|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 800 - [825] Zakup z usterkami ;)
GrafZer0 - Wto Sty 17, 2012 22:29 Temat postu: [825] Zakup z usterkami ;) Witam
Nabyłem latem Roverka 825 z 98 roku z małymi wadami:
- szyby gubią się ( po zaprogramowaniu ) po zgaszeniu samochodu
- szyby czasem bojkotują i albo nie chcą się opuścić, albo nie chcą się podnieść
- prawa szyba podnosi się od kierowcy, od pasażera działa w górę i dół
- lewa tylna szyba skokowo opuszcza się ( nie płynnie, tylko takimi małymi skoczkami )
- brak prędkościomierza ( czasem wariata ćwiczy i lata jak sobie żywnie mu podoba, albo czasem idzie razem z obrotomierzem, zazwyczaj leży i nic nie robi )
- pasek od alternatora "lata" 2 - 3 cm pomimo naciągnięcia w górę i w dół
- koło pasowe lata na lewo i prawo około 1 cm
- podgrzewanie siedzeń nie działa u pasażera
- podświetlanie przycisków od podgrzewania nie działa
- podsufitka odkleiła się w dwóch miejscach
- po wymianie sprzęgła i skrzyni biegów szarpie przy dodawaniu gazu...
to chyba na tyle z tego co jeszcze nie naprawiłem... chciałbym te wszystkie usterki naprawić... i cieszyć się Roverkiem czy możecie mi pomóc z nimi??
Pozdrawiam!
Tomi - Sro Sty 18, 2012 21:35 Temat postu: Re: [825] Zakup z usterkami ;)
GrafZer0 napisał/a: | Witam
Nabyłem latem Roverka 825 z 98 roku z małymi wadami:
- szyby gubią się ( po zaprogramowaniu ) po zgaszeniu samochodu
- szyby czasem bojkotują i albo nie chcą się opuścić, albo nie chcą się podnieść
- prawa szyba podnosi się od kierowcy, od pasażera działa w górę i dół
- lewa tylna szyba skokowo opuszcza się ( nie płynnie, tylko takimi małymi skoczkami ) |
Wszytko to najprawdopodobniej spowodowane zimnymi lutami w modele (o ile się nie mylę pod przednim fotelem).
GrafZer0 napisał/a: | - brak prędkościomierza ( czasem wariata ćwiczy i lata jak sobie żywnie mu podoba, albo czasem idzie razem z obrotomierzem, zazwyczaj leży i nic nie robi ) |
impulsator w skrzyni biegów. Podaj VIN sprawdzę czy podejdzie ten od nowszych modeli, czy starszą wersję z podciśnieniami.
GrafZer0 napisał/a: | - pasek od alternatora "lata" 2 - 3 cm pomimo naciągnięcia w górę i w dół
- koło pasowe lata na lewo i prawo około 1 cm |
luz na pasku jest pewnie z powody luzu na kole. Nie napisałeś czy jest to benzyna czy diesel. Jeśli diesel, poszukaj koła pasowego (tam jest koło z tłumikiem drgań i potrafi się rozwulkanizować. Możesz poszukać używki od Forda Scorpio lub Alfy Romeo z tym samym silnikiem.
Jeśli to benzyna, to nie mam recepty na dolne koło i może to być kwestia zużytego już napinacza.
GrafZer0 napisał/a: | - podgrzewanie siedzeń nie działa u pasażera |
mierniczek w ręke i mierzymy
GrafZer0 napisał/a: | - podświetlanie przycisków od podgrzewania nie działa |
Zanim zaczniesz to naprawiać, sprawdź czy były podświetlane. Ja Ci nie podpowiem.
GrafZer0 napisał/a: | - podsufitka odkleiła się w dwóch miejscach |
Nie podpowiem
GrafZer0 napisał/a: | - po wymianie sprzęgła i skrzyni biegów szarpie przy dodawaniu gazu... | Jeśli wymieniłeś skrzynię, to nawet wtedy można było uszkodzić impulsator prędkościomierza. Jakie sprzęgło? Czy szarpie gdy się już jedzie, czy jak się puszcza sprzęgło?
