|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Problem z ogrzewaniem
Markzo - Nie Gru 12, 2010 15:59 Temat postu: [R75] Problem z ogrzewaniem Witam!
Standarodwy problem w 75 - grzeje lewa strona a prawa już nie
Odpowietrzyłem układ chłodzenia, sprawdziłem też silniczki klapek. I tu mam pytanie, klapka kierowcy reaguje płynnie na zmiane temeratury i działa bez problemów, natomiast silnik klapki pasażera działa troszkę skokowo i chyba nie do końca otwiera klapkę bo po jego demontazu dałem rade cięgno klapki sporo do góry przesunać tak ma być?
nagrzewnica jest w połowie zimna, od storny kierowcy gorąca a od pasażera zimna temepratura płynu wg testu zegarów to 93-96 w czasie jazdy i do 100 na postoju, kiedy włącza się wiatrak i temp spada do 93 stopni. Odpowietrzenie nic nie dało... Czy da się jakoś samą naggrzewnicę odpowietrzyć, czy może jest zakamieniona?
pozdrawiam!
apples - Nie Gru 12, 2010 16:03
Markzo, było tyle razy
Kamień w nagrzewnicy http://forum.roverki.eu/v...p=494750#494750 a dokładnie http://forum.roverki.eu/v...p=451466#451466 i http://forum.roverki.eu/v...p=558321#558321
Markzo - Nie Gru 12, 2010 16:11
Apples, przeczytałem wszystkie te tematy, tylko nie ma tam odpwoiedzi na zadane pytania:
1) czy tak ma działać serwo od klapki,
2) czy da się odpowietrzyć samą nagrzewnicę,
Jesli ją wyjmę do wyczyszczenia, chce wiedzieć czy wystarczy samo odpowietrzenie układu czy jeszcze muszę ją odpowietrzyć jakoś.
apples - Nie Gru 12, 2010 16:15
Markzo napisał/a: | Apples, przeczytałem wszystkie te tematy, tylko nie ma tam odpwoiedzi na zadane pytania:
1) czy tak ma działać serwo od klapki, | Jest też o tym. Trzeba rozebrać i spryskać Kontaktem. Markzo napisał/a: | 2) czy da się odpowietrzyć samą nagrzewnicę, | Nie. Markzo napisał/a: | Jesli ją wyjmę do wyczyszczenia, chce wiedzieć czy wystarczy samo odpowietrzenie układu czy jeszcze muszę ją odpowietrzyć jakoś. | Odpowietrza się razem z układem. W linku odpowietrzania masz opisane jak prawidłowo odpowietrzać.
Markzo - Nie Gru 12, 2010 16:18
apples napisał/a: | Jest też o tym. Trzeba rozebrać i spryskać Kontaktem. |
rozebrałem to serwo, poprawiłem luty i dalej jest to samo, co moge tam jeszcze poprawic?
Odpowietrzałem wg instrukcji SeniorA, czyli tka jak w linku dzieki za info
apples - Nie Gru 12, 2010 16:22
Markzo napisał/a: | rozebrałem to serwo, poprawiłem luty i dalej jest to samo, co moge tam jeszcze poprawic? | Przesmarować dźwignię. Sprawdź najpierw jak pracuje servo bez obciążenia (bez zakładania cięgna).
Markzo - Nie Gru 12, 2010 16:25
sprawdzałem -> dziwnie regulując temp od LO do HI serwo nie reaguje płynnie, potrafi ruszyć a za chwile się cofnąć, porównująć do serwa kierwocy, rzadziej się w ogóle aktywuje
apples - Nie Gru 12, 2010 17:00
Markzo napisał/a: | sprawdzałem -> dziwnie regulując temp od LO do HI serwo nie reaguje płynnie, potrafi ruszyć a za chwile się cofnąć, porównująć do serwa kierwocy, rzadziej się w ogóle aktywuje | Może dlatego że część nagrzewnicy jest zimna i sterownik wariuje.
slawek2003 - Pon Gru 13, 2010 19:01
Przerabiałem to w tamtym roku 100% werzownica zapchana prubowałem oczyścic z małym sutkiem nowa tylko serwis dorobiłem za 85 zł
poswięciłem 3 dni na szukanie przyczyny a wystarczyło 2 godziny na usunięce tej usterki
Markzo - Pon Gru 13, 2010 19:52
węrrzownica?
apples - Pon Gru 13, 2010 19:57
Markzo napisał/a: | węrrzownica? | Nagrzewnica
SeniorA - Pon Gru 13, 2010 22:27
Markzo,wypłukaj nagrzewnicę , a potem zrób test klimy (czy silniczki krokowe dobre).
|
|