Zobacz temat - Rejestracja uszkodzonego auta

Forum Klubu ROVERki.pl

Prawo i ubezpieczenia - Rejestracja uszkodzonego auta

farek - Sob Mar 10, 2012 19:57
Temat postu: Rejestracja uszkodzonego auta
Witam :)
Kupując lekko uszkodzone auto, przeznaczone na części, czy muszę je rejestrować? Niemal przekonany jestem, że nie ma potrzeby opłacania OC ale chcę sie upewnić.
pozdrwoionka!

Pawkaz - Sob Mar 10, 2012 20:02

farek napisał/a:
Niemal przekonany jestem, że nie ma potrzeby opłacania OC ale chcę sie upewnić.

Fundusz gwarancyjny dziala wiec moga Cie dopasc.Ja bym nie ryzykowal

farek - Sob Mar 10, 2012 20:12

yyy moment... Teraz, w momencie podpisania umowy OC jest ważne, a po wygasnieciu nowy właściciel chyba nie musi kontynuować??
Pawkaz - Sob Mar 10, 2012 21:16

Teraz cos sie pozmienialo.I o ile dobrze pamietam to chodzi o to ze jak nie wypowiesz to nie przedluza sie automatycznie.
farek moze zrob tematw dziale : Prawo i ubezpiecznia :wink:

farek - Sob Mar 10, 2012 22:59

Pawkaz napisał/a:
farek moze zrob tematw dziale : Prawo i ubezpiecznia :wink:

heh jak będą wątpliwości to pewnie tak zrobie ale niemal pewny jestem swojego ;)

TrAViShOn - Nie Mar 11, 2012 00:26

Odnośnie OC: http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=75385
farek - Nie Mar 11, 2012 21:49

TrAViShOn, dzięki wielkie, sporo informacji ale wątpliwości nie rozwiałem..
PTE - Pon Mar 12, 2012 08:25

Póki samochód jest zarejestrowany, musi posiadać ubezpieczenie OC. Skoro tutaj każdy obywatel może sobie sprawdzić czy dany pojazd posiada ważne ubezpieczenie, to myślisz, że UFG nie monitoruje tego nie bieżąco? ;-)
farek - Pon Mar 12, 2012 12:05

dzięki! już jestem doedukowany.
magneto - Pon Mar 12, 2012 20:58

Farek pomijając fakt OC to z tego co wiem, to kupowanie auta z przeznaczeniem na części jest nie za bardzo legalne. Przynajmniej auto zarejestrowane w RP.
Ale są takie opcje :
1. Kupujesz, opłacasz OC, rozbierasz, a potem kombinujesz co zrobić z resztą (tzn. jak go wyzłomować)
2. Kupujesz i od razu złomujesz (na podstawie umowy), ale wtedy teoretycznie nie masz prawa juz go mieć
3.nie mogę napisać publicznie,ale jak chcesz to na priva mogę napisać

Lelobass - Wto Mar 13, 2012 08:55

Sposobem jest sprzedanie samochodu na "słupa" co jest oczywiście nielegalne, ale skuteczne i za pewne tak nie zrobisz :)
chudson - Pon Kwi 02, 2012 20:41

UFG ma takie zaległości i tempo pracy ,ze nigdy nie wiadomo za ile lat sie upomną o swoje. Gdy odbierałem twardy dowód do autka z opinią o unikatowym charakterze i oznajmiłem pani z okienka ,że OC nie musi taki pojazd mieć gdy go nie używam to ona sie uparła ,że musi zgłosić to do UFG. Po dosłownie roku przyszło pismo z UFG bym udokumentował ,że miałem lub nie musiałem mieć OC lub żebym zapłacił kare. Wysłałem mailem papierki i pół roku nie odezwali się czy sprawa wyjaśniona ( choć pani przez tel. powiedziała ,że drogą mailową zostanę powiadomiomy o rezultacie zgłoszenia )

Jeżeli auto było zarejestrowane w Polsce, to lepiej nie ryzykować kiedy im się przypomni. ( Chyba ,że jest to stary rzęch nie ubezpieczany od ładnych paru lat zanim wszystkie umowy OC były wklepywane w komputer to wtedy można domniemywać ,że nigdy nie dojdą ,że taki pojazd istniał ) przy Autach z importu nie rejestrowanych jest wolna amerykanka i nikt nic nie dojdzie póki co .