Zobacz temat - R75 Harman / Kardon

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - R75 Harman / Kardon

Punx - Pon Maj 14, 2012 11:09
Temat postu: R75 Harman / Kardon
Witam,

jestem zainteresowany zakupem wzmacniacza wraz z subwooferem firmy Harman Kardon, obecnie w swoim R75 mam zestaw fabryczny z dużą nawigacją. Znalazłem ofertę H/K za ok 200pln w skład której wchodzi:

1. wzmaczniacz
2. subwoofer
3. kabelek łączący suba z wzmacniaczem

Sprawdziłem okolice lokowania wzmacniacza w swoim aucie, nie znalazłem tam żadnych dodatkowych kabli/wtyczki, teraz pytanie:

Jak to podłączyć, gdzie szukać kabli/wiązki ?

Pozdrawiam

xROnx - Nie Maj 20, 2012 23:01

Punx napisał/a:
Jak to podłączyć, gdzie szukać kabli/wiązki ?

musisz znaleźć całą wiązkę od wersji auta w której był zamontowany cały zestaw H&K.

sash997 - Sro Maj 23, 2012 19:27

nie trzeba wiązki:)ponieważ samą wiązke bardzo ciężko dostać można zrobić homemade :mrgreen:
xROnx - Sob Maj 26, 2012 22:32

sash997 napisał/a:
można zrobić homemade

hmmm...
a masz jakiś schemat jak to zrobić? ;>

sash997 - Nie Maj 27, 2012 00:31

opis kostek wystarczy...znaleziony gdzieś na angielskim forum :mrgreen:

[ Dodano: Nie Maj 27, 2012 00:31 ]
i troche schematów z rave :razz:

[ Dodano: Nie Maj 27, 2012 00:31 ]
+ nieoceniona pomoc kolegów z tego forum :wink:

[ Dodano: Nie Maj 27, 2012 00:44 ]
napisze mały tutek,może sie komuś przyda

[ Dodano: Nie Maj 27, 2012 01:06 ]
A więc... mając już zakupiony wzmacniacz bez kostek,najwiekszym problemem są konektorki żeńskie których mi sie nie udało znaleźć w żadnym sklepie elektronicznym, więc pojechałem na skład gdzie rozbierają auta na części i znalazłem kostki z takimi samymi konektorkami (wsówkami),rozebrałem kostki i miałem gotowe konektory z kawałkami kabli.Niestety większość z tych kabli była za cienka i nie nadawała sie do wzmacniacza, obciąłem te która były zbyt cienkie i do konektorów dolutowałem gróbsze kable potem nasunąłem na konektotki koszulki termokurczliwe aby odizolować poszczególne piny w gniazdach wzmacniacza

[ Dodano: Nie Maj 27, 2012 01:30 ]
następnie, gdy miałem naszykowane kabelki z konektorami dolutowałem do nich kostki ISO od radia samochodowego (żeńską i męską głośnikowe-8pinów oraz żeńską od zasilania-5pinów) zrobiłem też oddzielny kabelek z 4 pinową kostką do dwóch głośników w subwooferze i przyszedł czas na podłączenie tego wszystkiego do wzmacniacza...dodam że kabelki przy kostkach ISO są opisane które do którego głośnika co ułatwia sprawe,podłączyłem według poniższych opisów kostek,ZAZNACZAM to są opisy kostek do wzmacniacza a nie gniazd we wzmacniaczu więc piny w gniazdach będzie trzeba liczyć w drugą strone

[ Dodano: Nie Maj 27, 2012 01:31 ]
:shock: obrazki w odwrotnej kolejności mi wyszły,masakra :razz:

xROnx - Nie Maj 27, 2012 17:53

sash997, jesteś WIELKI!
:D

sash997 - Nie Maj 27, 2012 18:42

xROnx napisał/a:
sash997, jesteś WIELKI!
:D

wiem wiem :mrgreen: do tego bardzo skromny :grin:

haszczyc - Pon Lip 23, 2012 14:27

też napaliłem się na oryginalny subwoofer ale jak zobaczyłem u kolegi Dzieju ile to miejsca w bagażniku zajmuje to chyba zrezygnuje za dużo kombinacji i jednak chyba zrobię tak jak nasz Prezes Siemion_ że ma malutki subwoofer pod siedzeniem :) i działa bardzo fajnie
rafalmis1 - Pon Lip 23, 2012 16:49

Jest gdzieś na forum o tym co ma Prezes pod siedzeniem? :grin:
haszczyc - Pon Lip 23, 2012 17:02

rafalmis1, coś takiego http://allegro.pl/subwoof...2486300912.html ale nie jestem pewien :)
xROnx - Pią Lis 02, 2012 22:29

Słuchajcie:
zakupiłem zestaw H&K: sub+wzmacniacz+głośniki(6szt)+wiązka.
Zastanawiam się nad tym czy były różne wersje tych zestawów tj do wersji z dużą navi i TV, do wersji z małą navi i do wersji bez navi - ale z radiem symphony.
Poszukałem trochę po necie i znalazłem info takie że występowały różne wzmacniacze tzn wzmacniacze miały różne numery i miały różne zastosowania o których pisałem wcześniej jak i do tego czy to był sedan czy kombi.
Jednak jedyną informację jaką znalazłem (na UK forum) na pytanie czym to się różni i po co to, odpowiedź była bo w kombi inaczej będzie brzmiał bass a w sedanie inaczej.
Ja kupiłem cały zestaw od MG ZT z małą navi. Sam mam duże navi+TV i zastanawiam się czy będzie mi to działać...
Czy ktoś z osób powiadających wersje H&K z dużą navi mogłaby porobić fotki jak wygladają kostki/wiązki z połączenia wzmacniacza->suba->radia?

sknerko - Sob Lis 03, 2012 16:12

z tego co widzę w Rave to wiązka jest uniwersalna bez względu na to co masz w konsoli. wg mnie jak położysz kable to powinno zadziałać od razu po wpięciu w moduły.

[ Dodano: Sob Lis 03, 2012 15:58 ]
swoją droga jak byś z tym do mnie przyjechał to jedna sobota (z przerwą na siku :wink: :mrgreen: ) i by grało tak myślę

[ Dodano: Sob Lis 03, 2012 16:12 ]
Różnica w wiązce może być jak było radio z bez nawigacji. wszystkie z tunerem z tyłu w bagażniku mają taka sama wiązkę co nie zmienia faktu że różnic wielkich nie ma i można wiązki dopasować. Zestaw wejśc i wyjść jest jednakowy dla wszystkich wzmacniaczy H/K

xROnx - Sob Lis 03, 2012 17:19

tutaj jest ogłoszenie z klubu R75 w UK
http://www.the75andztclub...ead.php?t=98046
koleś sprzedawał taki sam zestaw jak ja kupiłem i z tego co widzę (no nr jaki jest na wzmacniaczu) z tego samego auta tj z auta z małą navi.
u mnie jest taka różnica że ja dostanę nawet ramki na drzwi z tweeterami i napisami h&k
Na tym ogłoszeniu widać jaka to jest wiązka

sknerko - Sob Lis 03, 2012 22:13

wygląda jak by wejścia na wzmacniacz były ciągnięte z przodu z konsoli a ty musisz je ciągnąc z bagażnika, taką wiązkę spokojnie przerobisz pod twoje auto gorzej by było jak byś ty miał małą navi a kable od dużej bo wtedy by trzeba dorabiać kawałek.

