|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Skrzynia buczy z rana
MrFrog - Pon Gru 27, 2010 14:52 Temat postu: [R25] Skrzynia buczy z rana Witam! Zauważyłem dziwne zjawisko. Podczas odpalania tylko rano po tych mrozach -15 i mniej na samym początku słychać skrzynię. Odpalam mam wciśnięte sprzęgło puszczam i słychać. Ustaje to po kilku dziesięciu sekundach. Zjawisko to występuje wyłącznie rano przy dużych mrozach. Co się dzieje? Zaznaczam że jak tylko owe zjawisko się pojawiło wymieniłem olej.
colin1983 - Pon Gru 27, 2010 15:16
MrFrog napisał/a: | Co się dzieje? Zaznaczam że jak tylko owe zjawisko się pojawiło wymieniłem olej. | na jaki wymieniłeś ?
MrFrog napisał/a: | Odpalam mam wciśnięte sprzęgło puszczam i słychać. Ustaje to po kilku dziesięciu sekundach. | nie powinno się odpalać samochodu na wciśniętym sprzęgle, najlepiej zaciągnąć przed odpalaniem ręczny wyrzucić bieg,a odpalać mając nogę na hamulcu
Tommek - Pon Gru 27, 2010 16:34
colin1983 napisał/a: | MrFrog napisał/a:
Odpalam mam wciśnięte sprzęgło puszczam i słychać. Ustaje to po kilku dziesięciu sekundach.
nie powinno się odpalać samochodu na wciśniętym sprzęgle, najlepiej zaciągnąć przed odpalaniem ręczny wyrzucić bieg,a odpalać mając nogę na hamulcu |
a czemu? w instrukcji piszą:
Cytat: | Uruchamianie silnika zimą
Zimą podczas rozruchu silnika, wcisnąć pedał
sprzęgła i przytrzymać go aż do uruchomienia
silnika. Ze względu na wydłużony czas
rozruchu, lampki kontrolne ładowania i
ciśnienia oleju mogą zgasnąć dopiero po
pewnym czasie od momentu uruchomienia
silnika |
MrFrog - Pon Gru 27, 2010 21:17
Olej 75W/80W marka... hmm wyleciało mi z głowy... a tak TOTAL
[ Dodano: Pon Gru 27, 2010 21:17 ]
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie jaki typ skrzyni znajduje sie w moim Roverku? Gdzie to sprawdzić?
kumilek23 - Wto Gru 28, 2010 08:15
Cytat: | Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie jaki typ skrzyni znajduje sie w moim Roverku? Gdzie to sprawdzić? | Skrzynia R65 w serii K, sprawdzić można np. w technicznym faq
MrFrog - Pią Sty 07, 2011 14:32
Więc która linka będzie pasować do mojego Roverka >> tomateam.pl. Są 3 + 1 zamiennik w przystępnej cenie
[ Dodano: Pią Sty 07, 2011 14:32 ]
Po sprawdzeniu VIN: Transmission Type: 5C39
xtek - Pią Sty 07, 2011 16:14
colin1983 napisał/a: | nie powinno się odpalać samochodu na wciśniętym sprzęgle, najlepiej zaciągnąć przed odpalaniem ręczny wyrzucić bieg,a odpalać mając nogę na hamulcu |
A to jakas nowosc.
Masz cos na poparcie swojej tezy?
Wielu aut nie da sie nawet odpalic bez nacisniecia sprzegla. W instrukcjach np. od wiekszosci diesli Volvo wyraznie pisza, zeby trzymac wcisniete sprzeglo.
Wciśnięcie sprzęgła odłącza silnik napędzany przy rozruchu rozrusznikiem od skrzyni biegów, a więc zgestnialy olej jaki się w skrzyni z oleju zrobił przez noc nie wchodzi w skład elementów które rozrusznik musi wprawić w ruch, przekłada się to na mniejszy prąd wymagany od akumulatora w czasie rozruchu.
bandieta - Pią Sty 07, 2011 18:20
ja słyszałem że ze sprzęgłem
Tommek - Pią Sty 07, 2011 21:14
xtek napisał/a: | Wciśnięcie sprzęgła odłącza silnik napędzany przy rozruchu rozrusznikiem od skrzyni biegów, a więc zgestnialy olej jaki się w skrzyni z oleju zrobił przez noc nie wchodzi w skład elementów które rozrusznik musi wprawić w ruch, przekłada się to na mniejszy prąd wymagany od akumulatora w czasie rozruchu. |
są też takie przypadki, że jak przy dużym mrozie puści się sprzęgło po zapaleniu (auto będzie na luzie) to auto będzie powoli jechało, bo zgęstniały olej będzie działał jak zębatka
MrFrog - Wto Mar 22, 2011 16:48
Panowie/Panie a co z tą linką? która dla mnie?
[ Dodano: Wto Mar 22, 2011 16:48 ]
Linka wymieniona i poprawa w działaniu sprzęgła - znacznie delikatniej. Założona linka sprzęgła UNIPART UUC101250Z oczywiście z tomateam.pl
|
|