|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Pęknięta szyba. Naprawa czy wymiana?
fredii - Sob Sie 04, 2012 20:52 Temat postu: [R416] Pęknięta szyba. Naprawa czy wymiana? Witam
Mam pewien poważny problem Otóż miesiąc temu miałem przygodę. Jadąc w gęstym deszczu drogą pomiędzy lasami dostałem kamieniem spod kół mijającego mnie tira. Siła była tak duża, że pękła mi przednia szyba Sprawa wygląda w ten sposób, że kamień uderzył w miejscu pomiędzy wycieraczkami na tym czarnym obramowaniu. Powstał pajączek, który biegnie w dół pod wycieraczki aż za plastikowy element. Druga największa rysa poszła troszkę w górę, skręciła w lewo. Początkowo zatrzymała się tworząc pęknięcie w linii prostej na długości około 20 cm. Dzisiaj zauważyłem, że pęknięcie powiększyło się o jakieś 4 cm. Czy orientujecie się czy takie uszkodzenie można naprawić? Jeśli nie to na ile firma może wycenić usługę wymiany szyby na oryginalną? Bardzo proszę o pomoc.
Adrian - Sob Sie 04, 2012 21:36
Tu nie ma co naprawiać. Szyba do wymiany.
fredii - Sob Sie 04, 2012 22:00
Wymiana? A ta firma NordGlass nie naprawi? Nie orientujesz się? Kurcze wymiana to chyba droga jest i boję się, że to już nie będzie założone tak jak fabrycznie
Pawkaz - Sob Sie 04, 2012 22:01
Wymiana na nowa ok 400 zl.Tyle bynajmniej "krzycza" w Warszawie
fredii - Sob Sie 04, 2012 22:05
Ja pier******. Pech to pech.
Adrian - Sob Sie 04, 2012 22:12
Tak przyszłościowo, to dobrze wykupić sobie dodatkowe ubezpieczenie szyb. W razie takiej wpadki, nie martwisz się o koszta.
fredii - Sob Sie 04, 2012 22:25
Adrian napisał/a: | Tak przyszłościowo, to dobrze wykupić sobie dodatkowe ubezpieczenie szyb. W razie takiej wpadki, nie martwisz się o koszta. |
Następnym razem na pewno zapytam się, na co jeszcze mogę się ubezpieczyć. No nic czeka mnie wizyta w NordGlass. Nie wiecie czy oni wymieniają na nowe czy używane?
Adrian - Sob Sie 04, 2012 22:28
fredii napisał/a: | Nie wiecie czy oni wymieniają na nowe czy używane? | Nówki sztuki nieśmigane.
fredii - Sob Sie 04, 2012 23:09
Nówki to znaczy oryginalne podróbki?
flapjck1 - Nie Sie 05, 2012 00:07
nordglass ma wlasna linie szyb, u nich kosztuje szyba z wymiana okolo 650 pln,
ja swego czasy robilem szyby w przedstawicielstwie pilklingtona, koszt okolo 400
KATwawa - Nie Sie 05, 2012 06:10
Wymiana w nierenomowanym warsztacie może ci stówkę zaoszczędzić(ja wymieniałem w tamtym roku) Jak będziesz wymieniał szybę to niech przy okazji obejrzą w jakim stanie są słupki, żeby po roku znowu nie pękła, bo rdza.
Pawkaz - Nie Sie 05, 2012 07:52
Adrian napisał/a: | Tak przyszłościowo, to dobrze wykupić sobie dodatkowe ubezpieczenie szyb. W razie takiej wpadki, nie martwisz się o koszta. |
Chcialem to zrobic, ale dowiedzialem sie, ze moj R 600 z 99 roku jest na to za stary
MARQS - Nie Sie 05, 2012 12:51
Witam, jeżeli wymiana to tylko na nową. Najlepiej zrobić to u sprzedawcy (wtedy unikniesz NIEMIŁYCH NIESPODZIANEK) Myślę o pękaniu szyb podczas zakładania. Wtedy wszyscy wykręcają się od odpowiedzialności, i oszczędność szlak trafił. W przypadku nowej szyby zakładanej u sprzedawcy płacisz niby 100 - 150 zł. więcej lecz masz jeszcze do tego pewność że jest to zrobione dobrze.
fredii - Nie Sie 05, 2012 13:46
Co to znaczy u sprzedawcy? Ja zwiozę samochód do firmy i niech oni zadecydują, co z tym zrobić. Jeśli wymiana na nową to też niech oni to zrobią i na końcu dadzą gwarancję. To chyba oczywiste
Miał ktoś z Was ogólnie styczność z firmą NordGlass? Dobrze robią? Szyby mają tylko swoje czy też innych firm?
