|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - zniesienie współwłasności samochodu.
walkie - Pon Mar 12, 2012 13:46 Temat postu: zniesienie współwłasności samochodu. Sytuacja wygląda tak:
- jest Rover 25 i dwóch współwłaścicieli: ja i Orson,
- Orson: właściciel, ja: współwłaściciel
Chcę zrobić tak, żebym to ja była głównym użytkownikiem auta i przerejestrować je i ubezpieczyć tylko na siebie w innej gminie.
I teraz pytanie, jak to zrobić najszybciej i tak, żeby wydział komunikacji nie miał wątpliwości.
Czy można to zrobić na zasadzie darowizny? czy może umowa kupna-sprzedaży?
farek - Pon Mar 12, 2012 14:55
Dokładnie, najłatwiej umowe o darowiźnie. Zapytaj może w ubezpieczalni, w moim TU nawet radzili jak to zrobić, mieli gotowe druki, tylko sytuacja miała być w druga stronę czyli dopisanie współwłaściciela.
Z tego co wiem, dochodzą jakieś koszty w Wydziale Komunikacji za naniesienie zmian w dowodzie rej.
No i trzeba zorientować się jak wygląda sprawa podatku od wzbogacenia, bo teoretycznie, dostając od współwłaściciela drugą połowę samochodu, stajesz sie bogatsza Jeżeli sprawa dotyczy najbliższej rodziny, to jest zapis o max kwocie, nie podlegającej opodatkowaniu, tak ze pamiętaj o tym wpisując kwotę na umowie
pozdrawiam
walkie - Pon Mar 12, 2012 15:13
Jeśli chodzi o koszty, to właśnie chce to teraz zrobić bo i tak muszę przerejestrować samochód więc upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu.
Co do darowizny, to darowizny pomiędzy małżonkami są zwolnione z podatku.
leszczu - Pon Mar 12, 2012 15:21
farek napisał/a: | Z tego co wiem, dochodzą jakieś koszty w Wydziale Komunikacji za naniesienie zmian w dowodzie rej. |
Dokładnie coś koło 86 zł, bo dostajesz nowy dowód i zmieniają ci naklejki na tablicach.
farek napisał/a: | Dokładnie, najłatwiej umowe o darowiźnie. |
farek, dobrze pisze, najlepiej przekazać darowizną. Z umowa do Urzędu i tam jeszcze musi właściciel wypełnić druczek, że zrzeka się praw do auta i to były by na tyle załatwiania spraw w Urzędzie.
[ Dodano: Pon Mar 12, 2012 15:21 ]
walkie napisał/a: | Co do darowizny, to darowizny pomiędzy małżonkami są zwolnione z podatku. |
Ale i tak musisz to zgłosić.
farek - Pon Mar 12, 2012 15:37
walkie napisał/a: | Jeśli chodzi o koszty, to właśnie chce to teraz zrobić bo i tak muszę przerejestrować samochód więc upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu. |
Czyli powinno to być za sam dowód (hmm 70zł? ), Jak tablice zostaną to wszystko
walkie napisał/a: | Co do darowizny, to darowizny pomiędzy małżonkami są zwolnione z podatku. |
Właśnie nie byłem pewny czy jesteście małżeństwem
A do US trzeba mimo to zgłośić?
[ Dodano: Pon Mar 12, 2012 15:37 ]
uprzedzono mnie
walkie - Pon Mar 12, 2012 15:40
jesteśmy małżeństwem i wiem, że trzeba to zgłosić.
zadzwoniłam właśnie do wydziału komunikacji i nie bardzo wiem, czy facet mnie zrozumiał albo ja jego ale mi powiedział, że skoro nie mamy rozdzielności majątkowej to ja nie mogę go wywalić z dowodu bo to i tak jego samochód...
farek - Pon Mar 12, 2012 16:23
Sytuacja taka sama.. wszystko wygląda na dość prostą procedurę, wydaje mi się, że koleś w WK jakiś nieogarnięty jest.
http://forumprawne.org/dy...alzenstwie.html
walkie - Pon Mar 12, 2012 19:45
farek, wygląda na to, że tak! dzięki
|
|