[ Dodano: Sob Lis 03, 2012 22:13 ]
przejrzałem Rave, kolory wtyczek itp. i wygląda, że ta wiązka będzie ok tylko trzeba ja rozbebeszyć i dociągnąć kable do bagażnika a nie do przodu ale musiałbym widzieć na żywca instalację jaka jest u xROnxa żeby być 100% pewnym.

xROnx - Sob Lis 03, 2012 23:15

więc tak wykorzystałem zdjęcie z tamtego ogłoszenia w UK i tak(z tego co pamiętam):
- czerwone kółka to są kostki które idą u mnie do radia w bagażniku
- niebieskie kółko to będą kostki które idą do wzmacniacza(którego nie mam a mieć będę)
- różowe kółko to będzie kostka do subwoofera(którego nie mam a mieć będę)
reszty kostek nie jestem w stanie rozpoznać choć powiem szczerze że chyba te kostki co są w kupie jedna obok drugiej sąsiednio względem środkowego czerwonego kółka to wyglądają podobnie do kostek które idą u mnie do wyświetlacza w konsoli środkowej - ale nie jestem pewien...
pytanie jest takie jeszcze:
czy pod nazwą "highline" kryje się wersja z małą i dużą navi czy tylko z dużą?

sknerko - Sob Lis 03, 2012 23:32

Brązowa Wyjście z radia alpine na głośniki/wej wzmacniacza H/K w wer. z małą navi.
Niebieska Wyjście z radia alpine na zmieniarkę w H/K w wer. z małą navi.
Szara Wejście do radia alpine sterowania z kiery w H/K w wer. z małą navi.

[ Dodano: Sob Lis 03, 2012 23:32 ]
HIline to tylko duża navi, LOWline to małą

xROnx - Sob Lis 03, 2012 23:37

to skoro
sknerko napisał/a:
Brązowa Wyjście z radia alpine na głośniki/wej wzmacniacza H/K w wer. z małą navi.
Niebieska Wyjście z radia alpine na zmieniarkę w H/K w wer. z małą navi.
Szara Wejście do radia alpine sterowania z kiery w H/K w wer. z małą navi.

to gdzie by to miało u mnie być podłączone?

sknerko - Nie Lis 04, 2012 12:26

brązowa zamiast z przodu w konsoli (jak oryginalnie ) powinna być z tyłu wpięta zamiast tej która jest w twoim do głośników.
Szara i niebieska będą prawdopodobnie bezużyteczne bo ty już je masz w swojej instalacji

xROnx - Sro Lis 07, 2012 17:24

OK
dzisiaj otrzymałem przesyłkę.
Przedstawiam kilka zdjęć. Pomijam głośniki w drzwi i tweetery bo to rzecz oczywista co z nimi zrobić. Głownie chodzi o wązkę
https://picasaweb.google.com/Szymon.Super/ZestawHK?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPOB9oTq5PLvZQ&feat=directlink

sash997 - Sro Lis 07, 2012 20:03

po 1 wydaje mi sie że ta wiązka jest za długa...tak jakby kostki do radia szły do przodu auta do kokpitu(mała navi ma radio w bagażniku czy z przodu w desce)
po 2 chyba niemasz śrub do montażu suba ale to już mniejszy problem (przerabiałem temat więc mam dobry patent na to jakbyś chciał)

xROnx - Czw Lis 08, 2012 08:13

sash997 napisał/a:
przerabiałem temat więc mam dobry patent na to jakbyś chciał

zamieniam się w słuch :)

sash997 - Czw Lis 08, 2012 20:36

jeśli masz spawarke to dorób te 4 śróby z pręta gwintowanego fi8 lub ze zwykłych śrób całogwintowanych odcinając łby i przyspawując podkładke,wymiary i zdjęcia zaraz poszukam bo robiłem koledze Punx takie i wyszło to całkiem przyzwoicie

[ Dodano: Czw Lis 08, 2012 20:22 ]
ok znalazłem,srubki wyglądają tak :

[ Dodano: Czw Lis 08, 2012 20:32 ]
nie dodało mi zdjęcia...

[ Dodano: Czw Lis 08, 2012 20:36 ]
długości śróbek nie pamiętam ale nad podkładką bedzie ok 1,5 gróbości nakrętki a pod podkładką tak aby spokojnie przyłapać suba coś ok 2,5 cm chyba robiłem ale to sobie sprawdź bo nie jestem pewien

xROnx - Czw Lis 08, 2012 21:28

sash997 napisał/a:
jeśli masz spawarke

a jeśli nie mam spawarki?

sash997 - Czw Lis 08, 2012 21:33

to idziesz do mechanika lub znajomego i prosisz aby ci gdzieniegdzie bobka postawił półautomatem :mrgreen:
xROnx - Pon Lis 12, 2012 22:43

OK.
jestem po etapie podłączania wszystkiego. powiem tak: DZIAŁA! :D
Dzięki Sknerkowi wszystko ładnie zadziałało i różnica w dźwięku jest kolosalna.
Sprawa podłączenia była prosta. wystarczyło dobrze przyjrzeć się schematom w RAVE :)
Sknerko jeszcze raz wielkie DZIĘKI :)
teraz pozostało mi jedynie posprzątanie i poukładanie wszystkiego :)

sknerko - Wto Lis 13, 2012 08:06

xROnx napisał/a:
Sprawa podłączenia była prosta. wystarczyło dobrze przyjrzeć się schematom w RAVE
no i skrócić, i wywalić z tej wiązki wszystko co niepotrzebne.
xROnx napisał/a:
Sknerko jeszcze raz wielkie DZIĘKI

drobiazg :mrgreen:

rafalmis1 - Czw Lis 29, 2012 10:42

sash997, mam radio z dużą navi i naszło mnie tylko na oryginalny wzmacniacz, ale bez głośników Harman/Kordon. Moje pytanie jest takie czy podłączenie tylko wzmacniacza w oryginalnych głośnikach poprawi jakoś dźwięku. Ewentualnie czy pod tym wzmacniaczem mogę kupić jakieś leprze głośniki i efekt będzie zadowalający (znaczy się lepszy :mrgreen: )??

teraz tak patrząc na schematy mojego radia i tego co ty udostępniłeś to czy jak przy moim radiu obetnę kable głośnikowe i wepnę do wzmacniacza, a potem od wzmacniacza powrotem do wiązki którą obciąłem to wystarczy, czy powinienem zbudować nową wiązkę, ze względu na grubość kabli. Nie ukrywam że nie chciałbym tego robić

na wzmacniaczu w kostce zasilającej jest pin 5 i 12 na który podajemy stałe napięcie 12V czyli z obrazka poniżej to jest u mnie pin 5 i 9 ??

sknerko - Czw Lis 29, 2012 12:56

wystarczy obciąć kable i w to co jest wpiąć wzmacniacz, kable w wiązkach są takie same jak masz wzmak i jak go nie ma. Zasilanie i masę do niego tylko trzeba porządne poprowadzić bo oryginalnie + na dwóch grubszych kablach idzie i masa też jest trochę grubsza. No i musisz jeszcze doprowadzić kabelek włączający wzmak, oryginalnie jest z wzmacniacza antenowego.

