Zobacz temat - MG ZR 180

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning mechaniczny - MG ZR 180

7Tomi - Sro Maj 09, 2012 21:35
Temat postu: MG ZR 180
ZR 1.8 VVC --- ZR 2.5 kV6

Chwilke trwało kompletowanie wszystkiego. Teraz prace ruszą szybciej ;)

Dziś silniczek złożony i gotowy do włożenia:
- Uszczelka pompu oleju Land Rover
- Simering wału Land Rover
- rolka prowadząca paska
- Rolka napinająca paska Ruville
- Pasek rozrządu Gates
- Paski tylne Contitech
- Pompa wody SKF
- Filtr oleju MG Rover

Raptile - Sro Maj 09, 2012 21:38

Posprzatajcie tam pod maską ;]
Markzo - Czw Maj 10, 2012 04:44

bardzo mnie ciekawi jak to bedzie smigac :D
Remigiusz - Czw Maj 10, 2012 06:16

hehe.. no postęp niesamowity :mrgreen: Jak w ogolę do tego silnika skrzynia przychodzi :roll:
Pływak - Czw Maj 10, 2012 06:25

Markzo napisał/a:
bardzo mnie ciekawi jak to bedzie smigac :D

Biorac pod uwage rozklad masy i tylne zawieszenie w RF to szalu pewnie nie bedzie w prowadzeniu jednak sam swap jako swap ciekawy pomysl i czekam na final :D

leszczu - Czw Maj 10, 2012 12:24

Pomysł ciekawy, ale nie lepiej było wpakować 1.8T ??
Remigiusz - Czw Maj 10, 2012 13:27

leszczu, Nie :razz:
leszczu - Czw Maj 10, 2012 13:37

Cytat:
leszczu, Nie :razz:

Czemu ?? :mrgreen:
Ciufa Why ?? Czemu nie 1.8T ?? :razz:

Remigiusz - Czw Maj 10, 2012 13:40

1.8T idą na inne projekty :wink:
Markzo - Czw Maj 10, 2012 13:41

1.8T bez grubszej inwestycji nie podkręcisz więcej niz 180/190KM ;) a do tego KV6 w takiej lekkiej budzie powinno sympatycznie latać :D
leszczu - Czw Maj 10, 2012 13:45

Markzo napisał/a:
a do tego KV6 w takiej lekkiej budzie powinno sympatycznie latać :D

Oj, chyba 1.8VVC lepiej w tej budzie się spisuje, niż będzie KV6. :grin: Tak przynajmniej myślę. Wszystko wyjdzie zapewne w praniu , kiedy Ciufa ustawi się z jakimś 1.8VVC 160 KM. :grin:

[ Dodano: Czw Maj 10, 2012 14:45 ]
Remigiusz napisał/a:
1.8T idą na inne projekty :wink:

To wiem, ale Tomi_114 mógłby jeszcze taki jeden silniczek zapewne skołować. :grin:

Markzo - Czw Maj 10, 2012 14:26

VVC nie ma szans z KV6 ;) sprawdzone ;) nawet w ciezszym ZS.
Bumelant - Czw Maj 10, 2012 14:45

Na prostej będzie zapewnie szybciej, elastyczność lepsza, dźwięk silnika fajny. W zakręcie nie będzie to na pewno lepiej jeździło - nie ma takiej opcji.
Markzo - Czw Maj 10, 2012 14:50

skoro wagowo jest podobnie jak diesel to prowadzic tez sie bedzie oki ;) nie zapominajcie, ze Ciufa nie ma ori zawaisu tylko porzadny gwint KW.
Bumelant - Czw Maj 10, 2012 14:52

Dla mnie diesel się nie prowadzi już fajnie :) Ale zobaczymy - tak czy siak oby to bezproblemowo odpaliło i nie sprawiało problemu. Czekam na dalszą relację. Zdaje się i tak Ciufa to raczej wyścigi spod świateł także nie ma to znaczenia. Pozdro!
Pływak - Czw Maj 10, 2012 15:00

Markzo napisał/a:
skoro wagowo jest podobnie jak diesel to prowadzic tez sie bedzie oki ;) nie zapominajcie, ze Ciufa nie ma ori zawaisu tylko porzadny gwint KW.

Nawet najlepszy gwint nie zmieni faktu, ze w RF siedzi belka na tyle ;)

bociannielot - Czw Maj 10, 2012 15:06

Bumelant napisał/a:
Dla mnie diesel się nie prowadzi już fajnie
święta prawda - czuć ten ciężki silnik w zakrętach :ok: .
Pływak napisał/a:
Nawet najlepszy gwint nie zmieni faktu, ze w RF siedzi belka na tyle
Kolejna bardzo celna uwaga :ok: .
Nie mniej fajny projekt, powodzenia i czekamy na rezultaty :wink: .