MARQS - Nie Sie 05, 2012 14:08
NordGlass jest wielką firmą od lat zdobywającą nasz rynek. Pisząc o zakupie u sprzedawcy miałem właśnie na kogoś takiego jak oni. NordGlass jest to solidna i godna polecenia firma. Wiedzą co sprzedają. Jeżeli idzie o zakładanie robią to bardzo profesionalnie. Nie ma się nad czym zastanawiać tylko zapłacić te kilka stówek i mieć święty spokój. Pozdrawiam.
gregor13 - Nie Sie 05, 2012 18:20
Ja mam u siebie NordGlass, dwa lata temu wymiana kosztowała mnie 360 zł. Wszystko z szybką OK, żałuję tylko, że nie wziąłem z zielonym pasem u góry.
adamek.o2 - Pon Sie 06, 2012 10:57
W jednym z dwóch roverków z mojej rodziny (oczywiście 400) wymienialiśmy szybe na tą z nordglass (w ich autoryzowanym serwisie) i wszystko ładnie spasowane oraz złożone. DO wyboru mają o ile dobrze pamiętam szybę z tym błękitnym paskiem przeciwsłonecznym u góry i bez niego (ta druga nieco tańsza). Wymiana zalezy od warsztatu, powiem jednak, że jakby się zechciało podjechać okolo 100km od Warszawy (wbrew pozorom to nie daleko) to w tej firmie za wymianę biora 100zł plus szyba około 340zł.
Ogólnie ja też mam pękniętą szybę jednak to jest jakieś 25 cm od strony pasażera i nie zamierzam wymieniać dopóki mnie coś do tego nie przymusi (przegląd czy policja, nie wiem), bo na pewno znów się zdarzy jakaś przygoda, że pęknie
MARQS - Pon Sie 06, 2012 11:37
Witam, nie mam zamiaru prawić morałów BEZPIECZEŃSTWO NA I miejscu. Mniej ważna jest pozorna oszczędność. Gdy POLICJA zabierze dowód (np. na urlopie, lub w trasie) musisz ponieść dodatkowe koszta. MANDACIK, szybkie szukanie warsztatu(wtedy dowiadujesz się ile kosztuje szyba na szybko), stracony czas i nerwy. Licząc na to że szyba i tak w przyszłości znów dostanie kamyczkiem czy coś podobnego daleko nie zajedziesz
fredii - Pon Sie 06, 2012 11:46
U mnie pęknięcia w ogóle nie widać także policja tego nie zauważy. Może dostrzec rysę, gdy wejdzie do środka auta siądzie na miejscu pasażera i dobrze się wpatrzy w szybę. Byłem także zapytać się w stacji diagnostycznej. Dla nich to pękniecie jest tylko pęknięciem wewnątrz szyby. Rysa, która nie tworzy kanaliku na zewnętrznej jak i wewnętrznej stronie. Przegląd dostanę od ręki. To tak byłem się zapytać dla swojej wiedzy, ale i tak jutro wybieram się do NordGlass. Zobaczymy co oni powiedzą.
adamek.o2 - Pon Sie 06, 2012 14:39
Kwestia bezpieczeństa jak najbardziej popieram, nie namawiam do pozostawiania szyby nie wymienionej !
W sprawie kontroli policyjnej to zawsze można wytłumaczyć grzecznie, że szyba "dopiero co" się zespsuła, a jednak gdzieś dojechać trzeba, do domu ewnetualnie warsztatu i nie zawsze ten dowód od razu zostanie zabrany, tak jak nie zabierają dododu za przepalaną żarówkę...
No i z tym mandatem to też chyba nie do końca tak od razu jest.. zalezy kto jak przekona, że to "dopiero teraz"
MARQS - Wto Sie 07, 2012 06:27
Pisząc o zabraniu dowodu miałem na myśli najgorszą wersję. Jeżeli idzie o dogadanie się to kolega ma rację. Lecz czy warto liczyć na CUD ? Jest wiele opcji NAJGORSZA to. Zatrzymany dowód rejestracyjny, mandacik za stan techniczny pojazdu, zakaz dalszej jazdy, LAWETA, przegląd techniczny. To tylko kilka wydatków, jeżeli jesteś w trasie to dolicz jakiś nocleg i kilka stówek poszło w błoto. Koszt szyby ?
To był NAJCZARNIEJSZY przykład.
|
|