Zobacz temat - [R 200] Pompa Wtryskowa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 200] Pompa Wtryskowa

gonzo_gon77 - Sob Paź 29, 2011 12:16
Temat postu: [R 200] Pompa Wtryskowa
Witam
Mam pewien problem.
Jakiś czas temu zawaliła mi się pompa wtryskowa. Nie podawała paliwa. Wyciągnąłem ją samodzielnie i zawiozłem do gościa, który zajmuje się regeneracją pomp. Stwierdził, że z pompą wszystko gra zanieczyściła się na siatce jakimś syfem; przeczyścił, sprawdził skasował 250 pln i lalka. Zamontowałem pompę z powrotem. Miałem małe problemy z ustawieniem zapłonu, ale poszedł. Zadowolony przejechałem się dłuższy kawałek aby sprawdzić czy wszystko gra. Zaczęła się zapalać kontrolka "check engine". Pomyślałem, że zapłon jest źle ustawiony. Zaprowadziłem autko do znajomego mechanika aby podjechał na komputer sprawdził zapłon i ustawił tak jak powinno być i by kontrolka się nie zapalała. Mechanik odezwał się następnego dnia i powiedział, że zapłon jest ustawiony idealnie, a pompiarz przestawił dawkowanie paliwa na pompie. Ów znajomy stwierdził, że jest to ustawiane elektronicznie i on nie podejmuje się tego zmieniać gdyż nie ma sprzętu, a musi być to robione bez wymontowywania pompy. Nie bardzo wiem co o tym wszystkim myśleć. Pomóżcie.

Ps. Po własnoręcznym zamontowaniu pompy pali ok 9/100 wcześniej jakieś 5,5/100
Check engine pojawia się przy dłuższej jeździe na jednym biegu, po wciśnięciu sprzęgła gaśnie.

Firq - Sob Paź 29, 2011 13:07

tak to jest jak jedna rzecz robi kilka osób teraz pompiarz zegna na ciebie ty na niego a mechanik na was.... i winnego nie ma.
z tego co wiem dawką paliwa steruje komputer czy sie myle ?? to jest elektroniczna pompa

gonzo_gon77 - Sob Paź 29, 2011 13:35

Pompa jest Bosha i jest sterowana komputerowo.
Nie zdejmowałem korpusu pompy i nawet nie zaglądałem do jej elektryki.
Czyli sterowanie dawką paliwa odbywa się elektronicznie?
Jężeli tak, to pompiarz musiał coś poprzestawiać przy sprawdzaniu pompy.

Firq - Sob Paź 29, 2011 14:22

z tego co wiem to tak ze komputer steruje dawką paliwa.
szoso - Sob Paź 29, 2011 18:41

kruszan tutaj pokazał jak można ustawić pompę
http://forum.roverki.eu/v...ghlight=#665127

PHJOWI - Nie Paź 30, 2011 19:08

wszystko do ustawienia , pewnie w ogóle przewalony mocno na kącie że check się pali.
imus23 - Sob Lis 05, 2011 10:04

mam bardzo podobnie niestety gdy ustawie zapłon na ideał to kontrolka nie świeci ale niestety ciężko odpala rano .. wie ktoś może coś na ten temat ?
gonzo_gon77 - Nie Lis 06, 2011 19:53

Ile wg książki powinna wynosić dawka paliwa na pompę?