|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - Rejestracja uszkodzonego auta
farek - Sob Mar 10, 2012 19:57 Temat postu: Rejestracja uszkodzonego auta Witam
Kupując lekko uszkodzone auto, przeznaczone na części, czy muszę je rejestrować? Niemal przekonany jestem, że nie ma potrzeby opłacania OC ale chcę sie upewnić.
pozdrwoionka!
Pawkaz - Sob Mar 10, 2012 20:02
farek napisał/a: | Niemal przekonany jestem, że nie ma potrzeby opłacania OC ale chcę sie upewnić. |
Fundusz gwarancyjny dziala wiec moga Cie dopasc.Ja bym nie ryzykowal
farek - Sob Mar 10, 2012 20:12
yyy moment... Teraz, w momencie podpisania umowy OC jest ważne, a po wygasnieciu nowy właściciel chyba nie musi kontynuować??
Pawkaz - Sob Mar 10, 2012 21:16
Teraz cos sie pozmienialo.I o ile dobrze pamietam to chodzi o to ze jak nie wypowiesz to nie przedluza sie automatycznie.
farek moze zrob tematw dziale : Prawo i ubezpiecznia
farek - Sob Mar 10, 2012 22:59
Pawkaz napisał/a: | farek moze zrob tematw dziale : Prawo i ubezpiecznia |
heh jak będą wątpliwości to pewnie tak zrobie ale niemal pewny jestem swojego
TrAViShOn - Nie Mar 11, 2012 00:26
Odnośnie OC: http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=75385
farek - Nie Mar 11, 2012 21:49
TrAViShOn, dzięki wielkie, sporo informacji ale wątpliwości nie rozwiałem..
PTE - Pon Mar 12, 2012 08:25
Póki samochód jest zarejestrowany, musi posiadać ubezpieczenie OC. Skoro tutaj każdy obywatel może sobie sprawdzić czy dany pojazd posiada ważne ubezpieczenie, to myślisz, że UFG nie monitoruje tego nie bieżąco?
farek - Pon Mar 12, 2012 12:05
dzięki! już jestem doedukowany.
magneto - Pon Mar 12, 2012 20:58
Farek pomijając fakt OC to z tego co wiem, to kupowanie auta z przeznaczeniem na części jest nie za bardzo legalne. Przynajmniej auto zarejestrowane w RP.
Ale są takie opcje :
1. Kupujesz, opłacasz OC, rozbierasz, a potem kombinujesz co zrobić z resztą (tzn. jak go wyzłomować)
2. Kupujesz i od razu złomujesz (na podstawie umowy), ale wtedy teoretycznie nie masz prawa juz go mieć
3.nie mogę napisać publicznie,ale jak chcesz to na priva mogę napisać
Lelobass - Wto Mar 13, 2012 08:55
Sposobem jest sprzedanie samochodu na "słupa" co jest oczywiście nielegalne, ale skuteczne i za pewne tak nie zrobisz
chudson - Pon Kwi 02, 2012 20:41
UFG ma takie zaległości i tempo pracy ,ze nigdy nie wiadomo za ile lat sie upomną o swoje. Gdy odbierałem twardy dowód do autka z opinią o unikatowym charakterze i oznajmiłem pani z okienka ,że OC nie musi taki pojazd mieć gdy go nie używam to ona sie uparła ,że musi zgłosić to do UFG. Po dosłownie roku przyszło pismo z UFG bym udokumentował ,że miałem lub nie musiałem mieć OC lub żebym zapłacił kare. Wysłałem mailem papierki i pół roku nie odezwali się czy sprawa wyjaśniona ( choć pani przez tel. powiedziała ,że drogą mailową zostanę powiadomiomy o rezultacie zgłoszenia )
Jeżeli auto było zarejestrowane w Polsce, to lepiej nie ryzykować kiedy im się przypomni. ( Chyba ,że jest to stary rzęch nie ubezpieczany od ładnych paru lat zanim wszystkie umowy OC były wklepywane w komputer to wtedy można domniemywać ,że nigdy nie dojdą ,że taki pojazd istniał ) przy Autach z importu nie rejestrowanych jest wolna amerykanka i nikt nic nie dojdzie póki co .
|
|