|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [ROVER 25] Jakie wybrać CB-Radio???
Lukasz08 - Sro Lip 20, 2011 21:11 Temat postu: [ROVER 25] Jakie wybrać CB-Radio??? Jak już wiecie posiadam Rovera 25 no i pierwsze co chciałem kupić to dobre CB. To mój pierwszy samochód a nie interesowałem się za bardzo takimi radiami. Więc proszę o pomoc użytkowników. Myślałem o takich modelach:
http://allegro.pl/cb-radi...1719128954.html
http://allegro.pl/cb-radi...1723667475.html
http://allegro.pl/cb-radi...1723667476.html
Najbardziej zależy mi na wyciszaniu szumów - SQUELECH. Nie wiem jaki zestaw byłby odpowiedni bo po prostu nie znam się na tym na tyle dobrze. tyle co czytałem myślę że nie wystarczy a chce mieć dobry zestaw. Albo po prostu jeśli ktoś chce może zajrzeć tutaj: http://allegro.pl/listing...1&change_view=1
i wybrać to co sprzedający ma w ofercie ponieważ myślę że wybiorę się na ulice Łodygową 20 w Warszawie kupie i od razu mi zamontują i zestroją. Ponieważ od dłuższego czasu mieszkam w Zielonce pod Warszawą i będę miał blisko. A pochodzę właśnie z trochę dalszych okolic Białegostoku.
Myślę że będą jakieś sugestie i rady. Czytałem dużo na forum ale sam nie umiem się zdecydować. Cena powinna być w moim zasięgu na dobry sprzęt. Nie musi to być sprzęt za tysiaka wypas. Tylko prosty w obsłudze, dobrze redukujący szumy i posiadający zadowalający zasięg. Myślę że tak 350zł powinno wystarczyć. A będę bardzo zadowolony jeśli bedzię to mniej. Za bardzo się już rozpisałem. Myślę że uwagi forumowiczów będą przydatne. Pozdrawiam
kalisz - Sro Lip 20, 2011 21:41
Lukasz08, podstawa to markowa, długa, dobrze zestrojona antena. Nie daj się naciągnąć na żadne Hustlery, Sunkery, Presentery i wszelkiej maści podróby Missouri, bo to straszny shit. Nie bierz też anteny krótszej niż 1 m. Osobiście polecam jak zawsze Sirio ML-145.
Co do radia... Uniden 520 XL, Lafayette Atena (posiadam i sobie chwalę).
Z tym co napisałem powinieneś zmieścić się do 350 zł i nie zrazisz się od razu do CB, co może nastąpić jeśli kupisz jakieś najtańsze badziewie + antenę 60 cm
Skoro masz blisko, podjedź na miejsce, zobaczysz co Ci zaoferują i napisz na forum.
Dobrze będzie jeśli w temacie wypowie się również kolega Remi55
Remigiusz - Sro Lip 20, 2011 22:08
Lukasz08, No co do Radia to w sumie Midlany są ok ale minus tych radyjek są ich gabaryty żeby to upchać w 25
Dlatego dla mnie w 220 i 25 było ważne mały gabaryt radia żeby się mieścił w miejsce na kasety w środkowej konsoli.
Ja przygode z Cb z Unidenem 520 i Sirio ML 145 zacząłem i do teraz sobie chwale chodz tylko na inne radio zmieniłem bo mi brakowało multibandu za granica.
Ja mam taki zestaw na sprzedasz:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=69392
W sumie to byś to miał już nawet zestrojone bo antenka jest do 220 i 25 strojona Więcej info pisze w linku o sprzedaży.
Co do antenki do poniżej 1m ja bym nie brał optymalnie 150cm lub więcej. I jak kolegi wyżej pisze markowa antenkę kup a nie będziesz narzeka bo kultura pracy będzie jak trzeba. Ja bym polecił Sirio bo jakoś do ceny pasuje lub Prezydenta jak chcesz przepłacić ale jakość teraz na duży plus
Jak na początek to bym radził mięć SQ i RF-Gaina bo RF-Gain się naprawdę super na miasto przydaje. Zwiększą do kulturę pracy radia w dużym zakłóceniu
Lukasz08 - Czw Lip 21, 2011 07:51
Więc myślę że antenę już mam wybraną i będzie to Sirio ML 145. Bo nie chcę przepłacać. No i mam pytanie do REMI55. Czy te radio uniden 520 xl które masz na sprzedaż posiada te bajery jak RF-gain a także SQ??? No i czy w ROVERKU 25 zmieści się te radio w środkowym panelu? Byłoby bardzo fajnie. I jeszcze jedno czy ta antena Lafayette jest naprawdę dobra i jaką ma długość. Myślę źe umiałbym zamontować wszystko, najwyżej poradziłbym się na forum.
karmel - Czw Lip 21, 2011 14:03
Kalisz pisał o Lafayette Atena, to jest model radia, nie antena.
