|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ r214 ] problem z wentylatorem
cycu-x - Czw Sty 12, 2012 14:15 Temat postu: [ r214 ] problem z wentylatorem Na wstępie chciał bym się przywitać.
Od niedawna jestem posiadaczem [ rovera 214 ] i 1999r problem polega na tym iż nie działa wentylator chłodnicy, czujnik sprawdzony jest dobry wentylator działa tylko wtedy jak jak się zewrze przekaźnik na lewym nadkolu [próba zwarcie kostki czujnika nic nie daje wentylator nie reaguje, na kostce napięcie 5 v] proszę o pomoc gdyż na forum nie widziałem tematu z takim problemem
ADI-mistrzu - Sob Sty 14, 2012 10:55
Przekręć kluczyk na 2 pozycję i wyjmij wtyczkę od czujnika temperatury, wentylator powinien się włączyć. Jeśli nie to pewnie uszkodzony przekaźnik.
Pozdrawiam
cycu-x - Sob Sty 14, 2012 14:20
Tak jak napisałem wcześniej nie działa a kiedyś tak było jak piszesz kolego przekaźnik jest dobry bo jak mu sie poda 12V na sterowanie to załącza wiatrak, a ten czujnik na chłodnicy z dwoma grubymi kablami to nie jest czasem czujnik załączenia wentylatora
leszczu - Sob Sty 14, 2012 14:21
ADI-mistrzu napisał/a: | Przekręć kluczyk na 2 pozycję i wyjmij wtyczkę od czujnika temperatury, wentylator powinien się włączyć. |
Włączy się dopiero jak odpalisz silnik.
[ Dodano: Sob Sty 14, 2012 14:21 ]
cycu-x napisał/a: | a ten czujnik na chłodnicy z dwoma grubymi kablami to nie jest czasem czujnik załączenia wentylatora |
Tak, on odpowiada za włączenie wentylatora.
cycu-x - Sob Sty 14, 2012 14:39
sprawdziłem i po zwarciu tych grubych kabli na chłodnicy wentylator się się nie załącza także po zdjęciu wtyczki w czujnika nie działa jak było do niedawna nawet gdy silnik jest zapalony,
leszczu - Sob Sty 14, 2012 14:42
No to problem stoi w silniczku wentylator. Coś musi nie łączyć, ale co
cycu-x - Sob Sty 14, 2012 14:47
a może ktoś ma jakiś schemacik
leszczu - Sob Sty 14, 2012 14:50
cycu-x, taki głupie pytanie, bezpiecznik od wentylatora sprawdzałeś
cycu-x - Nie Sty 15, 2012 10:40
ten wielki przy przekaźniku jest dobry ale wentylator działa jak się zewrze styczniki przekaźnika
[ Dodano: Nie Sty 15, 2012 10:40 ]
czyli raczej nie możliwe żeby wentylator był uszkodzony
ADI-mistrzu - Nie Sty 15, 2012 11:18
Pytanie, które styki zwierasz.
Jedne są od wysterowania przekaźnika, drugie są stykowe przekaźnika. Jeśli zwierasz te drugie to nic dziwnego że wentylator kręci
Aby przekaźnik sprawdzić to trzeba na jego cewkę podać 12V, zwieranie nic nie da.
cycu-x - Nie Sty 15, 2012 17:32
to jak na cewkę podam 12 v to działa, doszedłem też do tego jak zewrę te 2 grube kable na chłodnicy od czujnika i odłączę kostkę od brązowego czujnika to się włączy wentylator, natomiast jeśli nie zewrę tych kabli to wentylator nie chce działać
ADI-mistrzu - Nie Sty 15, 2012 17:51
Jakiego czujnika na chłodnicy? Nasze chłodnice nie posiadają żadnych czujników.