Bumelant - Czw Maj 10, 2012 15:10

Dobrze Pływak prawi :) Belka = qpa i nic tego nie zmieni - może być srylion koni pod maską, 10 rodzajów gwintu w tym aucie i tak prowadzi się jak się prowadzi i ciężko to przeskoczyć :mrgreen:
Ciufa - Czw Maj 10, 2012 19:16

Proszę pamiętać, że ja tego auta używam na co dzień na dojazd do pracy i na torze te auto będzie góra raz w roku ;]
90% km te auto zrobi po DK88 a tam przewaga KV6 w porównaniu do VVC jest ogromna ;)

bociannielot - Czw Maj 10, 2012 20:02

Ciufa, spoko Twoje auto, lubisz je to je dłubiesz, projekt ciekawy :wink: . Nawet bardzo - powiedz mi jaka skrzynia tam idzie? Czasem nie taka jak w Tomcat turbo? może by tak szperę co by auto miało więcej trakcji przy tej mocy :wink: :arrow: Tak tylko pytam :wink: .
Ciufa - Czw Maj 10, 2012 20:16

skrzynia ZS 180
szpera troche droga wiec narazie nie bedzie http://www.eliseparts.com...b-differential/

jak kupowałem ZRa od Mariusza to mówił ze tam jest szpera ale nigdy nie miałem okazji tego potwierdzić ;)

bociannielot - Czw Maj 10, 2012 20:23

Ciufa napisał/a:
jak kupowałem ZRa od Mariusza to mówił ze tam jest szpera ale nigdy nie miałem okazji tego potwierdzić
dobre :wink: wiem że nowy torsen tani nie jest, tak myślałem poszukać skrzyni z torsenem i zmiksować ale w sumie sam swap też pewnie do tanich nie należy i nie dziwię się że w planach go na razie nie ma :wink: . A ta z linka od lotusa to jakiś nowszy lepszy/model niż torsen, czy to samo :?:
Ciufa - Czw Maj 10, 2012 20:33

bociannielot napisał/a:
A ta z linka od lotusa to jakiś nowszy lepszy/model niż torsen, czy to samo

nie mam pojęcia :D tylko takie coś znalazłem do PG1
jak ktoś ma info o czymś innym pasującym do skrzyni ZS 180 to niech da znać

7Tomi - Czw Maj 10, 2012 20:57

Ciufa napisał/a:

jak kupowałem ZRa od Mariusza to mówił ze tam jest szpera ale nigdy nie miałem okazji tego potwierdzić ;)

Sprawdzilismy dzis z Kozikiem. Nie masz szpery w VVC. Zwykła PG1

Ciufa - Czw Maj 10, 2012 21:01

Tomi_114, zrobisz ? http://forum.roverki.eu/v...ght=short+shift :D
Markzo - Czw Maj 10, 2012 22:29

Tomi_114 napisał/a:
Sprawdzilismy dzis z Kozikiem. Nie masz szpery w VVC. Zwykła PG1

to zakupic jakas skrzynie z turbo i dolozyc kiedys Ciufci :D jakies postepy są? :D

Kozik - Czw Maj 10, 2012 22:56

leszczu napisał/a:
Oj, chyba 1.8VVC lepiej w tej budzie się spisuje, niż będzie KV6. :grin: Tak przynajmniej myślę. Wszystko wyjdzie zapewne w praniu , kiedy Ciufa ustawi się z jakimś 1.8VVC 160 KM. :grin:

srogo się mylisz

[ Dodano: Czw Maj 10, 2012 23:54 ]
Ciufa napisał/a:
ak kupowałem ZRa od Mariusza to mówił ze tam jest szpera ale nigdy nie miałem okazji tego potwierdzić ;)

nie ma

[ Dodano: Czw Maj 10, 2012 23:56 ]
Cytat:
to zakupic jakas skrzynie z turbo i dolozyc kiedys Ciufci :D jakies postepy są? :D

park maszynowy jeszcze nie jest pełny, z 10 aut się jeszcze zmieści ;)

bociannielot - Pią Maj 11, 2012 09:35

Markzo, a u siebie będziesz miał skrzynię ze szperą :?: Sorki za offtop :wink:
marcinmarcin - Sro Maj 16, 2012 20:38

Taki potfur i bez szpery? ;)
Ciufa - Sro Maj 16, 2012 21:16

no narazie bez, w przyszłym roku będzie quaife
marcinmarcin - Sro Maj 16, 2012 21:29

Też tak kiedyś myślałem ale torsen to torsen, zasada działania taka sama...
Bumelant - Czw Maj 17, 2012 09:15

Quaife za 600 funia do auta, które przemierza głównie DK88 na wprost :mrgreen: Zejdźcie na ziemię :) Tam nic nie potrzeba - silnik będzie cięższy - ciutkę faktycznie mocniejszy ale powinno to fajnie zniwelować problemy trakcyjne przy ruszaniu. Pojeździsz Ciufa zobaczysz. Na moje oko to Ci to do niczego nie potrzebne. Dobry kapeć, sprawnie operować kierką i tyle. Zresztą kolega powyżej ma coś ciekawego może się zainteresujesz w jakiś sensownych pieniążkach :grin:
Markzo - Czw Maj 17, 2012 16:48

Tadam! :D Tomi_114 mi przesłał:

greg-si - Czw Maj 17, 2012 17:51

Kiedy toto będzie się toczyło :)
ss-design - Pią Maj 18, 2012 19:10

dużo walki z łapami ?? bo wiązka rozumiem home made bedzie ??
7Tomi - Pią Maj 18, 2012 21:54

ss-design napisał/a:
dużo walki z łapami ?? bo wiązka rozumiem home made bedzie ??

Nic nie bedzie ani home made ani plug and play - jedyna rzecz która pasuje jest łapa skrzyni.

