Zobacz temat - [R200] Jaka powinna być bateria?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Jaka powinna być bateria?

maciek0272 - Nie Lip 22, 2012 14:02
Temat postu: [R200] Jaka powinna być bateria?
Witam. Mam pytanie takie prawie oczywiste ale jestem ciekaw. Jak maksymalnie dużą baterię mogę zainstalować w Rover 200 . Posiadam baterię 62 Ah 510 A i nie wiem czy alternator da radę naładować . Obecnie mam zainstalowaną baterie 390 A . Za wszelkie porady i podpowiedzi z góry dziękuje. Pozdrawiam serdecznie !! !
rovek - Nie Lip 22, 2012 14:26

Alternator w 1.4 powinien dawać rade doładowywać akumulatory do 65Ah, ale nie można zapomnieć o zależności poboru prądu do jego odzyskania, więc im większy akumulator tym dłużej będzie się doładowywał, więc nie polecam 62Ah na krótkie trasy, tym bardziej w zime.
polofix - Nie Lip 22, 2012 14:28

rovek napisał/a:
Alternator w 1.4 powinien dawać rade doładowywać akumulatory do 65Ah, ale nie można zapomnieć o zależności poboru prądu do jego odzyskania, więc im większy akumulator tym dłużej będzie się doładowywał, więc nie polecam 62Ah na krótkie trasy, tym bardziej w zime.

ja polecam ci akumulator 62Ah ;jeśli tylko wejdzie, a w szczególności w zimie.

rovek - Nie Lip 22, 2012 14:31

polofix, mądrze. :roll:
ADI-mistrzu - Nie Lip 22, 2012 14:41

Akumulator jest głównie ta naprawdę tylko do rozruchu, więc po co pchać duże?
Nic to nie da, a jak dużo odbiorników energii będziesz miał włączonych to może się okazać że akumulator się nie doładowuje.
A taki ulega zasiarczeniu itd.

robsson78 - Nie Lip 22, 2012 19:22

maciek0272 Ja mam W swoim rover 200 Centra Futura 53Ah 540A Zimą w czasie mrozów powyżej -15 muszę go czasem doładować bo jeżdżę na krótkich dystansach i nie zdąży się naładować.
polofix - Nie Lip 22, 2012 19:30

ADI-mistrzu napisał/a:
Nic to nie da, a jak dużo odbiorników energii będziesz miał włączonych to może się okazać że akumulator się nie doładowuje.

To co kolega napisał to bzdura!.
A drugi kolega jeśli ma centrę futurę 53Ah i musi doładowywać to coś jest nie tak. albo sama bateria jest słaba, albo ma złodzieja prądu, albo problemy z ładowaniem.

Harry - Nie Lip 22, 2012 21:23

wszystko zalezy od tego ile masz odbiorników, ja bym polecal jakąs 55, ale jezeli masz kase to mozesz wsadzic wiekszy. altek doladuje go na pewno.
robsson78 - Pon Lip 23, 2012 14:03

polofix napisał/a:
ADI-mistrzu napisał/a:

A drugi kolega jeśli ma centrę futurę 53Ah i musi doładowywać to coś jest nie tak. albo sama bateria jest słaba, albo ma złodzieja prądu, albo problemy z ładowaniem.

A "kolega" nie wie że producenci akumulatorów zalecają okresowe doładowywanie nawet nowych baterii jeśli podczas dużych mrozów auto porusza się na krótkich dystansach ?
Z tego co się orientuję fabryka montowała w rover 200 45Ah a mój ma 53Ah więc ma prawo się nie doładowywać w duże mrozy jeśli jeżdżę tylko po mieście więc twierdzenie że "coś jest nie tak" to jest dopiero bzdura.

polofix - Pon Lip 23, 2012 16:53

robsson78 napisał/a:
polofix napisał/a:
ADI-mistrzu napisał/a:

A "kolega" nie wie że producenci akumulatorów zalecają okresowe doładowywanie nawet nowych baterii jeśli podczas dużych mrozów auto porusza się na krótkich dystansach ?
Z tego co się orientuję fabryka montowała w rover 200 45Ah a mój ma 53Ah więc ma prawo się nie doładowywać w duże mrozy jeśli jeżdżę tylko po mieście więc twierdzenie że "coś jest nie tak" to jest dopiero bzdura.

45Ah a 53Ah to jest tak niewielka różnica że o takiej się nawet nie mówi. producenci aut wkładają akumulatory takie jakie można włożyć najmniejsze. czyli prawie beż żadnego zapasu. także 53Ah jest jak najbardziej odpowiedni.

rovek - Pon Lip 23, 2012 17:00

polofix napisał/a:
producenci aut wkładają akumulatory takie jakie można włożyć najmniejsze.
Wiadomo, pieniądze.