Zobacz temat - [Honda Civic 2.0] Samochód nie zapala prawidłowo

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Honda Civic 2.0] Samochód nie zapala prawidłowo

Zuzinho7 - Czw Cze 23, 2011 23:44
Temat postu: [Honda Civic 2.0] Samochód nie zapala prawidłowo
Witam

Mam pewien problem kupiłem 3 miesiące temu Honda Civic 2.0 iTD Fastback MB7 86 KM 98'.

Zawsze po przekręceniu kluczyka zapalała bez najmniejszego problemu a dzisiaj ku zdziwieniu przekręcam kluczyk tak stuknęło "pyk" i nie zapaliła wróciłem przekręciłem za chwilę z powrotem znów "pyk" lekko szarpnęło autem i nie zapaliło, no to znów i tym razem zapalił elegancko - silnik zaczął pracować jak zawsze.

Co się może dziać jaka może być przyczyna takiej sytuacji bo próbowałem wyszukać odpowiedzi na forum jednak nie udało mi się znaleźć. Bardzo Proszę o Pomoc i dziękuje z góry.

Pozdrawiam

sobrus - Pią Cze 24, 2011 06:43

Rozrusznik rozumiem nie kręci?
Zuzinho7 - Pią Cze 24, 2011 07:21

Wiesz przekręcam kluczykiem i nic zaświeca się od ABS kontrola i zaraz gaśnie, za chwilę znów przekręcam i idzie na strzała od ręki i chodzi elegancko jak przedtem. Nie dusi go ani nic tylko po prostu zero odzewu przekręcasz i nic za chwilę znów przekręcasz i pali.

Pozdrawiam

szoso - Pią Cze 24, 2011 07:56

coś z rozrusznikiem lub masą
Zuzinho7 - Pią Cze 24, 2011 08:01

Więc pewnie zostaje podjechanie do mechanika i analiza przez niego ? Mam nadzieje że kurcze nie będzie konieczne wymienić cały rozrusznik... :/
Artu - Pią Cze 24, 2011 11:15

Otwórz maskę, zobacz jak wygląda przewód masowy idący z klemy akumulatora do najprawdopodobniej pasa przedniego. Popatrz się na rorusznik i kable, które do niego dochodzą - być może zaciski, dzięki którym są one podłączone do rozrusznika skorodowały i nie przewodzą prądu jak trzeba. Możesz też zapobiegawczo przeczyścić drobnoziarnistym papierem ściernym wszelkie połączenia masy (kabel - buda w komorze silnika). Ustrojstwo lubi się też utleniać. jak to nie pomoże - wtedy pojedź do mechanika :wink: