|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416 '97] Klima nie zawsze się włącza
rodan77 - Wto Lip 12, 2011 06:59 Temat postu: [R416 '97] Klima nie zawsze się włącza Witam,
Wczoraj po raz pierwszy mi się zdarzyło, że wracając z pracy z włączoną klimą nagle zaczęła dmuchać ciepłym powietrzem. Wyłączyłem ją i gdy po chwili włączyłem to znów działała ok. 5 minut i znów się wyłączyła. To samo po krótkim postoju. Na początku działa a potem znów się wyłącza. Kontrolka od klimy świeci cały czas. Klima świeżo nabita (ok. miesiąc temu). Przy nabijaniu niby sprawdzali szczelność i wszystko było ok. Wygląda to tak jakby się coś przegrzewało i rozłączało.
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być ?
sTERYD - Wto Lip 12, 2011 09:49
być może masz trochę za dużo czynnika. Zrób sekundowe psyt na którymś zaworze i sprawdź czy nie będzie lepiej
rodan77 - Sro Lip 13, 2011 06:36
Sorry za lamerskie pytanie ale jak się robi to psyt ?
Mam odkręcić jeden z zaworów na chwilkę ? I gdzie te zawory się znajdują ?
A czy przyczyną takiego zachowania klimy mógł być niski poziom płynu chłodniczego? Dzis rano zauważyłem, że w zbiorniczku ledwo dno jest przykryte.
Niestety po dolaniu nie miałem czasu sprawdzić a musiałem Roverka zostawić w domu.
tronsek - Sro Lip 13, 2011 07:20
rodan77 napisał/a: | A czy przyczyną takiego zachowania klimy mógł być niski poziom płynu chłodniczego? | Nie
rodan77 napisał/a: | I gdzie te zawory się znajdują ? | Zaznaczyłem na zdjęciu.
Cytat: | Mam odkręcić jeden z zaworów na chwilkę ? | Odkręcasz czarny kapturek i wciskasz kulkę. Wtedy powinno być "pssst".
rodan77 - Sro Lip 13, 2011 07:29
Dzięki, zarobiłes punkcika.
sTERYD - Sro Lip 13, 2011 09:37
Cytat: | A czy przyczyną takiego zachowania klimy mógł być niski poziom płynu chłodniczego? |
Nie, pod warunkiem, ze temperatura silnika jest w normie.
rodan77 - Sro Lip 13, 2011 20:42
Zrobiłem, tak jak radziliście i niestety nadal klima po ok. 5 minutach chłodzenia się wyłącza i zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem.
Wygląda to tak jakby sprężarka się przegrzewała i się samoczynnie wyłączała bo jest odczuwalny minimalny skok na obrotach gdy się wyłącza (kontrolka w kabinie cały czas pokazuje, jakby klima była włączona).
Jakieś pomysły ?
tronsek - Sro Lip 13, 2011 20:48
Było "psssyt"
rodan77 - Sro Lip 13, 2011 21:22
było
zefir - Sro Lip 13, 2011 22:02
rodan77 napisał/a: | Zrobiłem, tak jak radziliście i niestety nadal klima po ok. 5 minutach chłodzenia się wyłącza i zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem.
Wygląda to tak jakby sprężarka się przegrzewała i się samoczynnie wyłączała bo jest odczuwalny minimalny skok na obrotach gdy się wyłącza (kontrolka w kabinie cały czas pokazuje, jakby klima była włączona).
Jakieś pomysły ? |
sprawdź czy po włączeniu klimy załącza się wentylator chłodnicy klimy.
może być tak, że padł, a wtedy rośnie ciśnienie w układzie klimy i może się awaryjnie wyłączać.
Czyli na postoju odpalasz auto z wyłączoną klimą, patrzysz czy went. się kręci, włączasz klimę i znowu patrzysz czy kręci, jak kręci to jest ok, jak nie to znasz przyczynę.
powodzenia
rodan77 - Czw Lip 14, 2011 06:45
Wentylator działa. To nie to.
A odnośnie czynnika to ile go powinno być w układzie ?
I czy w serwisie klimy moga jakoś odczytać ile go jest w układzie ?
tronsek - Czw Lip 14, 2011 07:32
rodan77 napisał/a: | I czy w serwisie klimy moga jakoś odczytać ile go jest w układzie ? | Podłączą auto pod urządzenie i po ok. 20-30min stwierdzą ile jest czynnika w układzie i ile go powinno być.
ArekL - Czw Lip 14, 2011 18:00
zefir napisał/a: | sprawdź czy po włączeniu klimy załącza się wentylator chłodnicy klimy.
może być tak, że padł, a wtedy rośnie ciśnienie w układzie klimy i może się awaryjnie wyłączać. | U mnie właśnie tak się dzieje.
Cytat: | A odnośnie czynnika to ile go powinno być w układzie ? |
Odnośnie ilości czynnika krążyła gdzieś tutaj na forum tabelka, pewnie ktoś zaraz podrzuci
Squid - Pią Lip 15, 2011 08:23
Mówisz i masz:
http://forum.roverki.eu/v...er=asc&start=20
|
|