przewód podawaj np. przez przekaźnik załączany przewodem sterującym.
zimek-1985 - Nie Paź 03, 2010 00:06
Właśnie myślałem nad takim przekaźnikiem. Tylko one są za zwyczaj trochę duze jak dla mnie i wolał bym zeby go nie było dlatego zadałem to pytanie z nadzieją ze ktoś zna inny sposób. no ale cóż. coś za coś. dzieki za pomoc.
Bordos - Nie Paź 03, 2010 09:04
Kolego, jeżeli wzmacniacz możesz włączać z zewnątrz to wystarczy równolegle do niego przyłączyć Voltomierz. A jeśli nie, to do zastosowania takiego, że przekaźnik ma załączać jedynie urządzenie pomiarowe, to możesz zastosować mały przekaźnik, bo płynące tam prądy będą minimalne.
|
|