Zobacz temat - OC w HDI Asekuracja kolizja

Forum Klubu ROVERki.pl

Prawo i ubezpieczenia - OC w HDI Asekuracja kolizja

czort - Pią Sie 31, 2012 22:10
Temat postu: OC w HDI Asekuracja kolizja
Witam
Posiadam OC w Hdi już 7 rok.
W tym roku ubezpieczyłem na siebie drugie auto - brata.
Brat właściciel, ja współwłaściciel w dowodzie, ale oc na mnie..
Ostatnio na wąskiej ulicy skręcie w praw, brat mijając się z innym autem zachaczył swoim zderzakiem o tylne drzwi owego auta. U niego małe zadrapanie, podobno u starszej pani też.
Policja udowodniła że jego wina, 200zł 6pkt, Ok

Myślę sobie no tak po zniżkach, pewnie..

Dziś, po tygodniu czasu HDI przysłało mi poleconym papier OŚWIADCZENIE UCZESTNIKA WYPADKU żebym wypełnił dołączył kopie polisy, dowdu auta, kierowcy, prawa jazdy..

Więc.
Po co to ??

Skąd mam wziąść dane adresowe poszkodowanego? mam tylko nazwisko i nr rejestracji.

Czy kopia umowy kupna auta im potrzebna??

Pytam, bo nigdy nie miałem stłuczki, i niewiem co i jak? Myślałem że skoro zabiorą z 10% zniżki to wszystko a tu jakieś pisemka.

bociannielot - Sob Wrz 01, 2012 12:12

czort napisał/a:
W tym roku ubezpieczyłem na siebie drugie auto - brata.
czort Cię pokusił :hahaha:
Nie martw się jak im nie odpiszesz to też się nic nie stanie - możesz zaznaczyć gdzie uderzyłeś itp żeby nikt nie starał się zawyżyć odszkodowania, generalnie nie jest to coś na co w ogóle musisz odpowiadać :)

czort - Sob Wrz 01, 2012 12:58

bociannielot napisał/a:
generalnie nie jest to coś na co w ogóle musisz odpowiadać

Podobno w ciągu 14 dni od otrzymania mam odpowiedzieć, inaczej być może będę musiał zwrócić część kosztów wypłaconego odszkodowania...
tak napisali...

bociannielot - Sob Wrz 01, 2012 16:29

Nie maja takiego prawa straszą, żeby straszyć, nie mniej możesz im odesłac to co wiesz i masz - generalnie jesli w ciagu 14 dni nie odpiszesz TU musi przyjąć z góry Twoją winę i wypłacić odszkodowanie i ... tyle - ustawowo jesteś chroniony więc ich groźby na niewiele się zdadzą.
czort - Sob Wrz 01, 2012 19:12

No właśnie też tak sądzę. Wyślę dla spokoju..
Dzięki za tzw. otuchę..