Marrkus - Nie Maj 20, 2012 21:03

A od strony rozrządu jak sprawa wygląda? Pasuje standardowa poducha czy tak jak przy przeróbce R200+20T4 - potrzebna poducha z R220coupe
Remigiusz - Pon Maj 21, 2012 00:42

Wow :mrgreen: Tyle mie nie bylo i cos ruszylo :) ALe ladnie bialy ten Zr jest :mrgreen:
7Tomi - Pon Maj 28, 2012 22:00

Marrkus napisał/a:
A od strony rozrządu jak sprawa wygląda? Pasuje standardowa poducha czy tak jak przy przeróbce R200+20T4 - potrzebna poducha z R220coupe

Poduszka od skrzyni pasuje ale delikatna przeróbka musi być.
Od strony rozrzadu do przeróbki jest wszystko :
- podstawa poduszki
- wypoziomowanie poduszki
- osadzenie łapy silnika
- Poduszka stabilizujaca
Od spodu trzeba zrobic nowe mocowanie do miski

Dziś był dzien cięcia spawania mierzenia szlifowania itp itd.

Odległość od obudowy paska do chłodnicy - 2cm.
Odległość obudowy paska do grodzi - 3cm ;)

Markzo - Wto Maj 29, 2012 05:37

najs, słit, fantastik :D
7Tomi - Sro Maj 30, 2012 21:05

Przerobiona miska olejowa, włożona instalacja oraz wstępnie dostsowany układ klimatyzacji.
Ciufa - Sro Maj 30, 2012 21:07

cieszy mnie postęp prac :]
Remigiusz - Czw Maj 31, 2012 01:13

Miska ładnie teraz pasuje i ciekawe jak te wężyki od klimy wyszły :wink:
Markzo - Czw Maj 31, 2012 06:03

ciasno tam strasznie :shock: ale furia nabiera wyglądu :D ciekawe co na to wszystko półosie z VVC :D
Marrkus - Czw Maj 31, 2012 20:30

Markzo napisał/a:
ciekawe co na to wszystko półosie z VVC :D

Jeśli dobrze pamiętam to są takie same jak w dieslu, a nawet jeśli nie to najwyżej wylądują z siakiegoś diesla... :wink:

Bumelant - Pią Cze 01, 2012 11:12

Tak jak Marrkus prawi - półośki z VVC są takie same jak w dieslu więc na znacznie większy niut jak znalazł :) No i bez przesady to nie jest jakiś olbrzymi skok mocy i momentu - nadal wszystko płynnie jak na wolnossaka przystało rozłożone w całym zakresie. Wszystko będzie git tylko będzie mega podsterowne to auto i tyle. Nic więcej nie powinno złego się dziać.
Markzo - Pią Cze 01, 2012 14:10

e to nie ma co dygać ;)
Kozik - Sob Cze 02, 2012 10:05

Bumelant napisał/a:
No i bez przesady to nie jest jakiś olbrzymi skok mocy i momentu - nadal wszystko płynnie jak na wolnossaka przystało rozłożone w całym zakresie.

jeździłem zsem markzo i tam nie jest płynnie moment i moc rozłożony, samochód zachowuje się jakby miał v-tec

Markzo - Sob Cze 02, 2012 10:34

By markzo at 2011-09-24
jest skok przy ~4000rpm, ale auto od dołu ładnie ciągnie, ale wtedy ciągnie jeszcze ładniej :P

Bumelant - Pon Cze 04, 2012 11:09

No i jak to się ma do 215 niutonów przy 2000 obrotach dla serii 1.8T :) Dlatego nie powinno żadnych problemów być z napędem - półośki na luzie sobie dadzą radę. Niut płynnie z dołu narasta - można spokojnie to gazem kontrolować. W dieslach chłopaki mają dużo większe dupnięcie nagle momentem i żyją te półośki. Zresztą niedługo pewnie już będzie jeździło to się okaże w praniu. Czekamy na dalsze relacje.
Ciufa - Pon Cze 11, 2012 13:10

Ok, skoro kolega Tomi_114 nie odbiera ode mnie telefonu od 30 maja to zapytam tutaj
co zostało zrobione przez ostatnie dwa tygodnie, co jeszcze zostało do zrobienia, czym teraz sie zajmuje i kiedy planuje skończyć prace
pozdrawiam

7Tomi - Pon Cze 11, 2012 15:17

Ciufa napisał/a:
Ok, skoro kolega Tomi_114 nie odbiera ode mnie telefonu od 30 maja to zapytam tutaj
co zostało zrobione przez ostatnie dwa tygodnie, co jeszcze zostało do zrobienia, czym teraz sie zajmuje i kiedy planuje skończyć prace
pozdrawiam

Kolega Ciufa niestety musi sie uzbroić w cierpliwość i zrozumieć, że montaż kV6 w ZR to nie plug & play.

Każdy element pod maską jest do przerobienia.
Obecnie przerobione:
- 4 poduszki zawieszenia silnika i skrzynie,
- układ klimatyzacji w 80%
- układ elektryczny
- układ chłodzenia

Do przerobienia
- układ wydechowy - przeróbka obejmuje pospawanie od nowa kolektorów wydechowych i połączenie ich z wydechem z vvc
- układ chłodzenia (wentylatory z kV6)
- układ napędowy.

Rozmawiałem z gościem, który stworzył już ZR kV6 - zajęło mu to ponad 3 miesiące. Od momentu kiedy miełam wszystkie graty do składania minął miesiąc i dwa dni.

