|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - [OC] Rekalkulacja składki w trakcie trwania umowy.
Gulag - Sro Gru 08, 2010 16:42 Temat postu: [OC] Rekalkulacja składki w trakcie trwania umowy. Przepraszam jeśli pytanie okaże się głupie, ale sytuacja wygląda tak podpisałem umowę OC na określonych warunkach ( zwyżka za wiek), płacę składki w ratach i w dniu dzisiejszym zwyżka za wiek już mnie obowiązuję (przekroczyłem granicę). Czy w takim razie mogę prosić o rekalkulację składki? W składkach które zostały do zapłacenia ta zwyżka to około 400 zł, także jeśli byłaby taka możliwość będę wdzięczny za info.
chudson - Czw Gru 09, 2010 09:11
z tego co kiedyś się dowiadywałem to mi odmówiono takiego przeliczenia. A nawet jeśli uwzględnią ci to pamiętaj ,że nie oddadzą całej kwoty zwyżkowej tylko odpowiednio za pozostały czas ubezpieczenia.
mcteusz - Nie Gru 12, 2010 17:58
Gdyby udał Ci się taki manewr to daj znać. Jestem obecnie w takiej samej sytuacji...
tomaszek22 - Wto Gru 21, 2010 12:02
Mi jedna Pani w Centrum Ubezpieczeń Komunikacyjnych powiedziała, że HDI (tam gdzie mam ubezpieczone autko) nie robi rekalkulacji.
Jednak ubezpieczalnia ma obowiązek takie coś zrobić. Jak poszedłem w celu przepisania OC, to poprosiłem o zrobienie rekalkulacji, powiedziałem że wiem, że mi się należy. Pani zrobiła dziwną minę i zabrała się do liczenia:)
Jako podstawa prawna: Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych; Art. 31 ust. 2
http://www.abport.pl/zala...Ustawa%20OC.pdf
mcteusz - Wto Gru 21, 2010 13:47
Z tym, że wedle tej ustawy TU ma taki obowiązek, ale w przypadku zbycia pojazdu- zmiany właściciela. A kwestie zniżek i zwyżek nie są regulowane tą ustawą i zależą od regulaminu TU.
|
|