Zobacz temat - [R75] Komputer pokładowy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Komputer pokładowy

kris987 - Sro Paź 19, 2011 17:19
Temat postu: [R75] Komputer pokładowy
Witam jestem nowym użytkownikiem i mam takie pytanie czy jest ktoś w stanie zrobić komputer pokładowy z wyświetlaczem jeśli tak to jaka cena by tego byla
ADI-mistrzu - Sro Paź 19, 2011 17:23

Stopka pod moim postem, cena około 250zł, czekam na wyświetlacz, w tym tyg powinien dojść.
Remigiusz - Sro Paź 19, 2011 17:25

W 75 to ma w standardzie juz chyba
kris987 - Sro Paź 19, 2011 17:27

adi ale cena to już jest z wyświetlaczem czy sama przeróbka?
ADI-mistrzu - Sro Paź 19, 2011 17:29

Z wyświetlaczem, ale jak masz 75 to tam faktycznie chyba jest już wmontowany komputer pokładowy.
kris987 - Sro Paź 19, 2011 17:32

chodzi mi o wyświetlacz na którym pokazuje spalanie zasięg itd a dokładnie o takie coś http://www.roverki.pl/zro...dowy-w-r75.html
dafit - Sro Paź 19, 2011 22:05

a ja się podczepię, skoro już o tym mowa to mam uszkodzony wyświetlacz i chciałem go wymienić i tu mam pytanko, czy trzeba oryginalny dorwać czy jakiś uniwersalny zastosować ? jeśli tak to jaki?
ADI-mistrzu - Sro Paź 19, 2011 22:18

Zrób zdjęcie wyświetlacza z obydwu stron i pokaż, może coś znajdę.
Aragorn - Sro Paź 19, 2011 22:23

dafit napisał/a:
a ja się podczepię, skoro już o tym mowa to mam uszkodzony wyświetlacz i chciałem go wymienić i tu mam pytanko, czy trzeba oryginalny dorwać czy jakiś uniwersalny zastosować ? jeśli tak to jaki?

...tylko oryginalny i tylko wymiana razem z całymi zegarami gdyż przekładka samego wyświetlacza raczej się nie uda gdyż taśma jest wgrzewana w płytkę drukowaną zegarów

dukat11 - Czw Paź 20, 2011 07:35

dafit, najtaniej dorwać licznik z anglika i przełożyć twojego eproma do nowego licznika
21matys - Czw Paź 20, 2011 09:25

dukat11 napisał/a:
dafit, najtaniej dorwać licznik z anglika i przełożyć twojego eproma do nowego licznika

tak tylko kto znajdzie dobry licznik z anglika, przez pewien czas tez próbowałem znaleść taki licznik i kazdy kto sprzedawał nie chciał mi dać gwarancji ze ten wyświetlacz jest chociaz w 90% sprawny :(

Aragorn - Czw Paź 20, 2011 11:45

21matys napisał/a:
dukat11 napisał/a:

tak tylko kto znajdzie dobry licznik z anglika, przez pewien czas tez próbowałem znaleść taki licznik i kazdy kto sprzedawał nie chciał mi dać gwarancji ze ten wyświetlacz jest chociaz w 90% sprawny :(

...mi udało się kupić w 100% sprawny z auta z małym przebiegiem 60tys mil, zapłaciłem całe 30zł za zegary :-) ...teraz przymierzam się do przelutowania eproma bo komputer wyświetla zużycie paliwa w galonach na mile no i sam przebieg wyświetla się w milach (choć jeżdzę już rok z takimi i powoli przestaje być to aż tak bardzo denerwujące ;-) )
...trochę się obawiam tego przelutowywania eproma by nie uwalić sobie liczników :bezradny: (nie wiem jak się zachowa eprom po przełożeniu do nowszych rocznikowo liczników)

21matys - Czw Paź 20, 2011 12:14

Aragorn, gratulacje zakupu
Aragorn napisał/a:
trochę się obawiam tego przelutowywania eproma by nie uwalić sobie liczników

to tylko lutownicą powietrzna wchodzi w gre, zadną zwykłą lutownica tego bym nie robił.