A planuje sie zamknąć w kolejnych 2-3 tygodniach.

A fot z przeróbek tu nie wrzucam bo i tak ta przeróbka nikogo nie interesuje więc dostaniesz fotki przeróbek indywidualnie.

Również pozdrawiam.

Raptile - Pon Cze 11, 2012 15:47

Tomi_114, dla potomnych chociaz bys wrzucil fotki ;]

I nie pisz ze nie itneresuje , bo interesuje ;]

rovek - Pon Cze 11, 2012 15:49

Jeśli o mnie chodzi cały czas czekam na jakieś info o tej modyfikacji, jestem zafascynowany tematem więc ktoś chyba sie interesuje.
leszczu - Pon Cze 11, 2012 16:16

Jak nie interesuje, jak interesuje. Dawaj Tomi_114, te foty. :grin:
ArO - Pon Cze 11, 2012 16:56

No własnie jak to nikogo nie interesuje :D tez czekam na jakies wiadomosci a tu cisza :p
mzas - Pon Cze 11, 2012 17:43

Ja też właśnie czekam na info jak to wszystko wychodzi zarówno w ZR jak i w ZS ;-( ....szkoda że nie chcesz wrzucać.
Markzo - Pon Cze 11, 2012 17:44

większy ruch jest w tematach o czipach w dieslu niz tu, wiec nie bardzo jest sens sobie nawzajem z Tomkiem tematy podbijac ;)
Firq - Pon Cze 11, 2012 17:51

Markzo, a podbijacie sobie celowo tematy ?
Pływak - Pon Cze 11, 2012 18:30

Markzo napisał/a:
większy ruch jest w tematach o czipach w dieslu niz tu, wiec nie bardzo jest sens sobie nawzajem z Tomkiem tematy podbijac ;)

Bo tam się chłopaki na bieżąco chwalą co spłodzili, a skoro tutaj się nie chwali nikt, a właściciel od prawie 2 tygodni nie wiedział co się z autem dzieje to się nie dziw, ze ruch mniejszy :P

Markzo - Pon Cze 11, 2012 18:49

Firq wlasnie tego nie robimy bo po co? jakby sie ktos interesowal to sam by podbił ;) w swoim temacie wiele razy prosiłem o up'a zeby nowinke wkleic i mi sie juz po prostu nie chce ;)
Kozik - Pon Cze 11, 2012 19:16

up jest.. ziemia nasypana kwiatki w tamtym tygodniu posadzone :P ZR za doniczkę robi :D tzn ZR fał sześć :D
Firq - Pon Cze 11, 2012 20:22

Rozumiem Markzo, ale jak dla mnie podbijanie celowo tematu żeby coś wrzucić i inni widzieli mija się z celem bo skoro nikt nie pisze to znaczy sam wiesz o czym a na siłe podbijać nie warto bo to troche śmieszne ;]
Markzo - Pon Cze 11, 2012 20:40

no i sie rozumiemy Firq :ok: :)
Remigiusz - Wto Cze 12, 2012 00:32

Ja i tak uważam ze foty wszystkie nie pokazują trudności przy V6 w ZR. Trzeba być na miejscu i to samemu zobaczyć :wink:

I tak uważam ze ten ZR będzie unikat na bo będzie sprawna Klima, a kolega Rene z Niemiec np nie ma bo za dożo roboty było to dorobić :wink: Mnie ciekawi jeszcze kilka szczegółów które będą do rozwiązania bo nie jest to P&P i trzeba dużo na myśleć jak to zrobić z głową żeby było potem dobrze. I to ze Tomek nie zrobił czegoś tam bo nic nie widać w postępu prac to nie znaczy ze nie główkuje nad tym a to najwięcej czasu zajmuje :wink: I za to wielki szacunek :wink:

Niestety Tomek to robi samemu bo pomocników nie ma i przy takim projekcie to po prostu trzeba czasu i spokoju żeby to miało ręce i nogi. Tomek robi z miłością do detalu wiec Zr będzie na pewno spoko zrobiony jak i cala reszta wozów na podwórku :wink:

Danen - Nie Cze 17, 2012 16:45

Ja też się interesuje tym tematem i z niecierpliwością czekam na jakieś zdjęcia i opisy, to że teraz jest mały ruch tutaj to nie znaczy ze np za pół roku ktoś nie postanowi zrobić podobnej przeróbki. Tak to przynajmniej będzie mieć jakiś punkt zaczepienia :D Bo był już ktoś kto robił tą przeróbkę i to opisał :) Tak wiec ja czekam na jakieś nowe foty i info.
Ciufa - Sob Lip 14, 2012 08:17

Ehhhh
dalej brak kontaktu :(
1.Czy mogę już odebrać mój samochód? Jeżeli nie to co zostało do zrobienia i kiedy planowane jest zakończenie prac ? Planujesz go wogóle dalej składać ?
2. Co zostało zrobione przez ostatni miesiąc ?
3. Dlaczego Tomi nie odbierasz moich telefonów?
4. Pod koniec lipca rozpoczynam urlop, mogę wziąć namiot i przyjechać pomóc skończyć ci swapa?

Markzo - Pią Sie 03, 2012 14:29

:) :) :) miło zobaczyć swój ex motor w prawie ukonczonym setupie ;) pod maska miejsca na milimetry :D
7Tomi - Czw Sie 09, 2012 21:38

Po wykonaniu 95% prac projekt umiera śmiercią naturalną.