[ Dodano: Czw Lis 29, 2012 12:56 ]
W całym temacie Harman Kardon najwieksza robotę robi subwoofer i to w sumie on najbardziej jest potrzebny.

rafalmis1 - Czw Lis 29, 2012 13:15

sknerko napisał/a:
musisz jeszcze doprowadzić kabelek włączający wzmak, oryginalnie jest z wzmacniacza antenowego.

czyli u mnie pin 16- AUTO-ANTEN nie mylę się :?:

dzisiaj podłączam tubę poprzez konwerter, wzmacniacz mam jakiś blaupunkt-a. Konwerter podpinam pod tyknie głośniki. Uważacie czy to wystarczy :?: może jednak opłaca się podciągnąć głośniki na oryginalnym wzmacniaczu i do tego drugi wzmak który będzie zasilał tubę w bagażniku

[ Dodano: Czw Lis 29, 2012 13:15 ]
a czy jak podłącze oryginalny wzmacniacz, to czy do niego mogę z powodzeniem podpiąć głośnik który aktualnie posiadam (30 cm, mocy nie znam )

sknerko - Czw Lis 29, 2012 13:23

rafalmis1 napisał/a:
czyli u mnie pin 16- AUTO-ANTEN nie mylę się

Tak mi się wydaje że z tego pinu, kabelek jest fioletowy z żółtym paskiem który idzie na wzmacniacz antenowy.
Harman Kardon bierze sygnał na wejściu z każdego kanału osobno i wypuszcza na każdy osobno i dodatkowo na suba. Pod oryginalny wzmak H/K podłączasz subwoofer pasywny.

sash997 - Sob Gru 01, 2012 17:06

rafalmis1 napisał/a:
Moje pytanie jest takie czy podłączenie tylko wzmacniacza w oryginalnych głośnikach poprawi jakoś dźwięku.

moim zdeniem różnica jest odczuwalna,montowaliśmy tą przeróbke u kolegi Punx,on tego słucha na codzień i też twierdzi że lepiej sie tego słucha,lecz trzeba chyba popracować nad rezonansami pojawiającymi sie przy większym basie

Punx - Sob Gru 01, 2012 18:40

Potwierdzam jest o wiele lepszej jakości dźwięk ale głowy nie urywa, na początku myślałem, że do tego, czego ja słucham wystarczy :) ale człowiek szybko przyzwyczaja się do lepszego i po 2 miesiącach zaczęło czegoś jednak brakować, w niektórych utworach bas lecący z bocznych głośników przeradza się w "pierdzenie" wyraźnie głośniki nie dają rady, ale to się zdarza tak raz na pięćdziesiąt piosenek, niemniej jednak przeszkadza - pomaga przyciszanie lub zmniejszenie poziomu basów w ustawieniach panelu/radia.

Na wiosnę planuje wygłuszenie boczków i może zmianę głośników na jakieś lepsze ale w rozsądnej cenie, może coś polecicie ?

Pozdro

rafalmis1 - Sob Gru 01, 2012 21:39

na razie podłączyłem na konwerterze subwoofer, jest ok, ale będzie lepiej jak z tuby którą posiadam zrobię skrzynkę pasywną. No i jak sash997, iPunx, mówicie że jest poprawa na głośnikach pod oryginalnym wzmacniaczem, to pewnie też wyląduje na pokładzie

Jedynie jaki problem zauważyłem to takim, że konwerter zakłóca mi CB :cry: wzmak raczej nie wpływa na zakłócenia, bo w poprzednim samochodzie nie zauważyłem problemów z CB
sash997 napisał/a:

lecz trzeba chyba popracować nad rezonansami pojawiającymi sie przy większym basie

w jaki sposób można sobie z tym poradzić :?:

sash997 - Sob Gru 01, 2012 22:07

nie jestem ekspertem w dziedzinie car audio ale myśle że maty bitumiczne na drzwi coś pomogą ewentualnie jakieś lepsze zamontowanie (na miękko) samych boczków do drzwi aby nie wpadały w rezonans
rafalmis1 - Sob Gru 01, 2012 22:13

no i mi wzmacniacz oryginalny za 150 zniknął z allegro :cry:
PawelSki99 - Sob Gru 01, 2012 22:17

Punx napisał/a:
Na wiosnę planuje wygłuszenie boczków i może zmianę głośników na jakieś lepsze ale w rozsądnej cenie, może coś polecicie ?

Ja ostatnio montowałem głośniki GMS 1765N przed tym oczywiście wygłuszyłem furtki. Efekt nawet bardziej niż zadowalający. Dźwięk jest głośny, czysty, wyraźny a basik przy dobrej piosence to i nogawkami zatrzęsie. Dodam tylko że głośniki grają bez żadnego wzmacniacza tylko pod stacją 2DIN dedykowaną do naszych R.

sash997 - Sob Gru 01, 2012 22:48

rafalmis1 napisał/a:
no i mi wzmacniacz oryginalny za 150 zniknął z allegro :cry:

spokoloko jeden gość wystawia co jakiś czas po 120zł,niedaleko mnie ma skład,skontaktuj sie z nim może ma ale nie wystawił http://www.hrautomobil.pl/

dukat11 - Nie Gru 02, 2012 08:50

rafalmis1 napisał/a:
no i mi wzmacniacz oryginalny za 150 zniknął z allegro

http://moto.allegro.pl/ro...2769189934.html

rafalmis1 - Nie Gru 02, 2012 11:06

to jeszcze prosiłbym was o zdjęcia z RAVE z opisem kolorów kabli instalacji H/K
sknerko - Nie Gru 02, 2012 12:47

pobierz sobie rave ze strony klubowej bo tych schematów jednak trochę jest a nikt nie zna twojego auta żeby ci dopasować schemat
rafalmis1 - Nie Gru 02, 2012 13:28

mam i zmieniam datę na rok 2000 i nic to nie daje
sknerko - Nie Gru 02, 2012 13:35

ja zmieniam na 2001 i działa

[ Dodano: Nie Gru 02, 2012 13:32 ]
a odpalasz z płyty? czy masz wypakowane na dysk?