Tomi - Nie Sty 15, 2012 17:54
leszczu napisał/a: | ADI-mistrzu napisał/a: | Przekręć kluczyk na 2 pozycję i wyjmij wtyczkę od czujnika temperatury, wentylator powinien się włączyć. |
Włączy się dopiero jak odpalisz silnik.
[ Dodano: Sob Sty 14, 2012 14:21 ]
cycu-x napisał/a: | a ten czujnik na chłodnicy z dwoma grubymi kablami to nie jest czasem czujnik załączenia wentylatora |
Tak, on odpowiada za włączenie wentylatora. |
Jaki czujnik na chłodnicy??
Wentylator włącza komputer, a czujnik do komputera, to ten z brązową końcówką (obok akumulatora.
kangaroo69 - Nie Sty 15, 2012 18:07
cycu-x napisał/a: | doszedłem też do tego jak zewrę te 2 grube kable na chłodnicy od czujnika i odłączę kostkę od brązowego czujnika to się włączy wentylator, natomiast jeśli nie zewrę tych kabli to wentylator nie chce działać |
Kolego jak możesz to daj zdjęcie jakieś i zaznacz o które kable chodzi bo ni jak nie rozumiem co Ty zwierasz i koledzy chyba też
Pozdrawiam
cycu-x - Nie Sty 15, 2012 19:16
no chyba nie jutro dam foto bardzo dziwne jak nie macie na chłodnicy z lewej strony patrząc na szybę za osłoną termiczną, ale tak to jest jak ktoś naprawia auto u mechanika a pomaga innym na forum, rzecz niby taka prosta a nikt nie potrafi tego naprawić
Tomi - Nie Sty 15, 2012 19:32
Chłodnica z czujnikami temperatury była w kanciakach. W okrągłych 2-stekach i 4-setkach czujnik temperatury wkręcone są w metalowy trójnik przy silniku (przy bloku z prawej strony). Czujnik z czarną lub niebieską (nowszy typ) końcówką daje sygnał na deskę. Czujnik z brązową końcówką daje sygnał do komputera i to z tego czujnika idzie sygnał do włączenia wentylatora.
Może opisz dokładnie jaki jest problem, bo może po prostu masz walnięty korek zbiorniczka wyrównawczego i w układzie nie ma ciśnienia. Jeśli w układzie nie ma ciśnienia, to nie ma opcji, aby wentylator się włączył, bo wcześniej się płyn zagotuje (wentylator włącza się przy 102 lub 104 st. C., nie pamiętam).
cycu-x - Nie Sty 15, 2012 19:46
w 214 po 99 r na każdej chłodnicy jest taki czujnik, a problem jest opisany na początku
Tomi - Nie Sty 15, 2012 19:58
Gdzie ten czujnik? Chłodnica, to ta duża srebrna powierzchnia (jeśli mogę być lekko złośliwy), a to czarne poniżej to wentylator.
[ Dodano: Nie Sty 15, 2012 19:58 ]
Swoją drogą zrób zdjęcie w większym kontekście, gdyż coś mi nie pasuje w tym zdjęciu. Górny przewód od chłodnicy powinien wychodzić z lewej strony chłodnicy i potem iść wzdłuż pasa przedniego (i chłodnicy).
cycu-x - Nie Sty 15, 2012 20:20
problem rozwiązany problemem był czujnik termiczny na chłodnicy co nie którzy twierdzą że takiego nie ma ale jednak jest przyjechał kolega takim samym szybka przekładka i działa. pozdrawiam
ADI-mistrzu - Nie Sty 15, 2012 20:22
Gwarantuje Ci że na chłodnicy niema żadnego czujnika termicznego.
Możesz dla rozwiania wątpliwości zrobić zdjęcie komory silnika?