Całą pracę jaką włożyłem przez ostatnie dwa tygodnie można wsadzić .... nie powiem gdzie,

Ciufa stwierdził, że mam rozebrać samochód tak aby więcej nie dokładać do niego.

A teraz może troche szczegółów bo pewnie i tak temat wycieknie na forum.

Umowa była prosta - robie swapa a w zamian dostaje silnik VVC + osprzęt ale niestety VVC sie wysypał i za swapa został mi silnik z pękniętą głowicą.

OD kilku tygodni Ciufa cisną aby go dokończyć. Ok więc samochód jest skończony ale ze względu że trzeba było zainwestować w tą przeróbkę koejne pieniądze kolega Ciufa okrasił się, że nie zapłaci za części i mam projekt rozmontować aby więcej nie płacić. Biorąc pod uwagę ponad dwa miesiące pracy koszty w wysokości ok 5% całych kosztów powodują o podjęciu decyzji o rozebraniu auta.... Hmmm szkoda, że wcześniej sie nie okresił nie traciłbym czasu...

A dzis jestem ponad miesiąc w plecy z czasem i mam za to uszkodzone VVC ;)

Po rozmonotaniu projektu jeśli ktoś będzie chętny będzie do wzięcia komplet gotowych gratów do przekłądki K seri na KV6 ;) (poduszki, mocowania, ukłąd chłodzenia, chłodnice, układ wspomagania )

Brt - Czw Sie 09, 2012 21:57

w sumie to mi szkoda, że nie uda się dokończyć ... ale niestety nie ja za to płacę :bezradny:
Remigiusz - Czw Sie 09, 2012 22:17

No to pięknie :neutral: Same przykre rzeczy czytać trzeba :/
brkzzz - Czw Sie 09, 2012 22:41

Szkoda, tym bardziej że demontaż też będzie pewnie czasochłonny.
Remigiusz - Pią Sie 10, 2012 05:55

Niech to auto już cale zostawi szkoda demontować jak na razie. Sie potem potnie i wywiezie na złom :) :mrgreen:
ArO - Pią Sie 10, 2012 11:04

Jezdzi to chociaz?

Firq - Pią Sie 10, 2012 11:56

heh Laba ;]
leszczu - Pią Sie 10, 2012 12:24

Szkoda. :cry:
Pływak - Pią Sie 10, 2012 12:33

Jak tacy zawiedzeni jesteście to może ktoś odkupi projekt od Ciufy i dociągnie do końca? Pewnie bez problemu go odsprzeda :]
pelson91 - Pią Sie 10, 2012 13:47

skąd wiedziałem, że to się tak skończy :lol:
niuton - Pią Sie 10, 2012 14:47

No właśnie powiedz skąd? Czyli co demontaż i po temacie? Ale jaja, szkoda, nei tylko ja byłem ciekawy jak to się skończy?
kzrr - Pią Sie 10, 2012 14:47

Szkoda...bo tak naprawdę to chyba najciekawszy projekt który do tej pory miał szanse powstać w klubie :)
Firq - Pią Sie 10, 2012 17:18

a nie ma jakiś gwiazdek drobnym drukiem w tym co mówicie ? bo to jest troche śmieszne ze przed metą ktoś odpuszcza ;]
kzrr - Pią Sie 10, 2012 17:26

A tak z innej beczki ;)

Skoro 95% pracy zostało zrobione ? to co zostało do zrobienia jeszcze - w sensie te 5% to co ? Może ktoś będzie chętny we własnym zakresie zrobić te 5% i mieć spoko furę do śmigania, najważniejsze czy silnik zagadał ? Może nie jest tak źle z tym samochodem :P

Firq - Pią Sie 10, 2012 18:05

mnie sie wydaje że te 5% może trwać tyle samo co 95% zrobionego ale to tylko moje domysły najlepiej jak się wypowiedzą osoby które w tym uczestniczą ;]
7Tomi - Sob Sie 11, 2012 18:36

Moze jasniej bo widze ze nie wszyscy zakumali.

Planowalem saochod skonczyc na tip top.
Niestety od miesiaca czekalem na kase za czesci ktore wsadzilem w samochod.
Kasy nie bylo i niby miala byc przy odbiorze auta.
Pozniej dowiedzialem sie ze kasy nie bedzie.

Wiec na pytanie czy mam rozebrac samochod i wyciagnac czesci uslyszalem ze tak.

Te 5 % to pospawanie wydechu a dokladnie 2 rur i pospawanie rurek od klimy. Byly dociete pod instalacje tylko nie pospawane.

Ciufa zjawil sie po samochod z Policja i zrobil szopke ze mu samochod ukradlem i nie chce wydac.

Po wyciagnieciu moich czesci cale szczescie samochod pojechal.

Pytanie... Po co dwa tygodnie temu kazal konczyc skoro juz wtedy wiedzial ze nie zaplaci???

Zreszta sami ocencie. Ja stracilem miesiac i nie mam z tego kompletnie nic oprocz paru gratow z VVC.

Pomijam fakt ze dwa dwi temu jescze byl u mnie i nie wspomnial ze mam nie robic...

