Zobacz temat - [R214i] Pisk ponad 5tys. obrotów :/

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i] Pisk ponad 5tys. obrotów :/

tomi83 - Sro Maj 25, 2011 19:32
Temat postu: [R214i] Pisk ponad 5tys. obrotów :/
Witam,

dziś zaobserwowałem dziwne zjawisko w moim roverku. Powyżej 5 tys rpm spod maski dochodzi dziwny pisk. Piszczenie pojawia się na każdym biegu przy 5tys rpm i narasta wraz ze wzrostem obrotów... Nie jest to łomot, brzęczenie tylko pisk o wysokim dość tonie... W sobotę uszczelniałem obudowę wałka rozrządu, możliwe, że coś źle złożyłem?? Rozrząd nie został wtedy naruszony...

[ Dodano: Sro Maj 25, 2011 20:32 ]
tomi83 napisał/a:
Witam,

dziś zaobserwowałem dziwne zjawisko w moim roverku. Powyżej 5 tys rpm spod maski dochodzi dziwny pisk. Piszczenie pojawia się na każdym biegu (na luzie też, ale cichsze) przy 5tys rpm i narasta wraz ze wzrostem obrotów... Nie jest to łomot, brzęczenie tylko pisk o wysokim dość tonie... W sobotę uszczelniałem obudowę wałka rozrządu, możliwe, że coś źle złożyłem?? Rozrząd nie został wtedy naruszony...

wachu990 - Sro Maj 25, 2011 19:39

Może piszczy pasek klinowy :wink: Ściągałeś je ?? Ściągałeś pokrywę zaworów czy głowiczkę ??
tomi83 - Sro Maj 25, 2011 19:45

wachu990 napisał/a:
Może piszczy pasek klinowy :wink: Ściągałeś je ?? Ściągałeś pokrywę zaworów czy głowiczkę ??

Nie ruszałem pasków, nie było potrzeby. Ściągałem pokrywę i rozpoławiałem obudowę wałka rozrządu, żeby uszczelnić ją bo się pociła... Po złożeniu zalałem nowy olej i wymieniłem filtr...

bolcik - Sro Maj 25, 2011 20:07

zagladnij pod maske i przygazuj. powinienes namierzyc skad dociera
tomi83 - Sro Maj 25, 2011 20:15

bolcik napisał/a:
zagladnij pod maske i przygazuj. powinienes namierzyc skad dociera

Próbowałem, ale szkoda mi motoru gazować bez obciążenia :( Poza tym podczas jazdy pisk jest głośniejszy, niż ten na luzie, w środku auta jest bardzo dobrze słyszalny :/ Jutro zmienię paski na nowe i napiszę, czy pisk ustał czy istnieje nadal, zrobię to profilaktycznie, gdyż nie brzmi to jak pisk paska :/

kzrr - Czw Maj 26, 2011 06:32

tomi83 napisał/a:
Próbowałem, ale szkoda mi motoru gazować bez obciążenia

Z takim podejściem to możesz więcej zaszkodzić niz pomóc. Otwierasz maske, linke od przepustnicy i jazda.

tomi83 - Czw Maj 26, 2011 07:35

Z takim podejściem to możesz więcej zaszkodzić niz pomóc. Otwierasz maske, linke od przepustnicy i jazda.[/quote]

Mówisz??:)

kzrr - Czw Maj 26, 2011 08:21

Jak trzeba motor pogazować to trzeba. Lepiej go troche podusić i wiedzieć co np; trzeba wymienić, niż pozniej mialoby coś się zerwać podczas jazdy.
tomi83 - Czw Maj 26, 2011 12:49

kzrr napisał/a:
Jak trzeba motor pogazować to trzeba. Lepiej go troche podusić i wiedzieć co np; trzeba wymienić, niż pozniej mialoby coś się zerwać podczas jazdy.

Dziś z kolegą kartnąłem się jego hondą civic 1.5 vtec i o dziwo w jego autku też słychać piszczenie powyżej 5 tys., ciszej niż u mnie ale i silnik w hondach mniej słychać w środku niż w roverkch... Pomyślałem, że może to pompa wspomagania ??