|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning mechaniczny - [R45/400 Sedan] Siłownik bagażnika
Remigiusz - Sro Sty 19, 2011 00:40 Temat postu: [R45/400 Sedan] Siłownik bagażnika Witam,
O toż ze mnie denerwuje ta ciągle spadająca klapa w Sedanie, przeszukałem trochę internet i znalazłem ciekawy patent Inspiracje do tego mi Jugol zapodał
W tym zastosowaniu poniżej zostały użyte siłowniki od Renault Megane Classic [Lmax=300mm, siła 410N]
My osobiście mamy zamiar kupić od DAEWOO NUBIRA [Lmax=324mm, siła 290N] oraz stworzenie kulowe:
Reszta montażu raczej banalnie prosta i w sumie zdjęcia tłumaczą wszystko. Jedynie co jeszcze można powiedzieć to ze originale druty można wyciągać i przez to się uzyska lepszy efekt zamykania, ale niestety przy otwieraniu bagażnik nie będzie się automatycznie całkiem otwierał. Pozostawienia jednego druta już umożliwia odskakiwanie i automatycznego otwarcia bagażnika
Tu pisze 7,5cm
Pozdrawiam i powodzenia w montażu
BoloSr - Sro Sty 19, 2011 08:19 Temat postu: Re: [R45/400 Sedan] Siłownik bagażnika nonono bardzo dobre ale mam pytanie wierciles ten otwor pod silownik na zawiasie ?
adamsky - Sro Sty 19, 2011 12:32
Dziwne bo mi nigdy klapa na łeb jeszcze nie spadła
Deamian - Sro Sty 19, 2011 12:46
Nieźle A nie dało by rade dać jakichś siłowników albo czegoś żeby klapa sama się podniosła
BoloSr - Sro Sty 19, 2011 12:53
adamsky8811 napisał/a: | Dziwne bo mi nigdy klapa na łeb jeszcze nie spadła |
a masz czysta klape ?
bo jak tak to nic dziwnego w MG ZS juz nie raz dostalem w glowe
Remigiusz - Sro Sty 19, 2011 13:22
Ja jeszcze tego patentu nie montowałem dopiero będę
Hmm od MG z spoilerem się klapa lepiej trzyma w gorze, np porównywałem z Markzo jego, i u niego w MG się to bardziej otwarto trzyma Ale w głowę bym dostać nie chciał razem z spoilerem
Mozna by to w sumie jeszcze tak zrobić żeby się klapa całkiem otwiera sama, nawet z tymi siłownika by się dało. Zależy chyba od pozycji siłownika. Będę w lutym dopiero modził
BoloSr - Sro Sty 19, 2011 13:29
Remi55 napisał/a: | Ja jeszcze tego patentu nie montowałem dopiero będę
Hmm od MG z spoilerem się klapa lepiej trzyma w gorze, np porównywałem z Markzo jego, i u niego w MG się to bardziej otwarto trzyma Ale w głowę bym dostać nie chciał razem z spoilerem
Mozna by to w sumie jeszcze tak zrobić żeby się klapa całkiem otwiera sama, nawet z tymi siłownika by się dało. Zależy chyba od pozycji siłownika. Będę w lutym dopiero modził |
trzymac to sie trzyma ale jak nie pociagnie sie do konca to spada latwiej bo jest ciezsza
Deamian - Sro Sty 19, 2011 13:33
Remi55 napisał/a: | Mozna by to w sumie jeszcze tak zrobić żeby się klapa całkiem otwiera sama, nawet z tymi siłownika by się dało. Zależy chyba od pozycji siłownika. Będę w lutym dopiero modził |
To czekam na efekty bo bardzo by mi się takie coś przydało
Remigiusz - Sro Sty 19, 2011 13:49
Deamian, To combination
Deamian - Sro Sty 19, 2011 14:01
Remi55 napisał/a: | Deamian, To combination |
Na razie to jest na dalszym planie ale dobrze by było wiedzieć jak to zrobić Teraz planuje podświetlenie zegarów poprawić i podświetlenie po nogi Ale jakoś nigdy czasu nie ma Ale co masz na myśli że zależy od pozycji siłownika