W którym dokładnie miejscu masz niby ten czujnik? Które miejsce na chłodnicy?
cycu-x - Pon Sty 16, 2012 08:55
powiedziałem temat zamknięty niech ci kolega leszczu wytłumaczy albo zajrzyj do książki serwisowej powiem ci tylko jedno że jak nie masz pojęcia o naprawie albo nie jestem pewny to nie wypowiadaj się bo wprowadzasz w błąd
Tomi - Pon Sty 16, 2012 09:17
cycu-x napisał/a: | powiedziałem temat zamknięty niech ci kolega leszczu wytłumaczy albo zajrzyj do książki serwisowej powiem ci tylko jedno że jak nie masz pojęcia o naprawie albo nie jestem pewny to nie wypowiadaj się bo wprowadzasz w błąd |
Butny i głupi... typowy, nowy użytkownik forum.
Są 2 rodzaje chłodnic w Roverze 214. Dłuższa (ma jedynie 2 otwiory-wejście i wyjście) i krótsza (ma 3 otwory wejście, wyjście do silnika i małe wyjście do zbiorniczka wyrównawczego). Gdzie wkręcasz ten czujnik do chłodnicy?
Krótka:
długa:
Gdzie jest ten czujnik w chłodnicy?
[ Dodano: Pon Sty 16, 2012 09:17 ]
Jak mniemam jedyne tematy, w których się udzielił, to naprawa i sprzedaż ściągniętego z Niemiec auta... typowe dla handlarza i już męczące.
kris2828 - Pon Sty 16, 2012 10:51
możesz mi powiedzieć jakie wymiary ma ta krótsza bo nie mogę się rozczytać z obrazka bo wstawiłem ostatnio mniejszą ( od innego auta) od oryginalnej i nie jestem pewny czy w lato da rady.
Tomi - Pon Sty 16, 2012 12:09
430
kris2828 - Pon Sty 16, 2012 13:26
pewnie ma nieoryginalną chłodnice w nieoryginalnych chłodnicach od innych aut czujniki do wentylatora są zamontowane w chłodnicach sam mam taka zamontowaną (od tygodnia) od innego auta w którym jest czujnik w chłodnicy ale i tak podłączyłem wiatrak do tego przy silniku.
leszczu - Pon Sty 16, 2012 13:58
cycu-x napisał/a: | niech ci kolega leszczu wytłumaczy |
Ale ja też pierwszy raz spotykam się z czujnikiem temp. w chłodnicy R200. Najwyraźniej masz jakąś rzeźbę robioną, bo w oryginale na pewno tak nie było.
dk2b - Nie Sty 29, 2012 11:42
zgadzam sie z kolega cycu-x, ja tez posiadam owy czujnik i tez z winy jego wentylator sie nie zalaczal ja mialem przepalone kable wlasnie od tego czujnika i ani wentylator sie nie zalaczala ani sprezarki klimatyzacji nie "odpalalo" po naprawie przewodow wszystko w porzadku klima dziala i wentylator tez
kolego cycu-x nie masz przypadkiem dokladanej klimy? ja posiadam dokladana DIAVIE czy jakos tak i moze byc tak ze stosowano taki czujnik dodatkowy na chlodnice i wymieniano caly wentylator .Moze byc tak ze w orginalnej klimie nie ma czegos takiego ani w modelach bez klimy
[ Dodano: Nie Sty 29, 2012 11:42 ]
Wypowie sie ktos na temat tego czujnika? bo juz sam nie wiem do czego i od czego to jest a moze wyjasnienie tej sprawy w przyszlosci komus pomoze
U mnie ten czujnika odpowiadala za to tak jak wyzej opisalem
Tomi, zgadzam sie z toba ze cos w tym zdj wrzuconym przez cycu-x, jest nie tak. Gorny waz powinien wychodzic z lewej strony i isc przez cala dlugosc chlodnicy do metalowego trojnika, a tu jest calkiem inaczej
TUPTUS2012 - Pon Sty 30, 2012 11:26
Kolego będzie ten przekażnik miałem podobny problem ale w sdi a po tem kable wiesz także sprawdz instalacje pozdrawiam
Łukasz
|
|