|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Pierscienie na przegubach pęknięte
jimmy1991 - Wto Lip 31, 2012 17:45 Temat postu: [R25] Pierscienie na przegubach pęknięte Mam problem co mam zamówić co wymienić jeśli mam pierścienie popękane??
Raptile - Wto Lip 31, 2012 17:48
chodzi ci o te ząbki na przegubie od abs tego nigdzie nie kupisz . Cały przegub musisz kupic
leszczu - Wto Lip 31, 2012 19:45
Pierścienie są dokupienia, ale szanse założenie go na przegub bez pęknięcia są pół na pół.
jarzit - Wto Lip 31, 2012 22:25
Nie widziałem jeszcze pierścieni osobno do kupienia. Nowy przegub w sklepie jakiś maxgear 95zł w komplecie osłona, opaski oraz smar. Takie coś kupiłem i wymieniłem.
piotrekcrash - Wto Lip 31, 2012 22:48
Cytat: | Pierścienie są dokupienia, ale szanse założenie go na przegub bez pęknięcia są pół na pół.
|
Bo pierścienie się zakłada na ciepło. Czyścimy miejsce na pierścień następnie podgrzewamy pierścień nawet palnikiem propan-butan i wchodzi bez problemu, a po ostygnięciu jest nie do ruszenia. Robiłem tak wiele razy i nigdy nie uszkodziłem pierścienia. A co do kupienia samych pierścieni to racja raczej nie do dostania same. Ja pojechałem na pewien szrot w częściami z angielskich roverów i kupiłem stare przeguby a których pierścienie wyglądały dobrze, zdjąłem je również podgrzewając i założyłem na moje przeguby. Zabawa czasochłonna bo trzeba wyjąć półosie ze zwrotnic, ale ABS wraca do życia.
jarzit - Sro Sie 01, 2012 07:10
Tyle samo roboty co z wymianą przegubów. Czasami znalezienie ładnych pierścieni może graniczyć z cudem. Często są właśnie pęknięte. Właśnie dlatego, że tak ciasno siedzą to pękają. Materiał jest dość naprężony, a korozja go osłabia.
bogdan75 - Sro Sie 01, 2012 08:13
są do kupienia pierscienie a montuje sie je nagrzewajac palnikiem
http://www.vmot.pl/?pierscienie-abs,115
tu wystarczy zadzwonic
PTE - Sro Sie 01, 2012 08:25
Wg mnie szkoda czasu na zabawę. Lepiej wymienić cały przegub p przynajmniej ja tak zrobiłem.
jimmy1991 , na przyszłość zanim zadasz pytanie, skorzystaj najpierw z wyszukiwarki - na forum napisano naprawdę sporo nt. tej usterki.
piotrekcrash - Sro Sie 01, 2012 14:51
Cytat: | Wg mnie szkoda czasu na zabawę. Lepiej wymienić cały przegub p przynajmniej ja tak zrobiłem. |
Zależy moje przeguby były jak nowe a za stare z pierścieniami zapłaciłem po 12zł za sztukę.
Więc po co wyrzucać dobre przeguby, chyba że ktoś nie liczy się na tyle z kasą.
jarzit - Sro Sie 01, 2012 22:22
piotrekcrash napisał/a: | Cytat: | Wg mnie szkoda czasu na zabawę. Lepiej wymienić cały przegub p przynajmniej ja tak zrobiłem. |
Zależy moje przeguby były jak nowe a za stare z pierścieniami zapłaciłem po 12zł za sztukę.
Więc po co wyrzucać dobre przeguby, chyba że ktoś nie liczy się na tyle z kasą. |
U mnie to osłona poszła od przegubu i wiadomo, co piach robi. Faktem jest, że pierścień był pęknięty.
|
|