|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400 SDI 1998r] czasami nie kręci rozrusznik
damiansz - Sro Maj 04, 2011 08:09 Temat postu: [R400 SDI 1998r] czasami nie kręci rozrusznik Witajcie, mam problem - grzeję świece, przekręcam kluczyk i nic, tylko jakieś pyknięcie, a rozrusznik nawet nie drgnie.. wcześniej było tak że jak przytrzymałem kluczyk na pozycji odpalania to po chwili zakręcił, a dzisiaj rano nic.. męczyłem się z 20min i nic.
w koncu wpadlem na pomysl zeby z popychu, ale mialem za mało siły i tylko szarpnal.. po czym wsiadlem, przekrecilem kluczyk i zakrecil..
co to moze byc?
pablom1978 - Sro Maj 04, 2011 08:17
Zdemontuj obudowę filtra powietrza. Ma automacie rozrusznika zobaczysz gruby (chyba czerwony) przewód, sprawdź czy nie jest luźny, odkręć go, wyczyść oczko, ponownie przykręć, przeczyść przewody masowe, powinno pomóc.
Koju - Sro Maj 04, 2011 08:27
A jak nic nie znajdziesz na przewodach jak opisał pablom1978 to może być automat lub kończące się szczotki.
damiansz napisał/a: | przekręcam kluczyk i nic, tylko jakieś pyknięcie, a rozrusznik nawet nie drgnie.. |
W R400 automat jest chyba z lewej strony rozrusznika (metalowa osłona x3 śrubki) odkręć ją i wyczyść ze wszelakiego syfu u mnie taka operacja pomogła miałem takie same objawy.
damiansz - Pon Maj 09, 2011 07:58
dzieki chłopaki za pomoc. samo przeczyszczenie tego przewodu (czerwonego idącego od aku) nie pomogło, więc kilka dni później rozebrałem tą blaszkę o której napisałeś, wszystko tam wyczyściłem, na górze tego rozrusznika jest jeszcze taki czarny kabelek na wsuwkę - trochę go dogiąłem bo wydaje mi się że był luźny, wyczyściłem i teraz (minęło 4 dni) hula jak ta lala!
Koju - Pon Maj 09, 2011 18:38
damiansz napisał/a: | wyczyściłem i teraz (minęło 4 dni) hula jak ta lala! |
Mój po zabiegu już pół roku śmiga bez jęknięcia a już myślałem że rozrusznik siada
Oczywiście rozebrałem i rozrusznik żeby sprawdzić co w "trawie piszczy" ale udało się bez dodadkowych kosztów opanować usterke.
Pozdro.
|
|