|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [416 si]obudowa nagrzewnicy
fonkiew - Wto Lis 15, 2011 23:22 Temat postu: [416 si]obudowa nagrzewnicy Witam wszystkich.Szukam przyczyny zimnego nadmuchu.A wiec tak rover 416 98 gaz,płyn zalany rurką powolutku itd.Zawór działa nagrzewnica odkamieniona itd.Szukam podpowiedzi w obudowie być może gdzieś jest jakaś ,klapka..Czy pokrętło ciepłego powietrza steruje tylko linkami od zaworu czy to wahadło od linek ma jakieś dodatkowe znaczenie dzięki za info dodam że przewody do i zwrotne gorące a nadmuch zimny
alfam17 - Sro Lis 16, 2011 17:11
Mam podobny problem mianowicie przewody od nagrzewnicy bardzo gorące niestety z nawiewów wieje zimnym powietrzem co może być przyczyną?
leszczu - Sro Lis 16, 2011 17:14
alfam17, może nagrzewnica zapchana.
Adrian - Sro Lis 16, 2011 18:03
Jak ten zawór sprawdzałeś? Ktoś kręcił pokrętłem w samochodzie, a druga osoba spoglądała na zawór od strony silnika?
alfam17 - Sro Lis 16, 2011 18:23
leszczu napisał/a: | alfam17, może nagrzewnica zapchana. |
No być może tylko jak się do niej dostać a czy jak by była zapchana to nie powinno być tak że odpływ byłby zimny?
fonkiew - Czw Lis 17, 2011 20:56
Adrian WWL .Zawór wyjełem sprawdzałem na sucho i na samochodzie działa.Panowie pytanie o sterowanie chodzi mi o obudowe nagrzewnicy?.dlaczego np.przy zdjętej lince z zaworu w pozycji na ciepło.Podczas postoju kręcąc pokrętłem zimno ciepło wyraznie odczuwalna różnica lekko ciepłe zimne
misiek409 - Sob Mar 10, 2012 20:54 Temat postu: [Rover 45 2.0 idt] Zawór nagrzewnicy Witam, w moim aucie cieknie z zaworu nagrzewnicy czy da się to jakoś naprawić czy konieczna jest wymiana? troszkę się rozglądałem za nowym ale nigdzie nie mogłem znaleźć
Adrian - Sob Mar 10, 2012 20:57
Używany z Allegro kup. O nówkę ciężko.
leszczu - Nie Mar 11, 2012 10:34
misiek409, jak cieknie to tylko wymiana. Nówka jest dostępna w Tomateam ,ale kosztuje 210 zł.
mario409 - Pon Paź 01, 2012 10:43
Witam. Czy naprawdę ten zawór trzeba wymienić na nowy? Może ktoś go rozbierał i naprawił żeby nie ciekł?
piotrek1000 - Czw Kwi 30, 2015 09:56
Udało się może komuś udzczelnić zawór nagrzewnicy??
sTERYD - Czw Kwi 30, 2015 16:20
Raczej mało prawdopodobne. Obudowa jest zgrzewaną, więc nie rozbiera się w normalny sposób. Szkoda roboty.
robczach - Pią Maj 01, 2015 12:19 Temat postu: Re: [416 si]obudowa nagrzewnicy
fonkiew napisał/a: | Witam wszystkich.Szukam przyczyny zimnego nadmuchu.A wiec tak rover 416 98 gaz,płyn zalany rurką powolutku itd.Zawór działa nagrzewnica odkamieniona itd.Szukam podpowiedzi w obudowie być może gdzieś jest jakaś ,klapka..Czy pokrętło ciepłego powietrza steruje tylko linkami od zaworu czy to wahadło od linek ma jakieś dodatkowe znaczenie dzięki za info dodam że przewody do i zwrotne gorące a nadmuch zimny |
Pokrętło zimno/ciepło nie tylko otwiera i zamyka zawór nagrzewnicy, ale także zmienia obieg powietrza w obudowie nagrzewnicy - kręcąc pokrętłem w pozycję ciepła to otwiera zawór nagrzewnicy oraz zmienia obieg powietrza przez nagrzewnicę, jeśli przekręcamy na zimno to zamyka zawór oraz jednocześnie zmienia kierunek obiegu powietrza że powietrza omija nagrzewnicę.
Ja miałem także problem z ogrzewaniem, włożyłem głowę na dół od strony nóg pasażera i w tym tunelu środkowym na dole nagrzewnicy wyskoczył ze swojego miejsca taki żółty plastikowy element, coś jakby łezka albo coś podobnego do kija hokejowego. To właśnie ten element odpowiada za zmianę kierunku obiegu powietrza w obudowie nagrzewnicy.
|
|