|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416 97r] Sygnał z ogrzewania szyby do załączania DRL
moris10 - Czw Lut 10, 2011 21:47 Temat postu: [R416 97r] Sygnał z ogrzewania szyby do załączania DRL Witam
Zmieniając ostatnio żarówki podświetlenia na diody zauważyłem, że ogrzewanie tylnej szyby można włączyć dopiero po zapaleniu silnika. Tak sobie pomyślałem, czy nie wykorzystał by tego załączanie świateł do jazdy dziennej. U mnie włączają się automatycznie po włączeniu zapłonu.
Mam takie pytanie czy ktoś wie może jak jest zrobione, że ogrzewanie włącza się dopiero na działającym silniki? Steruje tym jakoś centralka w zaawansowany sposób czy podaje zwykłe 12V dopiero po zapaleniu silnika?
Najlepiej jakby mnie ktoś poratował schematem elektryki. Mam chwile czasu na weekendzie to bym sobie to przebadał.
areek - Nie Lut 13, 2011 18:37 Temat postu: Re: [R416 97r] Sygnał z ogrzewania szyby do załączania DRL
moris10 napisał/a: | Witam
Zmieniając ostatnio żarówki podświetlenia na diody zauważyłem, że ogrzewanie tylnej szyby można włączyć dopiero po zapaleniu silnika. Tak sobie pomyślałem, czy nie wykorzystał by tego załączanie świateł do jazdy dziennej. U mnie włączają się automatycznie po włączeniu zapłonu.
Mam takie pytanie czy ktoś wie może jak jest zrobione, że ogrzewanie włącza się dopiero na działającym silniki? Steruje tym jakoś centralka w zaawansowany sposób czy podaje zwykłe 12V dopiero po zapaleniu silnika?
Najlepiej jakby mnie ktoś poratował schematem elektryki. Mam chwile czasu na weekendzie to bym sobie to przebadał. |
no to masz 1 etap a drugi czyli gasniecie zpodczas zalaczenia pozycyjnych i krotkich
|
|