Lukasz08 - Czw Lip 21, 2011 15:56
He no widać że za bardzo się nie znam na tych rzeczach. Po niedzieli skoczę do tego punku sprzedaży i obadam CB do roverka i myślę że kupię mu taki prezent na początek. Tylko wciąż zastanawiam się jakie radio wybrać. Może ktoś mi poleci jakieś konkretne modele to zapytam się w tym sklepie czy takie posiadają. Nie chcę się bawić w jakieś nie sprawdzone modele i jakbym miał się zawieśc. Myślę że około 220zł wystarczy na radio bo antena o której pisałem pewnie około 110zł. Czekam na wasze propozycje.
Remigiusz - Czw Lip 21, 2011 21:24
Uniden 520 ma RF-Gaina jak i SQ Masz nawet szybki włącznik na kanał 19, wzmocniony mikrofony oryginalny, przełącznik na 5 i 0 Oraz funkcje Talkback z regulacja głośności
Radio się mieści w srodkowa konsole tylko trzeba z tylu wywiercić otwory żeby kabel od anteny przeciągnąć
Lukasz08 - Czw Lip 21, 2011 21:41
A twój UNIDEN którego masz na sprzedaż w dobrym jest stanie? Działa poprawnie? I antena też dobra. Już jestem w 75% przekonany że kupię od Ciebie ten zestaw. Nie chciałbym natknąć na oszustów ze sklepu którzy potrafią wcisnąć wszystko. A tutaj mam sprawdzony, zestrojony i pewny sprzęt. Proszę o więcej informacij na PW. Oczywiście jeśli można.
Remigiusz - Czw Lip 21, 2011 21:48
Lukasz08, uniden jest w dobrym stanie i nic mu się nie działo i działa. Zwiedził pol europy Uważam ze największy plus unidena jest to ze więcej łapie z mniejszym szumem niż np moje nowe Radio Team TS-6 Multi
Co do antenki to ja użytkuje jeszcze cały czas
Lukasz08 - Czw Lip 21, 2011 21:58
To jak antenka jeszcze nie do sprzedania jest czy jak? Bo taki zestawik to by mi się przydał jak najszybciej. Ponieważ szykuje się w sierpniu na 3 dłuższe wyjazdy. A antena jest też w dobrym stanie? To kiedy dogadamy szczegóły itp... Szczerze to się zdecydowałem. Zależy mi na trwałym i dobrym sprzęcie. A na dodatek ładnie się w ROVERKA wkomponuje.
Remigiusz - Czw Lip 21, 2011 22:39
Lukasz08, No antenka jest do sprzedania Tylko na razie nie mam innej wiec używam Sirio nie ukrywam ze chce sprzedać ten zestaw i kupić sobie antenkę 2metrowa sirtel Santiago
antenka jest jak najbardziej w dobrym stanie. To wyśle tobie PW z szczegółami
Lukasz08 - Czw Lip 21, 2011 22:45
Ok czekam! Myślę że bardzo pogięta nie jest bo się zdarza. Ale jeśli ktoś jest inteligentny to o wszystko da się zadbć.
Remigiusz - Czw Lip 21, 2011 22:49
No wygląda tak ta antenka to jest w sumie najnowsze foto:
http://forum.roverki.eu/v...p=620206#620206
mariuszlol23 - Pon Sie 29, 2011 19:22
Witam.
Zamierzam wymienić radio na lepsze, bo jako początkujący kupiłem sobie zestaw Alan 109 + antena sirio ml 145. Antenę moim zdaniem jest dobra, więc ja sobie zostawię.
Problem mam taki, że nie wiem jakie radio wybrać do 400 zł. Macie jakieś propozycje?
Remigiusz - Pon Sie 29, 2011 19:32
mariuszlol23, Jakie gabaryty chcesz mieć radia Antena jest ok
Ja bym bral President Harry II ASC lub Johnny II albo Team TS-6
mariuszlol23 - Pon Sie 29, 2011 21:33
Nad gabarytami się nie zastanawiałem. Miło było by jak by był podobny do wielkości tego mojego alana:P
Ogólnie bardziej chodzi mi żeby radio było dobrze wykonane.
Czytałem na temat Johnnego II ale bardzo trudno go kupić. A III tez jest dobra?
I czym różnią się te 2 radia, a mianowicie Harry od Johnnego?
