|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75 CDT] deaktywacja airbagów - ciekawostka
Marek_75 - Nie Maj 13, 2012 12:52 Temat postu: [R75 CDT] deaktywacja airbagów - ciekawostka Po pięciu latach używania ciągle odkrywam coś nowego. Może to już ktoś wie ale:
W czasie jazdy przesuwałem fotel sobie (kierowcy) i jak podjechałem bliżej kierownicy to wyskoczył komunikat "deaktywacja airbaga" - czerwona poduszka się zaczęła świecić. Trochę się zaniepokoiłem z początku ale...
Po zgaszanie i odpaleniu auta (siedzenie cofnięte) - wszystko wraca do normy.
Dla pewności spróbowałem kilka razy i za każdym razem kiedy fotel znajdzie się za blisko kierownicy airbag się deaktywuje.
Wiedział ktoś o czymś takim ? ;)
pozdrawiam
m
ENU - Nie Maj 13, 2012 13:14
Kostka od AirBag traci styk ,jest pod fotelem ,popraw ją i po problemie
Marek_75 - Nie Maj 13, 2012 14:42
haha, serio ? a ja myślałem że to takie zabezpieczenie, że jak za blisko kierownicy do poduszka łeb urwie - dlatego się wyłącza
dzięki
jupik - Nie Maj 13, 2012 15:52
dziki1971 - Nie Maj 13, 2012 16:17
@ Marek 75 dokładnie a przy okazji dodam ze przy przesuwaniu siedzenia podnoszą sie i opuszczają pasy
MaReK - Nie Maj 13, 2012 22:08
dziki1971 napisał/a: | @ Marek 75 dokładnie a przy okazji dodam ze przy przesuwaniu siedzenia podnoszą sie i opuszczają pasy |
Pod warunkiem, że zaczep pod siedzeniem jest zamontowany
Ja już nie mam tego, po od ciągłego suwania w końcu się gdzieś zagubił
A ja dodam, że to, że świeci się AirBag i coś jest nie tak, wcale nie oznacza, że system nie zadziała.
Zadziała! Sprawdziłem
Voytec - Pon Maj 14, 2012 10:43
MaReK napisał/a: | dziki1971 napisał/a: | @ Marek 75 dokładnie a przy okazji dodam ze przy przesuwaniu siedzenia podnoszą sie i opuszczają pasy |
Pod warunkiem, że zaczep pod siedzeniem jest zamontowany
Ja już nie mam tego, po od ciągłego suwania w końcu się gdzieś zagubił
A ja dodam, że to, że świeci się AirBag i coś jest nie tak, wcale nie oznacza, że system nie zadziała.
Zadziała! Sprawdziłem |
Potwierdzam ... przy regulacji odległości fotela od kierownicy pasy się opuszczają lub podnoszą
Marek_75 - Pon Maj 14, 2012 10:50
Voytec napisał/a: | Potwierdzam ... przy regulacji odległości fotela od kierownicy pasy się opuszczają lub podnoszą |
Co do tego to akurat nie ma chyba żadnych wątpliwości jako, że trudno tego nie zauważyć jak się pasy podwyższają i obniżają
Dzięki i już się nie rozpisujemy bo chyba już nic nie wniesie ten wątek nowego
dziki1971 - Pon Maj 14, 2012 18:27
Witam napisałem otym tylko dlatego ze widziałem te linki pod fotelem,ale nie wiedziałem do czego są ,dopiero po roku od zakupu R 75 odkryłem przez przypadek ze pasy sie podnosza po cofaniu siedzenia,pozdrawiam
jupik - Sro Maj 16, 2012 19:46
Voytec napisał/a: |
Potwierdzam ... przy regulacji odległości fotela od kierownicy pasy się opuszczają lub podnoszą |
i od pasażera regulują się tak samo
Kamil79 - Sro Maj 16, 2012 19:50
dziki1971 napisał/a: | Witam napisałem otym tylko dlatego ze widziałem te linki pod fotelem,ale nie wiedziałem do czego są ,dopiero po roku od zakupu R 75 odkryłem przez przypadek ze pasy sie podnosza po cofaniu siedzenia,pozdrawiam |
patent bodajże z BMW e34
|
|