[ Dodano: Nie Gru 02, 2012 13:35 ]
rozumiem że to przeczytałeś:
Aby uruchomić zawartość RAVE należy ustawić datę systemową na wcześniejszą niż maj 2002.
RAVE uruchamiany jest plikiem TData.exe
Przed uruchomieniem RAVE należy zamknąć wszystkie otwarte okna programu Acrobat Reader.
Jeżeli RAVE nadal się nie uruchamia, to należy nacisnąć CTRL+ALT+DEL i w zakładce procesy zakończyć działanie procesu AcroRd32.exe

rafalmis1 - Nie Gru 02, 2012 15:09

Odpalam obraz płyty przez Daemon-a

Nie mam takiego procesu w systemie ani w 7 ani w XP

Cofam date i nadal nie działa

sknerko - Nie Gru 02, 2012 15:40

No właśnie bo to nie jest obraz tylko archiwum rar zmień rozszerzenie na rar i wypakuj na dysk potem uruchom i będzie chodzić
rafalmis1 - Sob Gru 22, 2012 22:33

sknerko, dzięki za pomoc, udało się

teraz potrzebuje o podpowiedz, skąd wychodzą kable które zaznaczyłem na zdjęciu kolorem czerwonym ??

chyba nie widać, dlatego opisze :
zdjęcie pobrane z RAVE z działu Electrical Circuit Diagrams- English Export- Navigation Systems- High Navigation Plus Ty And Premium Audio
na 2 zdjęciu widać fioletowy kabel (C0293-2 M i C0293-3 N) wychodzący z HEADER i wchodzący w wzmacniacz

co to jest Header ?? :mrgreen:

[ Dodano: Sob Gru 22, 2012 22:33 ]
a więc tak:
zasilanie ukradłem z pinu 5 i 9 a masę z pinu 15 i nie hula
początkowo rozładowało aku, nie dało się włączyć radia, a monitor świecił cały czas nie dało się wyłączyć. Odłączyłem się od pinu 5 () radio zadziałało, monitor już nie świecił jak kluczyk wyciągnąłem, wszystko grała. Ale co się okazało :cry: wycieraczki się włączają jak wyciągam kluczyk

wypiąłem wzmacniacz i wszystko wróciło do normy wiec na pewno zasilanie złe wziąłem i masę też :cry:
ale teraz już nie wiem skąd zabrać 2 razy plus i 2 razy masę, aby grało jak należy

sknerko - Nie Gru 23, 2012 00:01

rafalmis1 napisał/a:
co to jest Header
To jest takie złącze które łączy i rozdziela plus zasilania z bezpieczników na różne urządzenia.
rafalmis1 napisał/a:
na 2 zdjęciu widać fioletowy kabel (C0293-2 M i C0293-3 N) wychodzący z HEADER i wchodzący w wzmacniacz
to są kable fioletowo różowe które zasilają plusem wzmacniacz a plus przychodzi na nie (na header) z bezpiecznika kablem C0293-1 A.
Z tych kabli w instalacji (w takim kolorze) można wziąć zasilanie na wzmacniacz, masa wzmacniacza jest brana z czarnego kabla który jest bezpośrednio przykręcony do nadwozia niedaleko wzmacniacza nad nadkolem, przewody na złączu C0491-4 i C0491-11 na drugim rysunku to masa wzmaka.
Fioletowo-żółty jest zasilaniem branym z wzmacniacza antenowego i służy do załączania wzmacniacza po włączeniu audio.

[ Dodano: Nie Gru 23, 2012 00:01 ]
a ty masz w aucie Hi nawigację i premium audio? znaczy Harman/Kardon?

rafalmis1 - Nie Gru 23, 2012 08:11

sknerko napisał/a:
a ty masz w aucie Hi nawigację i premium audio

mam dużą nawigacje wiec to raczej Hi, ale premium audio nie mam, dlatego chce podłączyć wzmacniacz

sknerko napisał/a:
Fioletowo-żółty jest zasilaniem branym z wzmacniacza antenowego i służy do załączania wzmacniacza po włączeniu audio

to zrobiłem dobrze :mrgreen:

sknerko - Pon Gru 24, 2012 00:57

rafalmis1 napisał/a:
mam dużą nawigacje wiec to raczej Hi, ale premium audio nie mam,
więc powinieneś sie posiłkować schematem instalacji jaką masz w aucie chyba że dokupiłeś wiązkę z premium audio to wtedy interesuje cię również schemat auta w jakim jeździła wiązka. Jeżeli sam budujesz wiązkę to powinien cię interesować schemat HIGH NAVIGATION PLUS TV i wg niego należy przeciąć kable wyjścia na głośniki i podać je na wejście wzmaka H/K a zasilanie wzmaka wziąć z fioletowo różowego który zasila ten klocek z którego wychodzą przewody na głośniki, wyjście wzmaka H/K doprowadzić do przeciętych przewodów i podać w kierunku auta na głośniki. Masę już opisałem ci wyżej. Tak właśnie zrobiliśmy to z xRonxem tylko przy pomocy wiązki którą on kupił.
rafalmis1 - Pon Gru 31, 2012 21:58

sknerko, dziękuję za pomoc, podlaczylem, ale gra to brzydko, nie wiem teraz czy to wina kabli czy głośników
Jestem wręcz zły i smutny :cry:

Rowan - Wto Sty 01, 2013 10:54

rafalmis1, zmień radio i na pewno pomoże... Głośniki i oryginalna instalacja nie jest taka zła jak się wydaje w R75, ja też myślałem, że są tragiczne, ale to nie do końca tak jest... Chociaż u mnie wyleciało radio, głośniki przód są zupełnie inne, na wygłuszonych drzwiach i na MDF-ie i dźwięk jest o niebo lepszy, przy czym przód mam podłączony przez wzmacniacz, tył mam podłączony prosto z radia, aczkolwiek raczej gra tak delikatnie, a dużo bardziej ustawiam przód, chyba, że ktoś z tyłu jedzie, to lekko wtedy tył dam więcej. Do tego mam subwoofer, który jest tak tylko, tylko włączony, a przygłaśniam go, jak mam akurat kaprys, aby pomasować sobie plecy. Generalnie polecam zacząć od podłączenia jakiegokolwiek innego radia lepszego, np jakiego Alpine CDA i sprawdzić różnice na seryjnych gratach, a potem ew. wygłuszeć przednie drzwi i wrzucić jakiś fajny odseparowany zestaw, do 300zł, naprawde się kupi coś co będzie grać bardzo zadowalająco :wink:
rafalmis1 - Wto Sty 01, 2013 12:20

Rowan, na początku miałem podłączony wzmak blaupunkta, ale na konwenterze i minusem jest, to ze zakluca mi CB i to bardzo, dlatego chciałem oryginalny wzmak dzięki czemu będę mógł się pozbyć konwertera, niestety na razie lipa.
Myślałem też, że oryginalny wzmacniacz zadziała tak jak inne radio. W poprzednim samochodzie wymieniłem radio i wiem jak potrafią oryginalne głośniki ozyc, jak inna jednostka steruje głośnikami.
Co do R to zależy mi tylko na radiu z dużym wyświetlaczu, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek, ponieważ są ważniejsze zeczy do zrobienia. Wymiana radia będzie na samym końcu