[ Dodano: Czw Paź 20, 2011 13:14 ]
aAragorn,
a mam jeszcze pytanie czy kupowałeś wysyłkowo te liczniki czy pojechałeś osobiści po to ??

Aragorn - Czw Paź 20, 2011 12:31

21matys napisał/a:
Aragorn, gratulacje zakupu
Aragorn napisał/a:
trochę się obawiam tego przelutowywania eproma by nie uwalić sobie liczników

to tylko lutownicą powietrzna wchodzi w gre, zadną zwykłą lutownica tego bym nie robił.

[ Dodano: Czw Paź 20, 2011 13:14 ]
aAragorn,
a mam jeszcze pytanie czy kupowałeś wysyłkowo te liczniki czy pojechałeś osobiści po to ??

...przelutowywać będzie fachowiec ja się za to nie biorę (brak lutownicy i umiejętności)
...a co do zakupu to uznałem że skoro licznik tak "świeży" i tak tani to zaryzykowałem zakup z allegro i okazał się ok (niestety nie kupiłem przełącznika świateł i teraz w polu przebiegu dziennego wyświetla err i to też powód dla którego chcę przelutować pamięć ze starego)

21matys - Pią Paź 21, 2011 07:52

Aragorn napisał/a:
niestety nie kupiłem przełącznika świateł

nie rozumiem.
czy chodzi o to ze razem z zegarami trzeba kupic modół światłę zeby ten error nie wyskakiwał??

Aragorn - Pią Paź 21, 2011 08:34

21matys napisał/a:
Aragorn napisał/a:
niestety nie kupiłem przełącznika świateł

nie rozumiem.
czy chodzi o to ze razem z zegarami trzeba kupic modół światłę zeby ten error nie wyskakiwał??

...jeżeli przebieg zapisany w module świateł nie zgadza się z tym z zegarów pojawia się err, w początkach produkcji tego nie było, ale w troszkę nowszych rocznikowo zegarach już jest to zabezpieczenie

robo - Pią Paź 21, 2011 14:00

Aragorn, ale skoro rok już jeździsz ze zmienionym licznikiem to zapis przebiegu w module świateł z tym zapisanym w starym Twoim liczniku dalej nie będzie się zgadzał i err nie zniknie :/
Aragorn - Pią Paź 21, 2011 15:22

robo napisał/a:
Aragorn, ale skoro rok już jeździsz ze zmienionym licznikiem to zapis przebiegu w module świateł z tym zapisanym w starym Twoim liczniku dalej nie będzie się zgadzał i err nie zniknie :/

...też tak myślałem, ale ja mam model z początku produkcji i z tego co wiem to w tych modelach nie jest to powiązane, ale dla pewności mogę wpiąć stare liczniki i sprawdzić co pokażą

dukat11 - Pią Paź 21, 2011 19:35

21matys napisał/a:
tak tylko kto znajdzie dobry licznik z anglika, przez pewien czas tez próbowałem znaleść taki licznik i kazdy kto sprzedawał nie chciał mi dać gwarancji ze ten wyświetlacz jest chociaz w 90% sprawny

Ja tak zrobiłem. Jak kupiłem rovera to miałem padnęty licznik. Już prawie trzy lata mam licznik po wymianie i póki co działa

Aragorn, Ale problem polea na tym że ty wymieniasz licznik na nowszy który spawdza stan przebiegu.

Aragorn - Pią Paź 21, 2011 20:43

dukat11 napisał/a:

Aragorn, Ale problem polea na tym że ty wymieniasz licznik na nowszy który spawdza stan przebiegu.

...tak ale chcę przełożyć eproma ze starych i tu pytanie czy to nie będzie rozwiązaniem, lecz gwarancji nie mam żadnej i dlatego zastanawiam się czy w tym grzebać

21matys - Czw Gru 01, 2011 11:33

Aragorn napisał/a:
gdyż przekładka samego wyświetlacza raczej się nie uda gdyż taśma jest wgrzewana w płytkę drukowaną zegarów
a czy ma ktośmoze zdjęcie tego łączenia taśmy z plytka ??