Zobacz temat - [R200] Szczotkotrzymacz rozrusznika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Szczotkotrzymacz rozrusznika

kangaroo69 - Sob Wrz 15, 2012 21:06
Temat postu: [R200] Szczotkotrzymacz rozrusznika
Witam :razz:
Koledzy piszę do was z pytaniem odnośnie części z tematu. Dzisiaj zabrałem się za rozrusznik i zaraz po rozebraniu go zdziwiłem się obecnością tylko 2 szczotek. Brak dwóch pozostałych, ewentualnie choćby jednej powoduje że kumulator siedzi krzywo a i mój rozrusznik od zawsze nie był za wyrywny :wink: Rozumiem że samych prowadniczek nie dostanę więc chciałem zapytać czy ktoś wie gdzie można dostać cały szczotkotrzymacz :?: od paru godzin szukam w sieci i nie wiem czy te Boscha do rozruszników Magneti Marelli innych marek będą pasować bo nigdzie zdjęć nie ma :???: Ewentualnie może ktoś ma rozrusznik z dobrą TYLKO tą częścią :wink: Poniżej foto tego co zastałem :

azor77 - Nie Wrz 16, 2012 06:53

Witam
Dziwna sprawa ale widać że, ktoś już w nim grzebał bo powinno być trzy szczotki, dwie plusowe i jedna na masę.
Wiec nie dziw się że, słabo kręci rozrusznik.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie kupić używany rozrusznik i z dwóch zrobić jeden skoro sam potrafić coś grzebnąć :wink:
Ja jak kiedyś robiłem rozrusznik, też mi słabo kręcił okazało się że, była rozlutowana jedna szczotka plusowa :wink:

bundylp - Nie Wrz 16, 2012 07:18

Jeśli chcesz nową część to zapytaj TU mają duuży wybór.
kangaroo69 - Nie Wrz 16, 2012 11:15

azor77 napisał/a:
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie kupić używany rozrusznik i z dwóch zrobić jeden skoro sam potrafić coś grzebnąć

Jutro jadę na złom po pracy, może coś chłopaki będą mieli, bo wczoraj w sieci nic nie znalazłem :???:
bundylp napisał/a:
Jeśli chcesz nową część to zapytaj TU mają duuży wybór.

A o tym nie wiedziałem i z racji tego że to blisko to chyba tam podjadę po nowe szczotki, no chyba że cały szczotkotrzymacz będą mieli :smile:

sTERYD - Nie Wrz 16, 2012 20:07

kangaroo69 napisał/a:
Brak dwóch pozostałych, ewentualnie choćby jednej powoduje że kumulator siedzi krzywo a i mój rozrusznik od zawsze nie był za wyrywny

bzdura Panie!
Wałek jest podparty jeszcze z tyłu w tulejce i możesz dołożyć jeszcze 50 szczotek, a efekt będzie taki sam :cool:

kangaroo69 - Nie Wrz 16, 2012 20:56

Tzn. że kumulator z tym wszystkim ma tam tak luźno siedzieć i latać na boki :?: :razz:
sTERYD - Nie Wrz 16, 2012 21:01

tak. A jak założysz tą pokrywkę, co w niej siedzi szczotkotrzymacz, to wałek włazi w tulejkę i jest ładnie sztywno, tylko już tego nie widać :cool:
kangaroo69 - Nie Wrz 16, 2012 21:17

Ok. To już prawie wszystko jasne :smile: a jak to ze szczotkami, powinno być w sumie 3 czy 4 :?:
sTERYD - Nie Wrz 16, 2012 21:30

jak masz uzwojenie z wyjściem na 1 szczotkę plusową, to powinny być 2 jak masz zasilanie z uzwojenia na 2 szczotki plusowe szczotki, to powinno być 3, lub 4, ty masz uzwojenie dla układu z dwiema szczotkami, więc nawet jak wymienisz szczotkotrzymacz to tylko będziesz miał dociążony rozrusznik i tyle, ewentualnie drugą szczotkę masowa możesz podłączyć, ale plusowej nie masz gdzie.
robsson78 - Pon Wrz 17, 2012 15:08

sTERYD napisał/a:
tak. A jak założysz tą pokrywkę, co w niej siedzi szczotkotrzymacz, to wałek włazi w tulejkę i jest ładnie sztywno, tylko już tego nie widać :cool:

Zgadza się sTERYD ma rację a dodatkowo ładnie to opisał. Niedawno rozbierałem swój rozrusznik, ma dwie szczotki i kręci lekko. Jeśli dobrze pamiętam to z jednej strony jest tulejka a z drugiej małe łożysko. Sprawdź czy łożysko pracuje bez zacięć i czy tulejka na której obraca i podpiera się wałek nie ma zbytniego luzu. Nadmierny luz może powodować że wałek wpada w drgania, utrudnia obrót tulejki i rozruch. Możesz lekko przesmarować smarem obie części.

kangaroo69 - Pon Wrz 17, 2012 20:34

Na zdjęciach powyżej widać że ktoś jedną prowadniczkę ze szczotką usuną i to dość nie udolnie bo nity zostały :wink:
robsson78 napisał/a:
ma dwie szczotki i kręci lekko

Dwie szczotki "tylko" czy dwie plusowe i jedna na masę :?:
W tym artykule autor ma trzy :http://www.roverki.pl/zrob-to-sam/466-rozrusznik-w-silnikach-serii-k.html i przez to się zastanawiam :/
Byłem na szrocie ale pomimo spotkania kilku różnych rozruszników, Magnati Marelli żaden nie odpowiada naszemu :/ Jutro jadę do speca od alternatorów itp. zobaczymy czy on coś ma :wink:

robsson78 - Wto Wrz 18, 2012 11:46

kangaroo69 napisał/a:

Dwie szczotki "tylko" czy dwie plusowe i jedna na masę :?:

Tylko dwie. Na 100 %. Żałuję że fotek nie zrobiłem, bo teraz to już sam nie jestem pewien czy aby ktoś kiedyś nie usunął jednej szczotki tak jak u Ciebie, lecz żadnych śladów po nieudolnym grzebaniu nie widziałem. I nie mam żadnych problemów z rozruchem. U mnie był problem z połączeniem przewodu miedzianego szczotki z aluminiowym płaskownikiem. Jak wiadomo miedź i aluminium to złe połączenie ze względu na utlenianie. Sprawdź to przy okazji aby uniknąć problemów w przyszłości :wink:

Jeśli nie znajdziesz innego rozwiązania problemu to zapytaj tego speca od rozruszników czy może przenieść Ci jedną szczotkę tak aby była naprzeciw drugiej w szczotko trzymaczu, lub zrób to sam, lecz uprzedzam że nawet jak masz nitownicę to możesz mieć problem z lutowaniem miedzi do szczotko trzymacza.