Rowan - Wto Sty 01, 2013 16:21

rafalmis1, no to radio z dużym wyświetlaczem, to stacja multi, którą jak najbardziej polecam. U mnie sprawuje się doskonale. Szkoda tylko, że nie ma wyjść RCA rozdzielonych na przod i tył, czyli do suba, żeby się go dało wyciszyć z poziomu radia.
sknerko - Wto Sty 01, 2013 16:56

rafalmis1, sprawdź czy przypadkiem nie masz zamienionych przewodów głośnikowych gdzieś obrócone + z - na tylko jednym głośniku potrafią bardzo zepsuć audio
rafalmis1 - Wto Sty 01, 2013 22:17

sknerko, sprawdziłem i jest dobrze. Jedynie nie działa mi głośnik lewy tylni, ale sprawdzę czy luty są ok, może coś się rozłączyło

dodatkowo podpiąłem subwoofer i jest lepiej (proste :mrgreen: ) i ustawiłem radio jak na zdjęciu niżej. Teraz da się słuchać lecz dla mnie ciągle za mało i brzydko.

wydaj mi się ze jakość dźwięku to tylko i wyłącznie wina głośników, bo jak wysiadłem z samochodu, to wszystkie drzwi wibrują, brzęczą, aż za bardzo, dlatego jutro jak będzie chwila, to spróbuje odwrócić głośniki, magnesem do tapicerki a membraną do drzwi

co jeszcze zauważyłem, wzmacniacz wymusza na głośniku subwoofera małe wychylenie membrany i to też może być wina słabego bassu

a teraz mam pytanie czy jak zmostkuje pin 7 i 8, 17 i 18 i wepnę to w subwoofer (teraz wpiąłem tylko 8(plus) i 18(minus)do subwoofera ), to czy nie będzie grał mocniej, w ogóle mogę tak zmostkować ??

sknerko - Sro Sty 02, 2013 08:27

na mój gust za dużo dźwięku dałeś na tył, nie wiem czy masz w tylnych drzwiach wysokotonowe bo nie w każdej 75 były a poza tym jak masz zepsuty tylny głośnika a ty dajesz muzykę na tył to siłą rzeczy będzie kiszka. Tylne głośniki też są inne jak z przodu (przynajmniej w moim a mam fabryczne) i pewnie nie maja takiej jakości jak przednie. Subwoofer podłącza się do wyjścia subwoofera w wzmaku i podłączając go inaczej nie będziesz miał więcej basu bo najwięcej idzie na wyjście suba. Więcej basu = lepszy subwoofer i nie ma tu nic innego do roboty. Wychylenie głośnika sugeruje przedostawanie się składowej stałej na głośnik co by wskazywało na uszkodzenie kondensatorów w wzmacniaczu, może jest felerny? moim zdaniem głośnik nie powinien się ruszyć po włączeniu.
rafalmis1 - Sro Sty 02, 2013 17:03

mam u siebie 8 głośników
może faktycznie coś ze wzmacniaczem jest nie tak, tym bardziej, ze basu muszę dawać tak jak na zdjęciu aby było ok, ale przy takiej ilości głośniki pierdzą

no i kicha, sprawdziłem instalacje n-ty raz i nic złe nie jest, a prawy tył nie gra.
zauważyłem przetopioną kostkę w miejscu kabli od tego głośnika :evil:
w końcu się wkurzyłem i wyciągnąłem wszystko z samochodu i zostało po staremu

sknerko - Sro Sty 02, 2013 19:11

jak po staremu głośniki wszystkie grają jak powinny to bankowo wzmak do bani jest, no chyba że coś źle podłączasz ale nie wydaje mi się bo jak sprawdzałeś 500 razy to mało prawdopodobne
sash997 - Sro Sty 02, 2013 20:06

czasem sie sprawdza 500 razy i za 501 coś sie odkrywa :mrgreen: ja bym radził wzmak sprawdzić poza autem na jakimś starym radiu podłączonym do akumulatora jak też nie bedzie grać to wiadomo o co chodzi :smile:
xROnx - Sob Lut 09, 2013 15:57

Wymieniłem dzisiaj głośniki przednie z Hertz Blue na oryginalne H&K... hmmm mam wrażenie że bass troche mi zanikł...
Czy głośniki H&K z przed 10lat są gorsze niż głośniki (niby) tańsze z obecnej epoki?

pelson91 - Sob Lut 09, 2013 15:59

aż dziwne. podobno jest teoria mówiąca o tym, że nawet stare, ale DOBRE głośniki i wzmacniacze zagrają lepiej niż najnowszy sprzęt, nawet ten z hmmm, wyższej (?) półki.

W praktyce nie wiem jak to wygląda, gdyż nie wiem na co stać ów stary, dobry sprzęt.

xROnx - Sob Lut 09, 2013 16:13

pelson91 napisał/a:
podobno jest teoria mówiąca o tym, że nawet stare, ale DOBRE głośniki i wzmacniacze zagrają lepiej niż najnowszy sprzęt

też o tym słyszałem
Może tylko mi się tak wydaje... po prostu złudzenie.
Nie mam żadnych danych ilu Watowe są głośniki H&K montowane w R75/ZT
Sam wzmacniacz jest z tego co pamiętam 180W ale ile "W" jest na kanał też nie wiem...
Wymieniłem też tweetery z fabrycznych zwykłych na H&K - no i tutaj jest różnica. Dźwięk jest bardziej soczysty, wyraźniejszy
... być może to przyćmiło bass z poprzednich głośników Hertz'a...

pelson91 - Sob Lut 09, 2013 16:35

ale jakiegoś super szału nie ma?
xROnx - Sob Lut 09, 2013 16:43

pelson91 napisał/a:
ale jakiegoś super szału nie ma?

tzn wiesz w porównaniu do wersji audio bez H&K to różnica jest kolosalna. Ale przed zamontowaniem całego systemu H&K wymieniłem tylko głośniki przednie Hertz Blue - rezultat był taki że mało to pomogło w jakości dźwięku. Potem zamontowałem H&K ale nie wymieniałem przednich głośników (tylne owszem) i różnica była kolosalna.
Z tego co wyczytałem to jeszcze można wymienić tuner radia na wersje BM24 - która jest firmy Beckers i podobno jest różnica w dźwięku.
Fabrycznie montowali tuner Philipsa i jakość dźwięku była taka sama jak w radiach bez TV Alpine.

haszczyc - Sob Lut 09, 2013 17:47

a ja zaryzykowałem i kupiłem na przód DIORY GDS 1607 :) i gra super bez wzmacniacza
rafalmis1 - Sob Lut 09, 2013 18:42

haszczyc, tylko ze ty nie masz fabrycznej jednostki sterujące
szpynior - Sob Lut 09, 2013 19:48

haszczyc napisał/a:
a ja zaryzykowałem i kupiłem na przód DIORY GDS 1607 :) i gra super bez wzmacniacza

