|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 414, 98'] PROBLEM Z NAWIEWEM / KLIMATYZACJĄ
harnas_007 - Pon Lip 11, 2011 16:52 Temat postu: [Rover 414, 98'] PROBLEM Z NAWIEWEM / KLIMATYZACJĄ Witam,
od jakiegoś czasu zaczął "nawalać" mi nawiew. Na początku wiatrak nie uruchamiał się na 1 i 2 mocy nawiewu (na 3 i 4 - działa, z tym, że na 4 strasznie hałasuje, tak jakby owy wiatraczek miał wylecieć przez otwory wentylacyjne).
Poza tym, rok temu nabijałem klimatyzację - w tym roku nie chłodzi tak jakby się tego oczekiwało (w lecie, przy zamkniętych szybach i odpalonej klimie dłużej jak 3-5 minut nie da się wytrzymać bo w aucie tworzy się straszna duchota).
Nie znam się na tym ale wydaje mi się, że niedziałające nawiewy mają jakiś związek z tą nie chłodzącą klimatyzacją.
Czy ktoś z Was miał podobne problemy??
Proszę napiszcie jeśli macie jakiś pomysł co do przyczyny??
Nie wiem jakiego kosztu naprawy się spodziewać...
moje autko:
Rover 414, benzyna, 1998 rok, hatchback.
z góry dziękuje.
andrew0503 - Pon Lip 11, 2011 17:09
Witam
Na początek zaproponuję coś do poczytania
http://forum.roverki.eu/v...hlight=dmuchawa
http://www.roverki.pl/por...m-z-biegow.html
http://www.roverki.pl/zro...ie-chlodzi.html
harnas_007 - Pon Lip 11, 2011 17:45
dzięki wielkie
mam nadzieję, że z rezystorami jakoś samodzielnie sobie poradzę..
co do klimy to wychodzi na to, że jest nieszczelna.
da się to naprawić czy trzeba wymieniać cały układ??
pozdrawiam
andrew0503 - Pon Lip 11, 2011 18:08
harnas_007 napisał/a: | dzięki wielkie |
Nie ma za co
harnas_007 napisał/a: | mam nadzieję, że z rezystorami jakoś samodzielnie sobie poradzę..
|
Trzymam kciuki, przy okazji zmień sobie filtr kabinowy i powyciągaj śmieci(jeśli takowe są) z układu wentylacji.
harnas_007 napisał/a: | co do klimy to wychodzi na to, że jest nieszczelna.
da się to naprawić czy trzeba wymieniać cały układ??
|
Jeśli okaże się nieszczelna to pewnie skończy się na spawaniu przepuszczających elementów. Tak było w moim przypadku, klima dmuchała ciepełkiem bo jedna rurka była nieszczelna, skończyło się na polutowaniu. Całego układu nie będzie potrzeby wymieniać
harnas_007 - Pon Lip 11, 2011 20:41
oby
jeszcze raz dziękuję.
zamykam temat.
pozdr.
driftdreamer - Wto Lip 12, 2011 11:03
Wymontuj jeszcze silnik dmuchawy jest pod nogami pasażera przykręcony od spodu 3 śrubami, tam jest pewnie duzo liści i syfu (dlatego hałasuje na 4 biegu), wymień tak jak wyżej pisał andrew0503, filtr kabinowy i od razu powinno lepiej dmuchać
keebo - Wto Lis 22, 2011 21:58
Witam, mam podobny problem otóż nawiew praktycznie nie działa choć słychać że chodzi na 3, 4 biegu tak strasznie huczy pod nogami pasażera że ledwo sie da wytrzymać a powietrze ledwo co leci. Jak ustawiam na panelu gdzie ma lecieć powietrze np na szyby to ledwo co wylatuje a jak zmienie na frontowy nawiew to czuć że szybciej leci na szyby niż z frontowych otworów (lecz na szyby nie powinno lecieć chyba wogóle). Też mam problem z ciepłym poietrzem prawie go nie ma.
Pozdrawiam
staffer - Sro Lis 23, 2011 08:36
Ustosunkuj się do postu driftdreamer'a, skoro podpiąłeś się pod temat.
Filtr kabinowy wyczyszczony, wentylator z liści też? To jest podstawa niezależnie od innych problemów.
U Ciebie podejrzewam, że mogło się schrzanić pokrętło regulacji nawiewu (zsunięta linka lub coś podobnego).
Ewentualnie masz pękniętą gdzieś obudowę któregoś elementu nawiewu i powietrze leci "w próżnię" ..
keebo - Pią Gru 02, 2011 09:34
Witam, odkręciłem silnik dmuchawy i przeczyściłem potem wypiołem pokrywę komory filtra i na to wygląda że chyba filtra nie ma, trochę liści znajdowało się wewnątrz. Auto jest z klimą tylko raczej nie nabita, patrzyłem na filtry i teraz jaki kupić filtr żeby pasował? I czy bez tego filtra powinno normalnie wiać z nawiewów bo bardzo słabo wieje a dmuchawe słychać że chodzi i to dość głośno na najwyższym biegu?
Adrian - Pią Gru 02, 2011 21:38
Nie masz filtra, więc powietrze zamiast lecieć do nawiewów, ginie po trasie. Dlatego z nawiewów prawie nie leci. Kup filtr (jest ogólnie dostępny - Filtron K1082), wsadź go na miejsce i powinno wszystko hulać.
|
|