|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R414] Ogrzewanie - cos nowego
dziq - Sro Gru 01, 2010 22:55 Temat postu: [R414] Ogrzewanie - cos nowego Witam serdecznie grono ROVER'owców,
Przeczytałem już sporo tematów na tym forum odnoszących się do ogrzewania/wentylacji.
Problem z ogrzewaniem w 414 mojego szwagra polega na tym iż auto grzeje tylko jak jedzie ( czyli obroty są wyższe niż "wolne" np pow 2,5tys ) Jedziemy jest fajnie ciepło, Gdy tylko zaczną się korki czyli stanie ruszanie itd, w aucie robi się zimnica. sprawdziłem na postoju ze jak podniosę obroty grzanie powraca. To mnie normalnie rozbroiło. Dzisiaj przejrzałem wszystkie linki/cięgna są ok przesuwa klapę mieszalnika powietrza cieple/zimne, oraz zawór na wężu do nagrzewnicy. Padło ze zapowietrzona jest nagrzewnica, gdyż mial szwagier stłuczkę i mechaniki zdejmowali obie chłodnice (wersja z klimą) może coś spaprali. próbowałem to cudo odpowietrzyć ale chyba mi to nie bardzo idzie. Otwieram korek zbiorniczka wyrównawczego, odpala gablotę i gazuje w zbiorniczku zaczyna bulgać i bulgać aż do momentu ze wylewa plyn przez korek. Jak można odpowietrzyć ten układ? może jest jakiś odpowietrznik co ułatwi sprawę
Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc, bo normalnie zamarzamy jak gdzieś jedziemy w mieście
DziQ
kowalainen - Czw Gru 02, 2010 16:36
Tutaj masz artykuł, jak odpowietrzyć układ: http://www.roverki.pl/zro...ch-serii-k.html
Moim zdaniem przyczyną tego może być pompa wody.
dziq - Pią Gru 03, 2010 19:24
Dzięki,
zrobilem jak napisano i narazie się trochę poprawiło, po ostatnich moich zabiegach wogole przestalo grzać chyba się mocniej zapowietrzyl jeszcze teraz jest o wiele lepiej ale nie idealnie powiedzcie roverki tak nie bardzo grzejne są? czy to akurat wina tego modelu, moze zakamieniona nagrzewnica??
darek_wp - Pią Gru 03, 2010 19:47
Osobiście nie narzekam na ogrzewanie w swojej 416-e. Jeśli układ jest dobrze odpowietrzony i poprawnie działa termostat to przy włączeniu ogrzewania na max bywa nawet za ciepło.
dziq - Pią Gru 03, 2010 23:53
Wiec najpewniej bedzie cos zakamienione, czy cus bedziemy walczyc jeszcze, Termostat byl wymieniany stosunkowo niedawno. POwiedzcie gdzie najlepiej dorwać się do nagrzewicnicy by ja odkamienić? które rurki odpiać?
baksik28 - Sob Gru 04, 2010 18:33
Witam. Podłacze sie do tego postu.
Czy wam wogole wlacza sie wentylator chlodnicy w Roverkach???
Mi nawet jak latem byly upaly to sie nie wlaczal a wymienialem czujniki. Wiec pytam jak to zrobic zehby sie wlaczyl i zeby prawidlowo odpowietrzyc uklad. Czy jezeli wymusze wlaczenie wentylatora przez odlaczenie wtyczki gdy silnik ma juz temp. optymalna to pogoni mi ten plyn zeby go dobrze odpowietrzyc????
Adrian - Sob Gru 04, 2010 19:34
baksik28,
Czemu uważasz, że masz zapowietrzony układ?
baksik28 - Pon Gru 06, 2010 16:13
No bo przyszly mrozy a u mnie grzeje podobnie jak u kolegi. Jezeli dam mu gazu czyli tak 3-4 tys to wtedy daje gorace powietrze a na wolnych leci letnie.
Aha, przy spradzaniu jak auto grzeje cos zauwazylem, natomist samochod pracowal na wolnych obrotach no i jak mu dawalem gazu do 3-4 tys to chlodnica byla na gorze goraca a na dole zimna . Czy to normalne???
saskey - Pon Gru 06, 2010 16:26
Próbowałeś wentylator podłączyć bezpośrednio do akumulatora ? może wina nie jest w czujkach tylko w samym wentylatorze.
ccycekk - Pon Gru 06, 2010 17:31
Do Bagsik - wentylator się włącza - nawet zimą jak dłużej pośmigam.
saskey - Pon Gru 06, 2010 19:25
wystarczy sie gdzies bardziej zakopac
baksik28 - Pon Gru 06, 2010 19:52
Ale jezeli wentylator odlacze od kostki to sie normalnie wlacza, wiec napewno jest dobry.
A z ta clodnica to normalne?? Moze mam ja niedrozna czy cos??
Adrian - Pon Gru 06, 2010 20:53
Jak już coś to nie z chłodnicą, a z nagrzewnicą. Pewnie zasyfiona jest. Jak masz większe obroty, to pompa wody więcej płynu pompuje i jakoś to przepływa przez nagrzewnicę i masz ciepełko. A na wolnych może wszystko stoi w miejscu.
baksik28 - Pon Gru 06, 2010 20:57
Aha. A czy ktos moze wymienial sam nagrzewnice???Troche czytalem o tym odkamienianiu ale kazdy ma inny sposob.
Adrian - Pon Gru 06, 2010 21:02
Podobno jest z tym sporo roboty. Trzeba całą konsolę środkową wymontować. Ja bym na razie próbował ją jakoś przeczyścić...
porter87 - Pon Gru 06, 2010 21:13
witam
przyłącze sie do tego tematu
Ostatnio moj roverek stał na dość sporym mrozie ok -25 stopni ku kojemu zdziwieniu odpalił bezproblemowo jednak podczas jazdy miałem z nim nielada kłopot....otóż po przejechaniu ok 5 km na takim mrozie zagotował mi wode mianowicie wskaźnik temperatury podniósł sie prawie do samej góryi cały czas chodził wentylator. Natychmiast zgasiłem silnik i otworzyłem maske...gdy chwile ostygł odkręciłem korek od zbiorniczka i zaczął wylewać wode..po 10 min postoju wskaźnik opadł i jechałem dalej. Co jednak dziwnego w tym wszystkim to to że miałem otworzony nawiew na maksa na gorące powietrze i nawet na chwile takie z niego nie poleciało.....bardzo proszę o pomoc w dalszym ciągu mój roverek w ogóle nie grzeje...
darek_wp - Pon Gru 06, 2010 21:24
porter87 tak gwoli ścisłości - masz układ chłodzenia zalany wodą czy płynem chłodniczym?
porter87 - Pon Gru 06, 2010 21:32
zalany jet płynem petrygiem odowietrzałem go kilka razy, ale ciągle jakby sie zapowietrzał..
Adrian - Pią Gru 10, 2010 20:45
Oleju nie przybyło? Płynu Ci nie ubywa? Dla mnie to wygląda trochę jakby zamarzł Ci płyn chłodniczy...
porter87 - Wto Gru 21, 2010 21:04
Witam niestety nadal mam problem z ogrzewaniem w roverku..po wymianie uszczelki pod głowicą odpowietrzeniu układu nadal nie grzeje..
Co dziwne gdy nim jade z dość dużą prędkościa to zaczyna lecieć w miare ciepłe powietrze natomiast na wolnych obrotach zimne..
mechanicy rozkładają ręce oni nie wiedzą..prosze o jakieś sugestjie i możliwą pomoc
pozdrawiam
flapjck1 - Wto Gru 21, 2010 21:31
termostat - pewnie go wcale nie ma
walkerwalia - Sro Gru 22, 2010 18:38
moj sposób jest drastyczny ale dziala.wrzuciłem do zbiorniczka 3 tabletki odkamieniacza do czajników. ogrzewanie smiga jak trzeba(szału nie ma ale jest duzo cieplej).ryzyko jest tylko takie ze jezeli masz zakamieniona nagrzewnice i odkamamieniacz rozpusci osady to koze sie okazac ze masz nagrzewnice do wymiany bo bedzie lala woda.
seba323 - Nie Gru 26, 2010 22:29
mam to samo jak w temacie identyczne obiawy oddalem do mechanika robili cały dzień ok wszystko super zrobili mineło 3 tygodnie ogrzewanie znowu padło i znowu to smao jutro jade do nich i zobaczymy co się wydazy
porter87 - Pon Gru 27, 2010 19:16
a co ci dokładnie powiedieli ci mechanicy i co zrobili ze zaczął grzac
|
|