Diory mam z tyłu z przodu infinity. Całkiem dobrze grają ale wzmak jest potrzebny dopiero wtedy jest efekt .

haszczyc - Sob Lut 09, 2013 19:53

nie znam się na audio nie znam się na wzmakach nie wiem jaki kupić muszę to przeboleć
Rowan - Sob Lut 09, 2013 22:00

Ja osobiście polecam całą serię Crunch GTX :wink: z włąsnego doświadczenia wiem, że bardzo dobrze napędzają mocne zestawy;)
pelson91 - Sob Lut 09, 2013 23:44

Diora GDS 1607 mam zakupione, leżą w garażu, takie dobre są? :D
haszczyc - Nie Lut 10, 2013 00:04

pelson91, dla mnie są super jak dla amatora
xROnx - Sro Lut 27, 2013 10:40

Zakupiłem tuner radiowy Beckera o symbolu BM24, wczytując się wcześniej na forum R75 z UK o tym że jest kolosalna różnica w dźwięku w porównaniu z oryginalnym tunerem jaki Rover dawał - Philipsa. Dzisiaj/jutro podłącze go do R i zobaczę/posłucham czy jest różnica w jakości dźwięku.
sknerko - Sro Lut 27, 2013 12:45

xROnx, Ciekawe czy będziesz łapał zakłócenia jak na tamtym
xROnx - Sro Lut 27, 2013 13:26

sknerko napisał/a:
Ciekawe czy będziesz łapał zakłócenia jak na tamtym

Też się zastanawiałem... i zastanawiam nad tym :)
Nie ukrywam że fajnie by było jakbym nie łapał już :D

haszczyc - Sro Lut 27, 2013 13:28

jak coś to mam do sprzedania oryginale radio rovera po lifcie CD - 80 na płyty CD :P

[ Dodano: Sro Lut 27, 2013 13:28 ]
jeśli chodzi o zakłócenia to ostatnio wkładałem roletę i musiałem za mocno szarpać i też fale radiowe strasznie straciły na jakości słabo radio teraz łapie

sknerko - Sro Lut 27, 2013 15:11

xROnx, jak będzie nadal szumieć to jeżeli jeszcze masz ten kabel antenowy z wiązki co rozbebeszaliśmy to podmień chyba że to był od navi bo nie pamiętam od czego.
xROnx - Sro Lut 27, 2013 23:20

OK jestem po instalacji tunera BM24 Becker'a
Więc tak: najpierw żeby mieć świeże porównanie wsiadłem do auta i włączyłem muzykę. Zapamiętałem słuchowo a następnie otworzyłem bagażnik podmieniłem tunery i ponownie wsiadłem do auta i puściłem ten sam kawałek.
Siedze tak i słucham i myślę sobie: no cóż pupy nie urywa. generalnie nie słyszę żadnej różnicy w jakości dźwięku...
Ale wpadłem na pomysł żeby pobawić się ustawieniami "bass" "treble" itp
Wszedłem w menu patrze a tam suwaki wszystkie dopiero w połowie skali... gdzie w tunerze Philipsa były na maxa :D
No to banan mi się zrobił na twarzy i poprzesuwałem bassy i treble na więcej...
no i teraz to jest audio :rotfl:
Potem pobawiłem się radiem.
Aktualnie menu na wyświetlaczu wygląda tak:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/LSh5214o18U7n6Ap_3QVUdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
Stacje radiowe znalazł sam. Nic nie trzeszczy nie przerywa... chociaż nigdzie nie jechałem - wszystko robiłem w garażu. Jutro się R ruszę i zobaczę co i jak.
Gdy wejdę w zmieniarkę - w moim przypadku zmieniarkę mp3 mam takie menu:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/XdWQyfFWrEDVj_3Z-Z_UXdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
Ogólnie póki co wszystko na plus :ok:
Zastanawiam się nad tym jakby to było gdybym przed zamontowaniem "premium audio" czyli H&K wymienił tylko ten tuner... na pewno jakość dźwięku by się poprawiła...
więc jeśli ktoś się nie chce bawić w cały zestaw harman/kardon to proponuję kupić tuner od BMW Becker'a BM24.
Żadna filozofia. wypinasz stary tuner i wpinasz ten. plug&play :)

Gonia - Pon Mar 04, 2013 17:16

xROnx napisał/a:
Wymieniłem dzisiaj głośniki przednie z Hertz Blue na oryginalne H&K... hmmm mam wrażenie że bass troche mi zanikł...
Czy głośniki H&K z przed 10lat są gorsze niż głośniki (niby) tańsze z obecnej epoki?

Głośniki H&K nie mają kompletnie basu. Nawet fabryczne głośniki biją H&K na głowę pod względem basu. Cała rzecz w zestawie H&K to subwoofer.

rafalmis1 - Wto Mar 12, 2013 15:55

Zakupiłem zestaw H&K wraz z wiązka. W sumie nie przyslali mi wysoko topowych, ale to nic, bo i tak się opłacało, no i zamierzam najpierw zamontować tylko subwoofer. Moje pytanie brzmi, którędy leci wiązka, ponieważ ta która mam jest chyba on najprostrzego radia jakę było w roverku montowane. Chce wyciągnąć moja, aby z 2 zrobić jedna. A może tak nie trzeba??

[ Dodano: Wto Mar 12, 2013 14:45 ]
Posiadam duża navi

[ Dodano: Wto Mar 12, 2013 15:55 ]
Teraz zauważyłem że wiążke mam taką jak xROnx

sknerko - Sro Mar 13, 2013 14:43

Ta wiązka co kupiłeś musisz dostosować pod wzmak i zasilanie z tunera ułożyć w aucie i koniec trzeba tylko w bagażniku przerobić kabelki co by ta wiązkę co kupiłeś z twoja połączyć i wszystko będzie brykać.
rafalmis1 - Pią Mar 22, 2013 22:32

wielkie podziękowania dla xROnx, :ok2:

właśnie wróciłem z garażu :mrgreen: w 1.5 godziny przerobiłem instalacje. Jak skończyłęm, to oczywiście test ale na głośnikach jeszcze fabrycznych, nie na H&K ponieważ sugerowałem się tym co napisała Gonia, i powiem, że tragedia, głośniki nie dawały rady, trzeszczały, wpadały w rezonans i nie było słychać basu z bagażnika.
Mimo jeż już było bardzo późno, nie odpuściłem i zacząłem wymieniać głośniki w drzwiach na H&K, ta procedura zajęła mi więcej czasu nisz instalacja, (do tego oczywiście musiałem coś uszkodzić, jak zawsze przy moich pracach, i tym razem padło na wypadnięcie rygla z zamka :-| )
Po zastosowaniu całego zestawu H&K kolejna próba ukoiła moje uszy.
Więcej wrażeń opisze jak wstanę rano i poskładam tapicerkę, bo teraz nie jest dobrze dopięta i trzeszczy .

