|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i] Buczenie, rezonans - nie wiem sam co to jest :(
tomi83 - Wto Kwi 19, 2011 22:34 Temat postu: [R214i] Buczenie, rezonans - nie wiem sam co to jest :( Witam, nurtuje mnie problem z roverkiem:( Do ok. licznikowego 80km/h w aucie jest w miare cicho, ale powyżej tego wskazania w aucie robi się strasznie głośno, buczy coś basem aż głowa boli, efekt z tego jest taki, że więcej hałasu niż jazdy, bo w środku jest tak głośno jak przy co najmniej 150km/h Najlepsze jest to, że jak jedzie się po nierównej drodze ok 100km/h i na wybojach auto ulży na zawieszeniu to buczenie cichnie a jak opadnie do wraca. Jak wrzuce na luz to jest cicho, tylko szum opon słychać... Jakieś wibracje/rezonans od silnika??
keczu - Sro Kwi 20, 2011 20:10
tomi83 napisał/a: | Jakieś wibracje/rezonans od silnika?? |
Tak. Prawdopodobnie wydechu. Sprawdz czy w miejsce lacznika elastycznego ktos kawalka rurki nie wspawal.
To tak dla przykladu jak wyglada lacznik taki pleciony z drutu.
http://moto.allegro.pl/ro...1551153574.html
tomi83 - Sro Kwi 20, 2011 23:37
keczu napisał/a: | tomi83 napisał/a: | Jakieś wibracje/rezonans od silnika?? |
Tak. Prawdopodobnie wydechu. Sprawdz czy w miejsce lacznika elastycznego ktos kawalka rurki nie wspawal.
To tak dla przykladu jak wyglada lacznik taki pleciony z drutu.
http://moto.allegro.pl/ro...1551153574.html |
Łącznik jest na swoim miejscu, nie było kata (ktoś wspawał rurę w jego miejsce) ale już wspawałem tam tłumik przelotowy w obudowie katalizatora (przed tą operacją efekt buczenia był taki sam). Uważam, ze nie jest to normalne, że przy 90km/h w aucie jest głośno jak w traktorze C-360 Mocne, basowe buczenie, ustępuje kiedy auto podbijane jest na wybojach
Kozek - Czw Kwi 21, 2011 13:44
U mnie to samo słychać przy tej prędkości, a gdy otworzę szyberdach na maksa to już w ogóle. Jest taki dźwięk jakby coś wwiercało się w mózg. Jakieś porady?
tomi83 - Czw Kwi 21, 2011 19:02
Kozek napisał/a: | U mnie to samo słychać przy tej prędkości, a gdy otworzę szyberdach na maksa to już w ogóle. Jest taki dźwięk jakby coś wwiercało się w mózg. Jakieś porady? |
Dokładnie coś takiego NIe mam pojęcia co to może być Może poduszki silnika?? Układ wydechowy jest u mnie sprawny i o nic nie uderza/zawadza...
Kozek - Czw Kwi 21, 2011 23:04
Może te silniki po prostu tak mają, sam nie wiem. Jak oddam roverka na wymianę rozrządu to powiem żeby sprawdzili dlaczego tak jest.
tomi83 - Pią Kwi 22, 2011 11:32
Kozek napisał/a: | Może te silniki po prostu tak mają, sam nie wiem. Jak oddam roverka na wymianę rozrządu to powiem żeby sprawdzili dlaczego tak jest. |
Myślę, że to niemożliwe, żeby silnik przy 90km/h na 5-tym biegu pracował jak młocarnia
To musi być jakiś rezonans albo coś podobnego U mnie w aucie przy 110 jest ciszej niż przy 90km/h
bluegory - Pią Kwi 22, 2011 13:27
Też kiedyś miałem taki model i silnik. Po pierwsze sprawdź sobie wszystkie poduchy, jeśli nie one to łożyska z przodu, ostatecznie może to być wina skrzyni (łożyska mogą już padać i cholernie buczą). Jak dodajesz gazu lub puszczasz są odczuwalne szarpania? Jak słychać powiedzmy przy tych 90km/h na biegu bez gazu, jak ze sprzęgłem?
tomi83 - Pią Kwi 22, 2011 13:38
bluegory napisał/a: | Też kiedyś miałem taki model i silnik. Po pierwsze sprawdź sobie wszystkie poduchy, jeśli nie one to łożyska z przodu, ostatecznie może to być wina skrzyni (łożyska mogą już padać i cholernie buczą). Jak dodajesz gazu lub puszczasz są odczuwalne szarpania? Jak słychać powiedzmy przy tych 90km/h na biegu bez gazu, jak ze sprzęgłem? |
Kiedy przy 90km/h wrzucam luz to słychać tylko szum opon, zero buczenia:) Łożyska kół ciche:) Trochę szarpie kiedy dodaje i odpuszczam gaz na biegu...
Dodam, że czuć wibracje pod stopami kiedy słychać buczenie, czy w tamtych okolicach jest może jakaś poducha silnika??
|
|