Remigiusz - Sro Sty 19, 2011 14:59
Poprawiłem zdanie bo źle trochę zrozumiałem wypowiedz
Jak się zamontuje tak jak na foto i pozostawi te pręty originale to bagażnik się automatycznie sam otworzy do góry
Tak teraz gdybam i myślę ze jak ktoś ma Spoiler czyli MG to lepiej brać te silniejsze od Renault
Deamian - Sro Sty 19, 2011 15:07
Remi55 napisał/a: | Poprawiłem zdanie bo źle trochę zrozumiałem wypowiedz
Jak się zamontuje tak jak na foto i pozostawi te pręty originale to bagażnik się automatycznie sam otworzy do góry
Tak teraz gdybam i myślę ze jak ktoś ma Spoiler czyli MG to lepiej brać te silniejsze od Renault |
Czyli np. mierze u siebie wszystko w R600 czy pasuje Znajduje takie siłowniki od Megane albo Nubiry Mocuje jak u Ciebie i jak otwieram bagażnik z pilota to klapa sama się otworzy i podniesie Potwierdź bo po wczoraju coś u mnie ciężko ze zrozumieniem dzisiaj
Remigiusz - Sro Sty 19, 2011 15:22
Deamian napisał/a: | Mocuje jak u Ciebie i jak otwieram bagażnik z pilota to klapa sama się otworzy i podniesie |
Nie wiem jak jest w 600, ale jak się u ciebie teraz przy otwieraniu lekko uchyla, tak jak w 45/400 za pomocą tych drutów, to się otworzy automatycznie do góry
Te zdjęcia z góry są od MG ZS
Deamian - Sro Sty 19, 2011 15:40
Remi55 napisał/a: | Nie wiem jak jest w 600, ale jak się u ciebie teraz przy otwieraniu lekko uchyla, tak jak w 45/400 za pomocą tych drutów, to się otworzy automatycznie do góry |
No uchyla uchyla Właśnie nie wiedziałem jak te siłowniki zamontować a tu widzę fajny sposób Mam nadzieje tylko że klapa w R600 cięższa nie jest Wielkie dzięki Remi55
camaro17 - Sro Sty 19, 2011 20:03
Remi55, bardzo dobry pomysł, już kilka razy dostałem w głowę gdy mi klapa odbiła niespodziewanie Jak zrobi się już troszkę cieplej to trzeba będzie nad tym pomyśleć
Remigiusz - Pon Maj 02, 2011 23:59
I tak to wygląda u mnie:
http://www.youtube.com/watch?v=mMjystK5lCc
BoloSr - Wto Maj 03, 2011 09:18
niezle to wyszlo i na jakich w koncu dales to silownikach bo jak dlamnie to strasznie szybko sie otwiera :)
Remigiusz - Wto Maj 03, 2011 09:39
BoloSr,
Cytat: | DAEWOO NUBIRA [Lmax=324mm, siła 290N] |
Ale według mnie za silne są spokojnie wystarczy nawet jeden siłownik albo dwa z siłą 100N
Otwiera się szybko ale to dobrze bo się mocno trzyma Trudno go nawet zamknąć jedna ręką
Jugol - Wto Maj 03, 2011 10:20
Remi u mnie otwiera się o wiele wolniej- tak z klasą i to troszkę dziwne, bo przecież mam jeden siłownik identyczny z Twoim, a drugi 620N od Brt'a Belli. Może mocowania dałeś w innym miejscu na profilu kwadratowym
Mad - Wto Maj 03, 2011 11:04
mozna komuś dobrze zajechać po twarzy, jak bedzie pyskował, tą klapą
Jugol - Wto Maj 03, 2011 11:05
Mad napisał/a: | mozna komuś dobrze zajechać po twarzy, jak bedzie pyskował, tą klapą |
dobre
Remigiusz - Wto Maj 03, 2011 11:40
Moze to jest winna tych prętów Bo mam je dalej w środku i nie wiem jak wyciągnąć Dlatego tak szybko odskakuje do góry
Jugol - Wto Maj 03, 2011 11:42
I wszystko jasne- ja zacząłem moda od ich wywalenia
bonus89 - Wto Maj 03, 2011 11:55
nie szkoda Ci lakieru na dachu jak tak obrywa anteną?
