|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400 SDI] Wężyk zaworu EGR
mcjg - Sob Paź 23, 2010 08:51 Temat postu: [R400 SDI] Wężyk zaworu EGR Przedwczoraj pokusiłem się o założenie chłodnicy EGR do mojego klekota. Z problemani ale sie udało. Nareszcie mam gorąco w aucie, po rozgrzaniu silnika nagrzewnica grzeje jak wściekła. Nie zauważyłem na razie aby dużo szybciej się nagrzewał, ale nie miałem jeszcze okazji żeby to sprawdzić. Moje pytanie dotyczy natomiast wężyka wpinanego w zawór EGR z jednej strony a w solenoid z drugiej. Co on dokładnie robi/daje? Pokruszyła mi się jego końcówka i nie wiem czy na gwałt szukać nowego czy odpuścić.
Mix - Sob Paź 23, 2010 15:32
Wężyk daje podciśnienie i steruje pracą zaworu EGR. Też mam ukruszone to kolanko, ale się zbytnio nie przejmuję ZTCP bez wężyka zawór jest cały czas zamknięty.
http://www.youtube.com/watch?v=sQCvihDxj9A
xtek - Sob Paź 23, 2010 21:39 Temat postu: Re: [R400 SDI] Wężyk zaworu EGR
mcjg napisał/a: | Przedwczoraj pokusiłem się o założenie chłodnicy EGR do mojego klekota. Z problemani ale sie udało. Nareszcie mam gorąco w aucie, po rozgrzaniu silnika nagrzewnica grzeje jak wściekła. Nie zauważyłem na razie aby dużo szybciej się nagrzewał, ale nie miałem jeszcze okazji żeby to sprawdzić. Moje pytanie dotyczy natomiast wężyka wpinanego w zawór EGR z jednej strony a w solenoid z drugiej. Co on dokładnie robi/daje? Pokruszyła mi się jego końcówka i nie wiem czy na gwałt szukać nowego czy odpuścić. |
Hmm, jesli EGR bedziesz mial ciagle zamkniety (np. jesli masz odpiety wezyk), to ta chlodnica nie bedzie spelniala zadnej funkcji. Do tego trzeba sprawny EGR
mcjg - Nie Paź 24, 2010 10:40
O tym wiem, ale po jeździe testowej mogę powiedzieć, że tak ciepłe powietrze jeszcze mi z kratek nie leciało.
|
|