Matexx - Sro Sty 18, 2012 21:52
Cytat: | GrafZer0 napisał/a:
- brak prędkościomierza ( czasem wariata ćwiczy i lata jak sobie żywnie mu podoba, albo czasem idzie razem z obrotomierzem, zazwyczaj leży i nic nie robi )
impulsator w skrzyni biegów. Podaj VIN sprawdzę czy podejdzie ten od nowszych modeli, czy starszą wersję z podciśnieniami.
|
Ja miałem identyczne zdarzenie w 820TI.. skrzynia PG1 okazało się że to nie był impulsator, tylko kółko w skrzyni w środku na dyfrze było pękniete i tak sobie latał gdy gaz puściłem, a gdy zacząłem przypieszać kółko się ślizgało i wskazówka opada.. Proponuje wykrecić impulsator wyjąć z napędem i go na wkrętarkę i sprawdzić.. na wszelki wypadek czy działa czy tez nie.. jezeli działa impulsator to zębatka w środku na dyfrze albo jest pęknięta albo się obluzowała.
- podgrzewanie siedzeń nie działa u pasażera
mierniczek w ręke i mierzymy |
własnie oto moje pytanie też jestem ciekawy jak? i co.. bo mam wrażenie ze mi nic nie podgrzewa..
- podświetlanie przycisków od podgrzewania nie działa
Zanim zaczniesz to naprawiać, sprawdź czy były podświetlane. Ja Ci nie podpowiem.
|
mi się wydaje że to są żarówki pod przyciskami... masz spalone.. albio jakies malutkie diody..
Tomek1212 - Sro Sty 18, 2012 23:32
Przyciski do foteli są podświetlane małymi żaróweczkami.
Co do problemów z szybami, jest to kwestia przelutowania skrzynki z bezpiecznikami, tej pod kierownicą. Pod fotelem kierowcy jest moduł wykonawczy szyb (przekaźniki), ale im nic się nie dzieje i nie ma sensu tego ruszać.
Masz uwalony przełącznik zespolony (do szyb i lusterek) i dlatego od kierowcy nie możesz w pełni sterować wszystkimi szybami.
GrafZer0 - Pią Sty 20, 2012 09:27
Tomi:
NR VIN: SARRSZLCRWM253367
Co do sprzęgła, to wstawiłem Lukasa, szarpie jak już puszczę sprzęgło i jadę, a szarpie do około 2000 obrotów, potem jest już spokój i dopiero jak zmienisz na bieg wyższy to zaczyna się to znowu ( dość męcząca sprawa ) silnik oczywiście na gnojówkę ( czyt: diesel ).
Co do foteli, to gdzie mam mierzyć i co?
Tomek1212:
Czyli trzeba będzie zmienić cały sterownik od szyb, czy tylko przelutować skrzynkę?
Pozdrówka.
Tomek1212 - Pią Sty 20, 2012 11:27
Sprzęgło Lukas ? Chyba raczej LUK.
Co do szyb to zacznij od przelutowania skrzynki z bezpiecznikami. W tym modelu to zawsze na coś pomaga, jednak nie ma gwarancji, ze rozwiąże wszystkie problemy.
Przełącznik ten w drzwiach kierowcy najprawdopodobniej i tak będziesz musiał wymienić, ale zacznij od lutowania skrzynki.
GrafZer0 - Pią Sty 20, 2012 11:50
Tomek1212 napisał/a: | Sprzęgło Lukas ? Chyba raczej LUK.
Co do szyb to zacznij od przelutowania skrzynki z bezpiecznikami. W tym modelu to zawsze na coś pomaga, jednak nie ma gwarancji, ze rozwiąże wszystkie problemy.
Przełącznik ten w drzwiach kierowcy najprawdopodobniej i tak będziesz musiał wymienić, ale zacznij od lutowania skrzynki. |
Rzeczywiście LUK nie wiem o czym myślałem z rana Dziś rozbiorę i zobaczę te luty... wczoraj jeszcze zauważyłem, że sterowanie lusterkami nie działa
Tomek1212 - Pią Sty 20, 2012 22:59
Tam nie ma co oglądać tylko trzeba poprawić wszystkie jak leci. W serii 800 warto to zrobić nawet jak wszystko działa.
paff - Sro Sty 25, 2012 12:17
warto zrobic plytke bezpiecznikow ktora jest przed kolanami kierownika pod kierownica oraz wymontowac panel sterowania szybami i lustrami w drzwiach kierownika i przelutowac wsio....bardzo pomaga na wszystko
Perez - Wto Sty 31, 2012 14:17
Szarpie przy jeździe poniżej 2000rpm? Kto przyspiesza przy takich obrotach?
|
|