|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak) oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R416 Tourer] Brak podświetlenia cyfrowego zegarka.
gierczol - Nie Paź 16, 2011 16:24 Temat postu: [R416 Tourer] Brak podświetlenia cyfrowego zegarka. Ostatnio mnóstwo gadżetów mi szwankuje w aucie, m.in. podświetlenie zegarka. Cóż to mogło się stać, że nie świeci? Jest tam jakaś diodka? Czy obudowa zegarka jest na jakieś bolce? Jak to wyjąć by nie uszkodzić? Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
as35 - Nie Paź 16, 2011 16:59
Zegarek zamontowany jest jak większość tego typu elementów na zasadzie zatrzasku, delikatnie ale stanowczo potraktowany wychodzi. Oświetleniu służy żaróweczka- pewno przepalona. Nie pamiętam jaka ale do kupienia - kup kilka na przyszłość- standardowo pasuje do innych ele. podświetlania
gierczol - Nie Paź 16, 2011 17:02
W takim razie mam rozumieć, że podobne podświetlenie jest przycisku od świateł awaryjnych? Dzieki za podpowiedź, idę działać
tronsek - Nie Paź 16, 2011 17:35
gierczol napisał/a: | W takim razie mam rozumieć, że podobne podświetlenie jest przycisku od świateł awaryjnych? | Zegarek jest podświetlany przez żarówkę typu T5, czyli taka jak do kontrolek, natomiast przyciski (np. awaryjne) są podświetlane przez żarówki typu R3mini.
violinerpl - Pią Mar 01, 2013 19:54
Może mi ktoś powiedzieć, jak wyciągnąć ten zegar bez zepsucia niczego?
gierczol - Sob Mar 02, 2013 15:28
Najpierw trzeba wyjąć plastikową obudowę zegarka. Jest ona najprawdopodobniej na dwóch zatrzaskach. Najwygodniej jest wziąć jakiś mały, płaski śrubokręt i podważyć delikatnie w dolnej środkowej części jednocześnie ciągnąc do siebie. Gdy obudowa wyjdzie, zegarek zamontowany jest na dwóch śrubkach.
Gonia - Pon Mar 04, 2013 20:03
Ale tylko w wersjach po lifcie. Przed liftem trzeba wyjąć całą drewnianą listwę tylko na tyle ostrożnie aby nie oderwać mocowań.
gierczol - Pon Mar 04, 2013 23:55
To fakt Gonia, nie sprecyzowałem odpowiedzi Tak jest wersjach po lifcie i kanciakach po 95 roku.
|
|