[ Dodano: Pon Mar 18, 2013 09:25 ]
Czyli wie ktoś jakiej wielkości jest otwór w tylnej półce jak fabrycznie zainstalowany jest H&K.

[ Dodano: Pią Mar 22, 2013 07:09 ]
w półce dziura ma być tak jak na czerwono zaznaczyłem czy tak jak na żółto ??

[ Dodano: Pią Mar 22, 2013 22:32 ]
po zdemontowaniu półki wyszło, ze musi być tak jak na czerwono zaznaczyłem

Marcin84 - Sro Maj 18, 2016 13:50

rafalmis1 napisał/a:

[ Dodano: Pią Mar 22, 2013 07:09 ]
w półce dziura ma być tak jak na czerwono zaznaczyłem czy tak jak na żółto ??

[ Dodano: Pią Mar 22, 2013 22:32 ]
po zdemontowaniu półki wyszło, ze musi być tak jak na czerwono zaznaczyłem

Zauważyłeś jakąś różnicę w dźwięku z dziurą i bez?

Punx - Sro Maj 18, 2016 14:32

Ja zauważyłem, różnica nie jest duża ale występuje. Ponad 2 lata jeździłem bez dziury, teraz od roku jeżdżę z dziurą i maskownicą w półce. Różnice słyszałem przez pierwsze 2 tygodnie potem już przywykłem = osłuchałem się. Niemniej ta tuba to nie jest prawdziwy bas :) z tyłu daje rade a z przodu prawie niesłyszalna w większości utworów (rock/punk/hc), mam wyłącznik do tuby w schowku podłokietnika ... na pewno po wyłączaniu basu czuć że go nie ma jednak ubytek na tyle mały że spokojnie można się bez niego obejść :)
rafalmis1 - Sro Maj 18, 2016 14:51

Punx, otwórz bagażnik, usiądź za kierowcę, włącz muzykę i napisz co słyszysz
Punx - Sro Maj 18, 2016 19:44

Ok, zrobię taki test ale to raczej jutro, ewentualnie dziś wieczorem ...

[ Dodano: Sro Maj 18, 2016 20:44 ]
Puściłem kawałek z dużym basem na wyłączonej tubie posłuchałem chwilę , włączyłem tubę czuć różnice przy wyłączonym silniku. Podniosłem klapę bagażnika, wsiadłem, nie czuję jakiejś wyraźne różnicy, zamknąłem klapę, wsiadłem, nie czuję jakiejś wyraźnej różnicy.

sknerko - Sro Maj 18, 2016 20:15

Cytat:
Podniosłem klapę bagażnika, wsiadłem, nie czuję jakiejś wyraźne różnicy, zamknąłem klapę, wsiadłem, nie czuję jakiejś wyraźnej różnicy.
Ale czemu chciałbyś czuć różnice na fabrycznym H/K? przecież to sub zamknięty i cały dźwięk który wydobywa się do kufra jest tłumiony kanapą i skrzynią suba. dźwięk który dają głośniki basowe do kabiny idzie tunelem w skrzyni suba do otworu w półce
Punx - Sro Maj 18, 2016 20:29

No nie nazwałbym tego tunelem, raptem kilka cm :)

Liczyłem że coś usłyszę, zasugerowałem się wpisem rafalmis1'a:

"Punx, otwórz bagażnik, usiądź za kierowcę, włącz muzykę i napisz co słyszysz"

Dodam tak od siebie, że na wyłączonym silniku sub nawet z przodu jest wyraźnie słyszalny, ale jak pracuje silnik to w zasadzie sub gdzieś się gubi. Z tyłu nawet na pracującym silniku jest ok.

sknerko - Sro Maj 18, 2016 20:48

Punx napisał/a:
No nie nazwałbym tego tunelem, raptem kilka cm
rozbierałeś to? bo ja mogę się mylić ale widziałem od środka suba i tam jest zawinięty tunel w tej puszce i ma dość sporą długość (ale mógł być to sub od innego auta)
Punx - Czw Maj 19, 2016 07:07

Ja mówię o tunelu od wyjścia z tuby to maskownicy - to ma kilka cm. Do samej tuby nie zaglądałem, ale wydaje mi się że to taka plastikowa trumna, pusta w śrdoku :)
sknerko - Czw Maj 19, 2016 07:26

Cytat:
ale wydaje mi się że to taka plastikowa trumna, pusta w śrdoku
No właśnie nie jest tak jak mówisz. Dźwięk produkuje głośnik i długość tunelu do wylotu jest ważna. Fala basowa ma długość do 4m nawet.
Punx - Czw Maj 19, 2016 07:34

Wiesz w moim tanim kinie domowym (BR za chyba 970pln w 2012r) jest mała skrzynka z bass reflexem i ten bas jest duuużo przyjemniejszy mimo że tylko 1 głośnikowy. skrzynka ma wymiary ok 25x25x10 cm tam nie ma miejsca na żaden tunel. Ja myślę że ta tuba H/K przekombinowana jest, aczkolwiek ładnie się komponuje z bagażnikiem i nie zabiera aż ta dużo miejsca
sknerko - Czw Maj 19, 2016 07:44

Wiem jak się liczy obudowy głośników i w aucie niestety jest trudniej bo nie ma miejsca na fale basową (dlatego lepiej bas słychać poza autem jak w nim) dlatego robi się długie tunele przy małych głośniczkach żeby dawały radę. w domu masz odległości większe i słyszysz zwykle fale odbita i dlatego mały głośniczek daje radę, wsadź go do auta i nagle będzie grał gorzej
rafalmis1 - Czw Maj 19, 2016 07:48

a u mnie jest bardzo duża różnica z otwartym i zamkniętym bagażnikiem, niestety na duży plus przy otartym bagażniku
Punx - Czw Maj 19, 2016 08:00

A mógłbyś fonem nagrać te różnice ? Zrobić filmidło i wrzucić na YT ?
rafalmis1 - Czw Maj 19, 2016 08:22

spróbuje, ale nie wiem czy w tym tygodniu, auto mam rozebrane
Punx - Czw Maj 19, 2016 08:35

Acha czyli można powiedzieć że masz teraz golasa :)
Marcin84 - Czw Maj 19, 2016 08:38

sknerko napisał/a:
Punx napisał/a:
No nie nazwałbym tego tunelem, raptem kilka cm
rozbierałeś to? bo ja mogę się mylić ale widziałem od środka suba i tam jest zawinięty tunel w tej puszce i ma dość sporą długość (ale mógł być to sub od innego auta)