[ Dodano: Sob Sie 11, 2012 19:36 ]
P.S.
Wydech X power 1800pln
Gwint 6000pln (tak slyszalem)
lampy soczewkowe 180 pln
silnik kv6 3500
graty do silnika 1800pln

niechec zaplaty 600 zl za 3 chlodnice wentki weze aby miec pierwsze w polsce kV6 w zr - bezcenne :)

Firq - Sob Sie 11, 2012 18:42

no to juz wie dużo wyjaśniło :)
czyli nie wypalił plan a był zacny :)

7Tomi - Sob Sie 11, 2012 19:46

na tyle podchodow chodzilo pewnie o to zeby skonczyc auto na tip top i pojawic sie pozniej z policja odebrac auto i sie smiac. No coz nie wyszlo.

Ale za to inny zacny plan jak odzyskac kase wpakowana w auto...

Powodzenia

Remigiusz - Sob Sie 11, 2012 19:50

Z ta Policja to już lekkie przegięcie jest moim zdaniem i poniżej linii pasa :neutral:

Kombinatorów nie brakuje jak widać :neutral:

Jugol - Sob Sie 11, 2012 21:01

Przykre ;/
leszczu - Nie Sie 12, 2012 10:37

No nieładnie ze strony Ciufy.. :/
Firq - Nie Sie 12, 2012 12:44

Ciufa wyrzucamy Cie ze stada :P :D
greg-si - Nie Sie 12, 2012 18:05

A ja się nie dziwię że Ciufa zabrał auto.
Chyba miało to krócej trwać.
Ja bym dużo wcześniej stracił cierpliwość.

Joa - Nie Sie 12, 2012 18:37

hm, a nikomu nie przyszlo do glowy, ze kazdy kij ma dwa konce?
lepiej od razu ocenic, zamiast poczekac na wypowiedz drugiej strony.
brawo :ok: :załamka:

Jugol - Nie Sie 12, 2012 18:42

Firq napisał/a:
Ciufa wyrzucamy Cie ze stada :P :D

Na stos :diabeł:

kzrr - Nie Sie 12, 2012 19:01

Joa, miałem to już wcześnie napisać ;)

Poczekajmy może Ciufa też będzie chciał przedstawić swoje racje.
We wszystkim, szkoda najbardziej całego projektu :(

Ciufa - Nie Sie 12, 2012 20:43

Biedny Tomi_114, :głaszcze: Ciufa wyebal go na kase i jeszcze policje naslal :)
mialem sie nie odzywac ale za bardzo cie fantazja poniosla synku
chcesz to sie wyzal, niewiem ... przybij do krzyza
pozuj na ofiare tylko kufa nie ublizaj !

Remigiusz napisał/a:
Z ta Policja to już lekkie przegięcie jest moim zdaniem i poniżej linii pasa :neutral:

byles tam ? widziales? NIE ! wiec milcz
Tomi_114 napisał/a:
Całą pracę jaką włożyłem przez ostatnie dwa tygodnie można wsadzić .... nie powiem gdzie,

Tomi_114 napisał/a:

Tomi_114 napisał/a:
Biorąc pod uwagę ponad dwa miesiące pracy

zdecyduj sie w koncu ile te auto robiles
stalo u ciebie od poczatku kwietnia
Tomi_114 napisał/a:
Umowa była prosta - robie swapa a w zamian dostaje silnik VVC + osprzęt ale niestety VVC sie wysypał i za swapa został mi silnik z pękniętą głowicą.

wiedziales od samego poczatku ze silnik jest uszkodzony, przy Markzo pokazywalem ci skad leci plyn i temat byl na forum !
Tomi_114 napisał/a:
OD kilku tygodni Ciufa cisną aby go dokończyć. Ok więc samochód jest skończony

skonczony ? przeciez samochod nawet na plaku nie odpalil we wtorek ! w srode mi napisales ze mam go sobie zabrac w takim stanie jak jest i sam go sobie dokonczyc czyli pospawac wydech i pozamieniac ktores kabelki ale niewiesz ktore
Tomi_114 napisał/a:
ze względu że trzeba było zainwestować w tą przeróbkę koejne pieniądze kolega Ciufa okrasił się, że nie zapłaci za części i mam projekt rozmontować aby więcej nie płacić.

przelalem ci na konto w sumie 1800 zl za czesci a ty poyniej odemnie nie odbierales telefonow
jak potrzebowales kasy to wiedziales gdzie uderzyc
dwa tygodnie temu powiedzialem ci ze zaplace ci reszte przy odbiorze gotowego auta
wtedy twierdziles ze skonczysz auto na 100 % Z WYDECHEM !
chcialem przyjechac w poniedzialek po auto to poprosiles mnie o jeszcze jeden dzien
ok we wtorek sie zjawilem i oazalo sie ze wydech mam sam sobie pospawac i klime i ze do wieczora odpalisz auto
wieczorem stwierdziles ze nie wiesz dlaczego nie zalacza sie pompa paliwa i ze we czwartek go dokonczysz
auto nie odpalilo nawet na plaku !!
w srode napisales mi sms ze nie masz czasu robic tego auta i mam sie okreslic czy place za czesci czy masz wymontowac
wiec ok napisalem ci bierz wszystko bo nie zaplace za niesprawne auto !
Tomi_114 napisał/a:
Biorąc pod uwagę ponad dwa miesiące pracy koszty w wysokości ok 5% całych kosztów powodują o podjęciu decyzji o rozebraniu auta.... Hmmm szkoda, że wcześniej sie nie okresił nie traciłbym czasu...

