Zobacz temat - [R25] Pierscienie na przegubach pęknięte

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Pierscienie na przegubach pęknięte

jimmy1991 - Wto Lip 31, 2012 17:45
Temat postu: [R25] Pierscienie na przegubach pęknięte
Mam problem co mam zamówić co wymienić jeśli mam pierścienie popękane??
Raptile - Wto Lip 31, 2012 17:48

chodzi ci o te ząbki na przegubie od abs ?? tego nigdzie nie kupisz . Cały przegub musisz kupic
leszczu - Wto Lip 31, 2012 19:45

Pierścienie są dokupienia, ale szanse założenie go na przegub bez pęknięcia są pół na pół.
jarzit - Wto Lip 31, 2012 22:25

Nie widziałem jeszcze pierścieni osobno do kupienia. Nowy przegub w sklepie jakiś maxgear 95zł w komplecie osłona, opaski oraz smar. Takie coś kupiłem i wymieniłem.
piotrekcrash - Wto Lip 31, 2012 22:48

Cytat:
Pierścienie są dokupienia, ale szanse założenie go na przegub bez pęknięcia są pół na pół.

Bo pierścienie się zakłada na ciepło. Czyścimy miejsce na pierścień następnie podgrzewamy pierścień nawet palnikiem propan-butan i wchodzi bez problemu, a po ostygnięciu jest nie do ruszenia. Robiłem tak wiele razy i nigdy nie uszkodziłem pierścienia. A co do kupienia samych pierścieni to racja raczej nie do dostania same. Ja pojechałem na pewien szrot w częściami z angielskich roverów i kupiłem stare przeguby a których pierścienie wyglądały dobrze, zdjąłem je również podgrzewając i założyłem na moje przeguby. Zabawa czasochłonna bo trzeba wyjąć półosie ze zwrotnic, ale ABS wraca do życia.

jarzit - Sro Sie 01, 2012 07:10

Tyle samo roboty co z wymianą przegubów. Czasami znalezienie ładnych pierścieni może graniczyć z cudem. Często są właśnie pęknięte. Właśnie dlatego, że tak ciasno siedzą to pękają. Materiał jest dość naprężony, a korozja go osłabia.
bogdan75 - Sro Sie 01, 2012 08:13

są do kupienia pierscienie a montuje sie je nagrzewajac palnikiem
http://www.vmot.pl/?pierscienie-abs,115
tu wystarczy zadzwonic

PTE - Sro Sie 01, 2012 08:25

Wg mnie szkoda czasu na zabawę. Lepiej wymienić cały przegub p przynajmniej ja tak zrobiłem.

jimmy1991 , na przyszłość zanim zadasz pytanie, skorzystaj najpierw z wyszukiwarki - na forum napisano naprawdę sporo nt. tej usterki.

piotrekcrash - Sro Sie 01, 2012 14:51

Cytat:
Wg mnie szkoda czasu na zabawę. Lepiej wymienić cały przegub p przynajmniej ja tak zrobiłem.

Zależy moje przeguby były jak nowe a za stare z pierścieniami zapłaciłem po 12zł za sztukę.

Więc po co wyrzucać dobre przeguby, chyba że ktoś nie liczy się na tyle z kasą.

jarzit - Sro Sie 01, 2012 22:22

piotrekcrash napisał/a:
Cytat:

Zależy moje przeguby były jak nowe a za stare z pierścieniami zapłaciłem po 12zł za sztukę.

Więc po co wyrzucać dobre przeguby, chyba że ktoś nie liczy się na tyle z kasą.

U mnie to osłona poszła od przegubu i wiadomo, co piach robi. Faktem jest, że pierścień był pęknięty.