|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - Prawa autorskie do zdjęcia i ich wykorzystywanie ich.
Tomi - Czw Paź 07, 2010 08:28 Temat postu: Prawa autorskie do zdjęcia i ich wykorzystywanie ich. Witam,
Chciałem zapytać znawców tematu, jak wygląda sytuacja prawna, gdy w moje zdjęcia ktoś wykorzystuje w sklepie internetowym, przy prezentacji swojego produktu. Faktycznie zdjęcia prezentują m.in. ten produkt, jednak autorem jestem ja. W.w. zdjęcia są wykorzystane bez mojej wiedzy, a tym bardziej bez mojej zgody.
Co z tym fantem można zrobić?
walkie - Czw Paź 07, 2010 08:32
Tomi, zgłosić i wygrać sprawę.
Jeśli koleś czerpie korzyści majątkowe z tego to tym gorzej dla niego.
Zrób print screen ze zdjęciem, adresem strony i widoczną datą i do dzieła.
Kolega tak we Wrocławiu miał, wykorzystane jego zdjęcia promowały jakąś paradę czy imprezę - krótka rozprawa, wygrana.
Tomi - Czw Paź 07, 2010 08:33
Baaaa..., zdjęcia w sklepie są oznaczane logiem sklepu, który ma za zadanie zabezpieczenie ich przed kopiowaniem i wykorzystanie gdzie indziej
walkie - Czw Paź 07, 2010 08:37
Tomi, widzisz, ktoś zadbał, żeby dalej nikt nie podpierniczył, chyba że trafi do Ciebie znów i Tobie buchnie
maniaq - Czw Paź 07, 2010 08:43
tomi, sprawa jak to bywa w pl do wygrania, tylko musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy chce ci sie szarpac >?
Ja bym zrobil tak, pismo do tej firmy - z prosba o zaprzestanie wykorzystywania zdjec + w ramach zadosc uczynienia np 1000 pln na twoje konto. Jezeli nie zaprzestanie to skierujesz pismo do sadu.
Wbrew powszechnej opini zdjecia wykorzystywane w sieci sa chronione. Zajrzyj na strone http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
Przejrzyj ile mozesz wywalczyc, bo w sadzie to sa tabele brane pod uwage jako podstawa + jakies zadoscuczynienie za straty jakie mogles poniesc.
|
|