Zobacz temat - [R200] przystosowanie się ECU po swapie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] przystosowanie się ECU po swapie

memphisto - Nie Kwi 03, 2011 09:50
Temat postu: [R200] przystosowanie się ECU po swapie
Witam, mam takie pytanie - jak wygląda przystosowanie się kompa po swapie z 8V na 16V?

Bo kolega bonus niby swapa nie robił ale przekłądał głowicę z wtryskami itp i ma problemy z obrotami itp.

Mniej więcej takie problem ma kolega:

bonus89 napisał/a:
Kurcze nie mały problem z tym mam, nie moge gazu wystroić dobrze bo benzyna szaleje i czasu wtryskiwaczy benzynowych nie moge porównać, po za tym jak stoi na wolnych obrotach ma ok 1100 obrotów jak się zagrzeje i widać jak sadzi spaliny z wydechu mocno, dawke na bank zbyt bogatą dostaje

Ja jeszcze nie wiem co ze mną, bo w Pon dopiero będzie "1'sze odpalenie" i wyjdzie wszystko.

Jest jakaś procedura ? Jak resetować ten komputer? Czy on czasu potrzebuje na dostosowanie czy jak to się odbywa?

Wyczytałem takie coś -

bonus89 napisał/a:
odłącze klemy na dłuższy czas a potem jeden cykl po odpaleniu bez gazu aby wentylator się włączył a następnie jazda w pełnym zakresie obrotów aby go przyzwyczaić

czy to prawda czy nie trzeba tego robić? I czy przy swapie z 8V na 16V takie coś jest konieczne?

Immo nie mam, a silnik przekładałem razem z kołem zamachowym

sTERYD - Nie Kwi 03, 2011 10:36

memphisto napisał/a:
bonus89 napisał/a:
odłącze klemy na dłuższy czas a potem jeden cykl po odpaleniu bez gazu aby wentylator się włączył a następnie jazda w pełnym zakresie obrotów aby go przyzwyczaić
czy to prawda czy nie trzeba tego robić? I czy przy swapie z 8V na 16V takie coś jest konieczne?

na pewno nie jest to żadna roverowska procedura. przypuszczam, ze nic się nie zmieni.

u kolegi bonus89 to wygląda jakby miał problem z wtryskiwaczami, albo z regulacją ciśnienia na listwie, albo uwalony silniczek krokowy.

Komputer Roverowski nie wie, czy kontroluje silnik z 16stoma czy z 8ma zaworami. on odczytuje dane z czujników i na tej podstawie dostraja czasy wtrysków i mieszankę, więc nie trzeba nic dostrajać pod warunkiem, że wszystko jest sprawne :cool:

memphisto - Nie Kwi 03, 2011 11:15

sTERYD, dzięki :) kamień z serca :mrgreen: