|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [400] 1.4 16v akumulator problem
adams91 - Nie Lip 15, 2012 10:38 Temat postu: [400] 1.4 16v akumulator problem Witam mam taki problem dziewczyna zostawila na swiatlach samochodnstal okolo 4 godzin i zauwazylem ze akumulator spuchl troche i jak mierzylem miernikiem to mal 2.5v a poodlaczeniu klem powoli wzrastalo do okolo 10v ale jak podlaczam kleme to spowrotem spada na 2,5 i nawet zegarek nie chce sie zaswiecic;/ wiem ze akumulator do utylizacji ale gdzie sie zrobilo zwarcie i trzyma?? czy mi sie tylko wydaje ze jestgdzies zwarcie?? pomocy do jutra musi chodzic
tronsek - Nie Lip 15, 2012 10:44
Nie koniecznie musi być zwarcie w instalacji. Akumulator miał już dość i to zostawienie na światłach wykończyło go na "amen". Wymień aku i powinno być po sprawie.
adams91 - Nie Lip 15, 2012 11:39
wiac takbylemprzed chwila i pokazal 11.5v i swiecily sie kontrolki ale nie zakrecil podlaczylem pod ladowanie za godzine sprawdze czy zapali a tak apropo jak rozpoznac czy akumulator jest zelowy?? bo i siebie nie znalazlem korkow zeby sprawdzic elektroit byly niby dwie zasplepki ale jak by bylu tylko atrapa bo po kawalku sie odrywaja dodam ze aku to WARTA
polofix - Nie Lip 15, 2012 21:08
adams91 napisał/a: | wiac takbylemprzed chwila i pokazal 11.5v i swiecily sie kontrolki ale nie zakrecil podlaczylem pod ladowanie za godzine sprawdze czy zapali a tak apropo jak rozpoznac czy akumulator jest zelowy?? bo i siebie nie znalazlem korkow zeby sprawdzic elektroit byly niby dwie zasplepki ale jak by bylu tylko atrapa bo po kawalku sie odrywaja dodam ze aku to WARTA |
naładuj, być może będzie aku dobry. żelowego to raczej nie masz. to jest bezobsługowy akumulator.
truten23 - Nie Lip 15, 2012 21:23
Kolego, tylko wymiana... Ale jeśli chce Ci się bawić, to rozładuj go ponownie. Potem zacznij ładować niskim prądem, tak z 1-1,5A. Ale to trochę zajmie. Musisz się przygotować się na jakieś 2 doby co najmniej. Jeśli Ci to pomoże to może podziała jeszcze trochę ten akumulator.
adams91 - Nie Lip 15, 2012 21:38
wiec tak podladowalem go godzinke i udalo sie odpalic sam ladowanie pokazalo 13.5v pojezdzilem z 15 min zeby jeszcze chcwile sie podladowal i stal gdzies okolo 4 godziny i aku pokazuje ze ma 12.40v wiec na razie wstrzymam sie z wymiana moze jeszcze troche pochodzi:) dodam ze w zime jak bylo -28 krecilem im z pol godziny i sam nie odpalal bo cos w nim zamarzlo ale aku po sprawdzeniu ile dalej ma pokazywal 12v:)
truten23 - Nie Lip 15, 2012 23:19
Jeśli tak, to dobrze. Sprawdź jak chodzi. Jeśli okaże się że nie trzyma jak trzeba, to rozładuj go i naładuj małym prądem, powinno pomóc
adams91 - Pon Lip 16, 2012 13:56
dzisiaj sprawdzalem na zgaszonym przy wlaczonym radiu pokazywal 12.65v ale pewnego dnia zejde i nie odpale bo alarm go w nocy rozladuje wyjac:)
bizon - Pon Lip 16, 2012 14:07
adams91 napisał/a: | nie odpale bo alarm go w nocy rozladuje wyjac:) |
predzej wyjdziesz wylaczyc wycie niz Ci sie od tego rozladuje
adams91 - Wto Lip 17, 2012 19:31
mam za daleko zeby do niego isc a zazwyczaj wyje w nocy:)
|
|