Zobacz temat - jaki kupic kondensator do wzmaka?

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - jaki kupic kondensator do wzmaka?

frydrys - Pią Kwi 06, 2012 20:14
Temat postu: jaki kupic kondensator do wzmaka?
W czasie jazdy przygasaja mi swiatła wzmak carpower 750W jaki kondensator kupic? co polecacie i czy wystarczy 1 fard?
greg-si - Pią Kwi 06, 2012 20:22

W jaki sposób masz podpięty wzmacniacz? Podaj dokładnie jak i na jakich kablach.
Kondensator to nie lek na wszystko.

ADI-mistrzu - Pią Kwi 06, 2012 20:32

Czary mary, obliczamy... Kondensator 1F przy napięciu 12V wystarczy na około 1.5s. podtrzymania napięcia przy poborze 700W.
Tak wygląda krzywa rozładowania:

Po lewej napięcie, na dole czas.

Chyba że napięcie ma być powyżej 9V czyli napięcia gdy wzmacniacz jeszcze dobrze pracuje, wtedy 0.1s.

frydrys - Pią Kwi 06, 2012 20:37

greg-si napisał/a:
W jaki sposób masz podpięty wzmacniacz? Podaj dokładnie jak i na jakich kablach.

gruby kabel plusowy jak i minusowy (made in germany) nie jakies tandetne przewodziki, sub pracuje na mostku

keczu - Sob Kwi 07, 2012 08:37

greg-si napisał/a:

Pewnie nawet nie potrzebny przy tym wzmacniaczu. 750W to ile z tego RMS. Wlasnie w tym przypadku wina pewnie lezy po stronie kabli jak sugerujesz. Mialem kondensator 1.2F pod monobloka co chodzil spiety na 2 ohmy. Nie pamietam ile mial mocy ,ale przy 4 ohmach mial 250W RMS. Strata kasy bo roznicy nie bylo. Na wyswietlacu na prawde zeby napiecie spadlo wiecej niz 0.4V trzeba bylo pod max. glosnosc podkrecic. Teoretycznie na dobrych kablach instalacja do 500W RMS nie potzebuje kondensatora. Jedyna atrakcja z kondensatorem to ze szybciej akumulator pada.

[ Dodano: Sob Kwi 07, 2012 08:37 ]
Dodam jeszcze ze ten sam kondensator dodatkowo zasilal dwukanalowy wzmacniacz 2 x50W do przednich glosnikow.

EquinoX - Sob Kwi 07, 2012 08:41

Ja u siebie w maździe miałem taki problem z migającymi światłami, ale ja miałem 640 rms, kondesnator 1,2f troszeczkę zmniejszył problem, dopiero kupienie grubej masy do wzmaka grubości kciuka i dołożenie masy do aku zniwelowało problem ;)
frydrys - Sob Kwi 07, 2012 09:39

no dzieki w takim razie zostawiam jak jest :wink:
arkady - Wto Kwi 10, 2012 20:05

mam kondka 5f impluse
http://imageshack.us/phot...6/73139076.jpg/