za co ci mialem zaplacic ? za niesprawny silnik i niepospawany wydech ? szkoda ze we wtorek jescze twierdziles ze skonczysz auto
Tomi_114 napisał/a:

a ja jestem w plecy 4 miesiace i mam niejezdzace auto i:
silnik 4500 zl
tobie przelalem 1800 zl
laweta w sumie 1200 zl
suma 7500 zl

Tomi_114 napisał/a:
Planowalem saochod skonczyc na tip top.

a ja planowalem ci zaplacic
we wtorek mialem kase przy sobie
jak tylko wyjechalbym od ciebie na kolach dostalbys kase
Tomi_114 napisał/a:
Niestety od miesiaca czekalem na kase za czesci ktore wsadzilem w samochod.
Kasy nie bylo i niby miala byc przy odbiorze auta.

czekales na kase? powiedzialem ci ze nie zaplace ani grosza wiecej dopoki nie skonczysz auta
Tomi_114 napisał/a:
Pozniej dowiedzialem sie ze kasy nie bedzie.

noooo w srode napisales ze nie masz czasu robic tego auta to za co ci mialem zaplacic ?
Tomi_114 napisał/a:
Wiec na pytanie czy mam rozebrac samochod i wyciagnac czesci uslyszalem ze tak.

dokladnie
Tomi_114 napisał/a:
Te 5 % to pospawanie wydechu a dokladnie 2 rur i pospawanie rurek od klimy. Byly dociete pod instalacje tylko nie pospawane.

byly dociete ? we wtorek sie dowiedzialem ze mam sobie kupic wudech srodkowy z katalizatorem i zlacze elastyczne bo stare zostalo u marka .....
Tomi_114 napisał/a:
Ciufa zjawil sie po samochod z Policja i zrobil szopke ze mu samochod ukradlem i nie chce wydac.

przyjechalem do ciebie i nawet nie podszedles do bramy !! nie odbierales mojego telefonu
twoj kolega podszedl i otwieral mi brame to zaczoles krzyczec ze ma nie otwierac i ze sobie teraz poczekam na auto
wiec zadzwonilem po policje
przyjechal patrol po 40 minutach i nagle twoi koledzy znikneli a ty sciszyles ton i od razu otwarles brame :]
Tomi_114 napisał/a:
Pytanie... Po co dwa tygodnie temu kazal konczyc skoro juz wtedy wiedzial ze nie zaplaci???
dwa tygodnie temu kazalem ci konczyc ? od 4 miesiecy cie prosze zebys sie laskawie wzial do roboty
decyzje o nieplaceniu podjalem w srode kiedy mi napisales ze NIE MASZ CZASU go skonczyc
Tomi_114 napisał/a:
Pomijam fakt ze dwa dwi temu jescze byl u mnie i nie wspomnial ze mam nie robic...

a ty nie wspominales ze nie bedziesz robic [quote="Tomi_114"]P.S.
Tomi_114 napisał/a:
Wydech X power 1800pln
1200 zl i on juz byl zamontowany na aucie jak go kupilem
Tomi_114 napisał/a:
Gwint 6000pln (tak slyszalem)

kwshop.de
Tomi_114 napisał/a:
lampy soczewkowe 180 pln
600 zl
Tomi_114 napisał/a:
silnik kv6 3500
4500 zl
Tomi_114 napisał/a:
na tyle podchodow chodzilo pewnie o to zeby skonczyc auto na tip top i pojawic sie pozniej z policja odebrac auto i sie smiac. No coz nie wyszlo.

bajkopisarzem zostan
duzo lepiej ci to wychodzi niz mechanika pojazdowa :]
Tomi_114 napisał/a:
Ale za to inny zacny plan jak odzyskac kase wpakowana w auto...
? :głaszcze:

[ Dodano: Nie Sie 12, 2012 21:43 ]
i jak by nie bylo kupilem kable zebys aku w bagazniku zamontowal
mialo nie byc problemow pisales ze mam jak najszybciej kupic kable i wyslac
we wtorek stwierdziles ze aku pod maska wyladuje
puszki filtra powietrza rowniez pod maska nie bylo ...

Pływak - Nie Sie 12, 2012 21:04

Ciufa podziwiam za cierpliwość ja już dawno zabrał bym auto widząc co się z nim dzieje. Niestety tak się kończą swapy jak ktoś porywa z motyką na słońce i bierze sie za 3 sztuki na raz z czego 2 już nie wypaliły :] Postów "kolegów" wyżej nawet nie będę komentował bo widać łykają wszystko co im się napisze. Mam nadzieje, ze uda Ci się odzyskać choć część kwoty sprzedając to co zostało i kupisz sobie coś lepszego np Alfe ;)
Ciufa - Nie Sie 12, 2012 21:08

Pływak napisał/a:
kupisz sobie coś lepszego np Alfe ;)

spokojnie narazie sie rozgladam
alfa powyzej 200 koni za bardzo sobie cenia troszeczke

Pływak - Nie Sie 12, 2012 21:11

Jak na rocznik i to co oferują nie jest źle z ceną kupuj GT z piecem 3.2 V6 Busso i po stokroć lepsze rozwiązanie niż ZR z KVka. Szkoda tylko straconego czasu i kasy ale widzisz mówił Pływak od razu kup Alfe to nie słuchałeś ;)
Adrian - Nie Sie 12, 2012 21:40

Ciufa,
Ciufa napisał/a:
wyebal go na kase
Ciufa napisał/a:
za bardzo cie fantazja poniosla synku

Za te wyrażenia otrzymujesz ostrzeżenie o wadzę 1.