Remigiusz - Pon Sie 29, 2011 21:51
mariuszlol23, Ja bym kupił Johnny 2 lub Harry 2 bo są małe radia i dobrze wykonane moim zdaniem jak na ich gabaryt. Ja masz więcej pieniędzy na Cb to kup Harry 3. Rożnica miedzy Harry a Johnny zawsze było ze Harry miał FM i kilka innych drobnych bajerów.
mariuszlol23 - Pon Sie 29, 2011 21:59
A powiedz mi coś na temat tego radia Team TS-6m. Dość ciekawa propozycja, tylko mało opinii jest na temat tego radia i czy jest dostępne w Polsce?
Teraz też czytałem, że w Johnnym jest problem z automatyczną blokadą szumów, że trzeba ją dostrajać, czy to prawda?
Remigiusz - Pon Sie 29, 2011 22:15
mariuszlol23, Ogólnie tak pasuje dostroić ASC bo w niektórych modelach za dużo wycina. Nie jest to nic strasznego i jak kupisz z gwarancja możesz to za koszty wysyłki dać sobie zrobić w serwisie Presidenta. Nie jest to nic strasznego czego trzeba się bać
Samemu tez można zrobić bo jest sporo opisów tego
Co do Team Ts-6m to ja go obecnie używam i jestem zadowolony bo szukałem małego radia Jedynie tez trochę wadliwe ASC ale ja to mało co używam, a sobie trochę dostroiłem i jest lepiej
mariuszlol23 - Pon Sie 29, 2011 22:32
Dzięki za pomoc.
Chyba skupie się na tych Presidentach. Znalazłem coś takiego, że niby to samo radio co president Johnny tylko pod nazwa Stabo?
http://hadron.pl/blog/sta...nny-ii-powraca/
Remigiusz - Pon Sie 29, 2011 22:56
mariuszlol23, Stabo jest to samo tylko na niemiecki rynek ale kosztuje więcej minus Stabo jest ze nie ma Multibandu i trzeba go będzie przestroić na Polske
mariuszlol23 - Wto Sie 30, 2011 12:49
Wydaje mi się, że już go nie trzeba przestrajać jak jest oferowany na polskiej stronie producenta Presidenta: http://www.president.com.pl/inne,1.html
A da rady kupić jeszcze gdzieś nowe radia Harry 2 lub Johnny 2 czy tylko używki?
Remigiusz - Wto Sie 30, 2011 13:35
mariuszlol23, Da kupić na allegro jest ich pełno nówek
mariuszlol23 - Wto Lis 15, 2011 20:12
Witam
Kupiłem sobie to radyjko Stabo xn3001e, czyli dokładnie to samo co Johnny 2.
Ogólnie jestem zadowolony, tylko mam problem z obsługą tego radia, ale może to wina przyzwyczajenia do alana 109.
1. Gdy chce ustawić SQ to w alenie godzina 9/10 i zero szumów, a tutaj szumy znikają przy godzinie 15. Czy to jest normalne??
2. Jeśli na automatycznej blokadzie szumów przepuszcza jakieś głosy i je przerywa bo są za slabe, to najlepiej zmienjszyc czułość radia na RF? Czy lepiej ręcznie ustawiać SQ?
3. I najlepiej podajcie jak wy używacie tych dwóch gałek czyli SQ i RF?
gacek - Czw Lis 17, 2011 21:45
posiadam johny III ASC i funkcje ASC mam ciagle wlaczona i rzadko przepuszcza mi jakies szumy itp, a RF posiadam na maxa
krasny - Pią Lis 18, 2011 12:31
hej,
mam taki problem. chciałbym kupić szwagrowi dobre radio cb. mój szwagier twierdzi, że jedynym słusznym producentem jest President, który model byście polecili? najlepiej takie do 800zł. z góry dzięki
Robertus74 - Pon Maj 07, 2012 22:43
Remigiusz napisał/a: | Radio się mieści w srodkowa konsole tylko trzeba z tylu wywiercić otwory żeby kabel od anteny przeciągnąć |
Może moje pytanie jest głupie, ale jestem totalne zero w sprawach CB.
Otóż dokładnie którędy najlepiej się puszcza kable do CB radia, które będzie zamontowane w schowku na kasety?
Remigiusz - Pon Maj 07, 2012 22:57
Ja miałem na stale otwór w dachu i puściłem kabel środkowym tunelem tam do tylu schowka Tylko ja to miałem na stale i tylko antenę wykręcałem bo mnie denerwowała zabawa z chowaniem kabli i anteny Ale dokup sobie kabla i z końcówkami i beczka i git
|
|