Zobacz temat - [R 827] Problem z odpaleniem i stacyjką

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 800 - [R 827] Problem z odpaleniem i stacyjką

szymon921 - Wto Kwi 12, 2011 08:55
Temat postu: [R 827] Problem z odpaleniem i stacyjką
Korzystająć z okazji mojego pierwszego postu- witam wszystkich.

Mam problem ze swoim Roverem 827. Odkąd go miałem było tak, że kluczyk po włożeniu nie przekręcał sie od razu. Czasem pomagało wyjęcie i włożenie. Aż do dzisiaj. Pierwszym problemem jest to że gdy już po kilku minutach zmagać kluczyk przekręciłem na rozrusznik - tylko bendiks albo jakiś przekaźnik pyknął, zgasły kontrolki, i tak kilka razy. Założyłem drugi aku ,posprawdzałem klemy, ale już tym razem kluczyka w stacyjce przekręcić się nie dało choćby nie wiem co. Wkładam, czasem ruszy się może z kilka mm i ani drgnie dalej. Dodam że kluczyka nie blokuje napewno blokada kierownicy, a skrzynia jest w położenu "P"

Pozdrawiam
Szymon

blue827 - Sro Kwi 13, 2011 07:25

Ewidentnie mechaniczna usterka stacyjki skoro nie można przekręcić kluczyka. Zakładam że lekkie poruszanie kierownicą (lewa-prawa) nie pomaga? Można spróbować unieść przód, koła w powietrzu i więcej pokręcić kierownicą, tylko że wtedy się zablokuje ale może tym samym odblokuje jakoś stacyjka.

Jeśli kluczyk się przekręca, a rozrusznik nie kręci, np cyka to trzeba spróbować z innym akumulatorem. W tym modelu wadliwa pamięć fotela potrafi zabierać ~0.2A co szybko rozładowuje akumulator.

szymon921 - Sro Kwi 13, 2011 10:08

Dzięki za odzew.

Doszedłem co z tą blokadą- coś jest nie tak ze stacyjką bo trzeba "wyczuć" moment kiedy kluczyk można przekręcić. Pozostał problem odpalenia- przekręcając na rozrusznik- tylko pyknięcie,momentalnie gasną kontrolki, nie działa przez kilka sek. centralny, ani żadna elektryka. Akumulator jest dobry, na wszelki wypadek podmieniałem i ta sama sytuacja. Coś po mojemu to jakby immobiliser blokował. Jest na to jakiś patent?

POzdrawiam

blue827 - Sro Kwi 13, 2011 10:38

Jeśli można pilotem otworzyć samochód (tzn centr zamek) to immobilizer nie powinien blokować rozrusznika. Przynajmniej tak jest w modelu z pilotem na podczerwień.
AndrewS - Czw Kwi 14, 2011 21:12

hmm dla mnie to wyglada (gasniecie kontrolek przy rozruchu) na padniety lub niedoladowany aku, slaby styk na klemach, brak dobrej masy
szymon921 - Wto Kwi 26, 2011 21:06

Witam, dzięki panowie za pomoc, problemem był rzeczywiście słaby styk na aku.

Pozdrawiam
Szymon