Remigiusz - Wto Maj 03, 2011 12:00
bonus89, Antena CB nie dotyka dachu Bije tylko o antenę FM i taki odgłos daje A jak by dotykała to by o szyberdach bila
bonus89 - Wto Maj 03, 2011 12:14
to całe szczęście bo jak zobaczyłem jak lata to serce zabolało
Remigiusz - Wto Maj 03, 2011 15:06
Wyciągnąłem teraz jedna sprężynę metalowa I się o wiele wolniej otwiera i teraz jest jak trzeba Juz nikomu zębów nie wybije i się łatwo jedna ręką zamyka
http://www.youtube.com/watch?v=9M_VdFR8yu0
BoloSr - Wto Maj 03, 2011 15:18
Remi55 napisał/a: | Wyciągnąłem teraz jedna sprężynę metalowa I się o wiele wolniej otwiera i teraz jest jak trzeba Juz nikomu zębów nie wybije i się łatwo jedna ręką zamyka
http://www.youtube.com/watch?v=9M_VdFR8yu0
|
super teraz a jak sie wywali wogole te prety co co wtedy sie dzieje ?
Remigiusz - Wto Maj 03, 2011 16:45
BoloSr, Sie tylko lekko otworzy i trzeba go będzie lekko dotknąć żeby się całkiem otworzyło
Ja teraz jestem w 100% zadowolony z otwierania, delikatnie spokojne nie spada mi klapa na głowę
BoloSr - Wto Maj 03, 2011 18:25
Remi55 napisał/a: | BoloSr, Sie tylko lekko otworzy i trzeba go będzie lekko dotknąć żeby się całkiem otworzyło
Ja teraz jestem w 100% zadowolony z otwierania, delikatnie spokojne nie spada mi klapa na głowę |
super trza bedzie temat wdrozyc w zycie
Brt - Wto Maj 03, 2011 21:48
no i cacy
KRYS - Wto Cze 12, 2012 15:53
odkopie temacik
dzięki Deamian
Remigiusz
I jak otwieranko? nadal ok?
a gdyby tak dac po dwie pary prętów (bez siłowników) to czy miałyby siłę dźwignąć klapę do końca ?
Bo obawiam sie ze zamykanie z siłownikami jest utrudnione a tak "klap" i zamknięte
Remigiusz - Wto Cze 12, 2012 23:17
KRYS, Pewnie ze działa jak trzeba. Mam jeden pręt i dwa siłowniki
KRYS napisał/a: | a gdyby tak dac po dwie pary prętów |
orig. są dwa pręty tam
KRYS - Nie Lip 22, 2012 21:07
THX Remi za odpowiedź
Remigiusz napisał/a: | orig. są dwa pręty tam |
tak wiem i mam 1 parę ale pytam czy 2 pary (4szt) by podnosiły klape do konca
[ Dodano: Nie Lip 22, 2012 22:07 ]
zrobione
http://www.youtube.com/watch?v=XLW9D3RkHgE
Dzieki chłopaki
YOBACK - Pią Wrz 16, 2016 12:32
Już niestety zdjęć nie ma, a chciałbym u brata w ZS taki modzik wykonać. Klapa jak się otwiera to cała "tańczy" w górę i w dół. W ogóle nie trzyma się w jednej pozycji. Spada na głowę, a wsadzając coś do bagażnika trzeba mieć wolną rękę do trzymania klapy, albo kij od miotły Wykorzystaliście siłowniki z nubiry? W którym miejscu powinien być zamocowany sworzeń kulowy?
|
|