Firq - Pon Sie 13, 2012 01:27

ale hardcore :) czyli znamy zdanie dwóch stron juz teraz :)
Tomi_114, Teraz Ciebie wyrzucamy ze stada :P :D

7Tomi - Pon Sie 13, 2012 06:34

Ciufa napisał/a:
Biedny Tomi_114, :głaszcze: Ciufa wyebal go na kase i jeszcze policje naslal :)

Skoro lecimy na grubo to syp argumentami nie poszlakami...

1. Pochwaliłeś sie wcześniej że nie zamierzasz zapłacić wiec skoro takie wieści dotarły do mnie więc nie dziw sie , że samochód był w takim stanie a nie innym.
2. Nie pisz, że przelałeś mi 1800 bo to nie przelałeś mi za moje części a za nowe części do silnika, które dostałeś i tak po kosztach zakupu. Bo motor miał mieć zmieniany rozrząd a po ściągnięciu okazało się że jest jeszcze oryginał i to mocno popękany. Więc określaj sprawy jasno bo z kasy, którą przelałeś ja nie mam nic.
3. Umowa była, że robię samochód za silnik jeśli tam jest padnieta uszczelka a nie padnięta głowica. Pomijam fakt, że jak zostawiłeś auto nagle lista życzeń Ci sie wydłużyła... a to akumulator w bagażniku, a to jeszcze alarm wywal, a to hamulce z tyłu nie trzymają... itd itd
4. Auto od kwietnia stało, ale wiedziałeś, że między czasie robiłem swoje auto i Marka i jakoś Ci to nie przeszkadzało. Zresztą ten swap to nie był plug and play 1.4 na 1.8 i też dobrze o tym wiedziałeś.
5. Z Policją też opisz dokładnie. Powiedziałeś, że będziesz na 12 a przyjechałeś o 11 - czesci za któe nie zapłaciłeś były w samochodzie więc powiedziałem, że jak będą wymontowane samochód odbierzesz. To wezwałeś Policje i zrobiłeś szopkę, że Ci auto ukradłem. Jak pamiętasz 11:50 była jak zabrałeś samochód więc było przed 12? Było.
Fakt, że Policjantom chciało sie śmiać z tego co robisz świadczy sam za siebie.
6. Planowałeś zapłacic... Cekawe, że w cale o tym nie wspomniałeś. To co niedziałało we wtorek jak byłeś było zrobione we środe łącznie z pompką paliwa. Nie czepiaj sie o reszte tłumnika bo to już była umowa między Toba a Markiem ile wydechu on Ci daje z ZS. Dostałem tylko kolektor wydechowy i do tego kolektora wystarczyło dospawać jedno kolanko - co widziałeś we wtorek. To, że za kolektorem miał być kat i połączenie z resztą wydechu to już nie moja broszka bo znow musiałbym pociąć jakiś wydech wspawać i na koncu okazałoby sie ze i tak mam go wymontować.
7. Sprawa kolejna... We wtorek stwierdziłeś, że chcesz zeby tylko odpalił bo masz zamiar rozpierdzielić auto na jakimś Oplu kolegi żeby wymusić odszkodowanie ... A nawet jak nie odpali to, też jakoś to wymyślisz... No to sorki ale po takim haśle to nie dziw sie, że napisałem Ci zebys go brał w takim stanie jw jakim jest bo ewidentnie wychodzi na to, ze skoro nie płaciłeś za moją pracę to masz ją głęboko gdzieś.
8. Pozostałe Twoje twierdzenia już bez komentarza... O to, że kupiłeś motor za 4500 to nie miej pretensji do mnie tylko do siebie ze dałeś sie skroić. Ze wydałeś na lawete 1200 to w jedną stronę chyba normalne a w drugą... Jakbyś podszedł do sprawy normalnie to pojechałbyś autem na kołach i nie byłoby problemu. Do piątku do godziny 11:00 samochód był złożony jedyne bez jednego kolanka wydechowego i układu klimy. Wybrałeś inną opcję wiec teraz nie miej pretensji do mnie ze poleciałeś na aucie.

P.S. Przykłąd Markzo : Widział, ze stoje słabo z czasem - odebrał samochód w takim stanie w jakim był i nie miał, z tym problemu ani pretensji pomimo, że płacił za to co było zrobione. Przy pomocy innych poskładał do końca i jest ok. A było u niego więcej do skończenia, niż u Ciebie.

Markzo - Pon Sie 13, 2012 09:38

Tomi_114 napisał/a:
Nie czepiaj sie o reszte tłumnika bo to już była umowa między Toba a Markiem ile wydechu on Ci daje z ZS. Dostałem tylko kolektor wydechowy

Umowa była jasna - cały swap obejmował kolektory wydechowe, przywiozłem do Pilzna cały ori wydech, który mi został po montażu wydechu z kwasa ale Ciufa powiedział, że użyjecie tego z VVC.

Tomi_114 napisał/a:
motor za 4500

silnik kosztował 3200, kompletny swap 4300 :)

greg-si - Sro Sie 15, 2012 09:35

Temat zamykam.
Jeśli macie do siebie jakieś żale to na PW.

Jeśli projekt będzie kontynuowany otworzę ten temat.