Zobacz temat - [Freelander 2.0 TD4 2003r] uszkodzony wąż....

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander 2.0 TD4 2003r] uszkodzony wąż....

kapral - Sro Wrz 19, 2012 07:43
Temat postu: [Freelander 2.0 TD4 2003r] uszkodzony wąż....
witam,
Chciałbym zapytać czy może ktoś mi podpowiedzieć i pomóż odgadnąć...a mianowicie przy ostatnich małych oględzinach LR od spodu zauważyłem że spód silnika jest nieco zawilgocony od oleju.Zaczełem oglądać skąd mógł sie wydostać i w końcu dostrzegłem że olej wydostaje sie z peknietego wężyka który znajduje sie patrżąć od dołu miedzy silnikiem a skrzynią IRD...chyba :oops: jest on tak w połowie wysokości silnika i widać go tylko między małą strzeliną od dołu, widnieje na nim opaska i ktoś za silno chyba ja dociągnął przecinajac wężyk...z tąd ten mały wyciek :twisted: podobno jest to od turbiny?! ale nie mam zielonego pojęcia czy na pewno i jak go wymienić?! Niestety nie miałem telefonu żeby zrobić zdjecia a teraz nie mam znów dostepu do kanału.
Mmam nadzieję że ktoś ze znawców tematu po moim lakonicznym opisie zgadnie co to za wężyk i podpowie jak usunąć usterkę :beczy: .Może grozi to jakąś awarią- uszkodzeniem?
Dzieki za wszelkie podpowiedzi

SyntaX - Sob Wrz 22, 2012 20:41

Nie bardzo ogarniam gdzie to jest.
Zrób jakiekolwiek fotki nawet od góry i zaznacz mi okolice gdzie mam tego szukać.

kapral - Sob Sty 19, 2013 13:30

Powracam do tematu nieszczęsnego wężyka gdyż dopiero teraz przy wymianie termostatu miałem możliwość wjechania na kanał i zrobienia jakiś fotek...nie wiem czy będą pomocne ale może ktoś mi podpowie w koncu jaki to wężyk posikuje olejem :twisted: Przynajmniej wydaje mi się że to jego wina gdyż po oględzinach nigdzie indziej nie zauważyłem wycieku.Tylko na opasce wężyka widnieje zawsze kropla oleju :bezradny:

[ Dodano: Wto Gru 11, 2012 15:42 ]
Nikt nie wie co to za wężyk?! :beczy: ojjjjj joj joj :roll: widzę że będę chyba jeżdził dłużej z upaplaną misą :evil:

[ Dodano: Sob Sty 19, 2013 13:30 ]
nikt nie pozna po zdjęciach co to za ustrojsto mi sie tam rozszczelniło i kapie leciutko olej?! Syntax na pewno wie :mrgreen: ale nie chce podpowiedzieć ;-)