Zobacz temat - [r420] Hamulec po wyłączeniu silnika i ręczny.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r420] Hamulec po wyłączeniu silnika i ręczny.

haxigi - Pon Lip 09, 2012 23:48
Temat postu: [r420] Hamulec po wyłączeniu silnika i ręczny.
Witam.

1. Czy też tak macie, że jak wyłączycie silnik i spróbujecie wcisnąć hamulec to jest on taki twardy, że praktycznie nie da się go wcisnąć, a po odpaleniu silnika jest już ok ?

2. Czy skoro po zaciągnięciu ręcznego, jestem w stanie przepchać auto, ale samo nie zjeżdża z górek, to wystarczy podkręcić ręczny, czy coś innego jest na rzeczy ?

Remigiusz - Pon Lip 09, 2012 23:58

haxigi,

1. gdzie ty zdawałeś egzamin na prawko :roll: Trzeba było uważać na technice związane z autem :roll:

2. Ale bez biegu z górki stoi ? Nie wierze bo byś go nie mógł przepchać. Najlepiej podjechać na stacje diagnostyczna i zrobić test hamulcowy to wyjdzie ile siły masz hamowania na rzecznym :wink:

haxigi - Wto Lip 10, 2012 00:12

Ty no w corsie B po wyłączeniu i włączeniu hamulec jest tak samo twardy :P Na prawku tego mnie nie uczyli, ba nie miałem teorii z techniki auta :(

Bez biegu stoi na górce tylko na ręcznym, a ja sam pociągnę auto albo jak auto jest na lewarku to przy próbie odkręcenia koła, mimo że jest ręczny to koło się obraca.

kuba227d - Wto Lip 10, 2012 00:58

:shock:
Jeśli silnik jest wyłączony, nie działa wspomaganie (nie jest wytwarzane podciśnienie potrzebne do pracy serwa)

Co do ręcznego, spróbuj podkręcić, jeśli nie pomoże to pewnie coś z zaciskiem, ewentualnie z samą linką

BetJar - Wto Lip 10, 2012 01:04

haxigi napisał/a:
mimo że jest ręczny to koło się obraca.

Może masz urwaną jedną linkę , tam są dwie, prawa i lewa.
haxigi napisał/a:
w corsie B
a korsa B ma wspomaganie hamulców ,
pytam bo w takiej nie grzebałem, ztcw każde auto mające wspomaganie ma twardy (słaby) hamulec po wył. silnika.

bizon - Wto Lip 10, 2012 08:35

Cytat:
Może masz urwaną jedną linkę , tam są dwie, prawa i lewa.

Chyba jedyna opcja bo skoro na lewarku mozna krecic kolem to w zyciu taki reczny by samochodu nie trzymal na gorce. chyba ze "gorka" to pojecie wzgledne, dla kogos duza, dla kogos prawie plasko

haxigi - Wto Lip 10, 2012 12:09

nie no oba koła się ruszają na lewarku przy odkręcaniu. Nie kręcą się tak samo jak bez zaciągniętego ręcznego, ale jak się "zasadzę" przy odkręcaniu to koło się obróci. Spróbuję dzisiaj podkręcić i dam znać :)