Byłbyś w stanie zrobić na kartce jakiś szkic jak te przegrody mniej więcej leciały? Nigdy nie rozbierałem suba samochodowego. Jestem w trakcie budowy własnego suba w miejsce fabrycznego i właśnie zastanawiałem się jak bardzo pozawijali ten środek. Czy przegrody były symetrycznie czy raczej nie w celu wyeliminowania fal stojących, ale przy tej budowie to raczej nie powinny się tworzyć. I ogólnie pamiętasz może czy tam było jakieś wygłuszenie na konkretnych ścianach? W głośnikach z BMW E60 które będę wykorzystywał zastosowali tylko takie krzyże plastikowe odlane rozpraszające dźwięk. Ogólnie to będzie z płyty wiórowej 18mm, a boki i kanał bass reflex z drewna, grubość wezmę z obudów od E60 ponieważ wtedy głośnik będzie pracował w zbliżonych warunkach (odległość membrany od ściany). Wymiary zewnętrzne też już sobie dopasowałem, tylko cały czas myślę na tymi przegrodami i wygłuszeniem.

sknerko - Czw Maj 19, 2016 13:19

one były takie symetryczne zawinięte chyba z dwa razy ale już nie pamiętam szczegółów bo to widziałem dobrze ponad rok temu. A i wygłuszeń żadnych nie pamiętam
longer86 - Czw Maj 19, 2016 21:11

Ten sub jest dziwny fabryczny, male głośniczki, dość duza pojemność, nie widzialem tego na zywo, ale z tego co kojarzę to umiejscowienie głośników tez jest dziwne i moim zdaniem lepszy efekt byłby przy umiesxczeniu głośników na końcach suba...

Ja od 3 lat zbieram sie do zrobienia odlewu z włókna i żywicy, żeby zamontować suba w bok bagażnika, po wyjęciu bocznego dywanu z lewej strony można uzyskać calkiem sensowna rozmiarowo skrzynke, o ile mnie pamięć nie myli fabryczny sub montowany w kombi byl właśnie zabudowany w ten sposób i chyba jest aktualnie na alledrogo

Co prawda nie na sprzedaż ale foto poglądowe

Punx - Czw Maj 19, 2016 21:18

Glosniki wcale takie male nie sa i sa na koncach tuby:

http://static3.custojusto...n-carro-car.jpg
http://jserv.pl/dtb/zdjecia/fbae23fa.jpg

To coś z combiacza o wiele mniejsze jest:

http://s1000.photobucket....G_6451.jpg.html

Zawsze można tak zaszaleć:

http://s994.photobucket.c...fer/11.jpg.html

:) Dziecko na foteliq obok dostanie drgawek :)

sknerko - Czw Maj 19, 2016 23:31

Punx napisał/a:
Glosniki wcale takie male nie sa i sa na koncach tuby:
Coś ok 13cm to sa duże głośniki?
longer86 - Pią Maj 20, 2016 00:31

mam skrzynkę suba, zajmuje 1/4 bagażnika, zamknięta bez bass reflexu i robi robote. głosnik 25cm

więc 13 , głosniki mniejsze niż w drzwiach mają działać?

mówiąc na koncach to na koncach a nie w ten sposób jak są że grają wprost w przeciwną sciankę subwoofera, która jest do nich prostopadła, zwróć uwagę że większość subwooferów przeciwną ściankę ma pod kątem, aby odbite fale nie trafiały w głośnik, nie słyszałem tego suba harmana na żywo, ale większość opinni osób które go mają wskazuje że to marne rozwiązanie ;)

Marcin84 - Pią Maj 20, 2016 15:39

Ruszyłem z projektem, jestem bardzo ciekaw efektu, jak skończę to się pochwalę :)

[ Dodano: Pią Maj 20, 2016 16:39 ]
Tak sobie analizowałem jeszcze budowę orginalnego suba i porównywałem z innymi autami. I ten sub w zasadzie działa jako kanał bass reflex a rolę skrzyni odgrywa bagażnik przy takim zamontowaniu głośników. Pytanie, czy to celowy zabieg czy półśrodek, żeby zmieścić sub i roletę w półce.

sknerko - Pią Maj 20, 2016 17:51

gdzieś na początku pisałem o tym że bagażnik robi za skrzynie basową. to jest oczywiste i w wielu autach jest to praktykowane (np. Mazda6 Bose, któryś model Audi z Bose, itd)
Marcin84 - Pią Maj 20, 2016 19:03

No dokładnie, tak pisałeś. Ale w tych systemach audi czy mazdy, membrana wchodzi prosto do kabiny, a tu u nas do kabiny wchodzi kanał bas reflex i to mnie właśnie zastanawia czy z braku miejsca na głośnik w podszybiu czy z konkretnych powodów z korzyścią dla dźwięku.
sknerko - Pią Maj 20, 2016 20:36

Na pewno w maździe membrana w kabinie nie robi roboty. Słuchałem i było średnio ale jak ten sam głośnik poszedł w dół i do kabiny grał tunelem było dużo lepiej. Nie dziwne to jest bo bas ma długą falę. Pamiętam jak kiedyś słuchałem sprzętu w jakimś amerykańcu i tam był sub pod siedzeniem ale tak sprytnie zrobiony że zmieścili bass reflex o długości 8m w kształcie ślimaka tam to była sala koncertowa a nie car audio.

[ Dodano: Pią Maj 20, 2016 21:36 ]
ja podejrzewam że te małe głośniczki H/K bez tunelu by nie grały wcale

Punx - Sob Maj 21, 2016 15:47

No ale pamiętaj ze sa 2x. Ja w mojej skrzynce od kina domowego mam raczej mniejszy głośnik niskotonowy a o wiele przyjemniejszy bass.
Marcin84 - Pon Sie 01, 2016 10:48

sknerko napisał/a:
Na pewno w maździe membrana w kabinie nie robi roboty. Słuchałem i było średnio ale jak ten sam głośnik poszedł w dół i do kabiny grał tunelem było dużo lepiej. Nie dziwne to jest bo bas ma długą falę. Pamiętam jak kiedyś słuchałem sprzętu w jakimś amerykańcu i tam był sub pod siedzeniem ale tak sprytnie zrobiony że zmieścili bass reflex o długości 8m w kształcie ślimaka tam to była sala koncertowa a nie car audio.

[ Dodano: Pią Maj 20, 2016 21:36 ]
ja podejrzewam że te małe głośniczki H/K bez tunelu by nie grały wcale

Cenne informacje, zostaną wzięte pod uwagę w projekcie :)

[ Dodano: Pon Sie 01, 2016 11:48 ]
Eksperyment zakończony :) Niestety zbudowany sub nie dał satysfakcjonującego efektu. Początkowo dźwięk brzmiał jak z rury pcv. Po wyłamaniu wszystkich przegród z wnętrza coś zaczęło grać, ale po podłączeniu na próbę tuby na głośniku JBL 12 cali zrezygnowałem z dalszych prac, po prostu w dźwięku była przepaść, docelowo w bagażniku znajdzie się skrzynia demontowalna, którą w razie czego będę wypinał i zostawiał w domu taki kompromis :)