|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning mechaniczny - Montaż palca do wałka wydechowego VVC
rafalrz1989 - Czw Paź 25, 2012 20:31 Temat postu: Montaż palca do wałka wydechowego VVC Cześć.
Przerabiał ktoś taki temat jak zapalcowanie wałka wydechowego z VVC ? Wiem, że łatwo się to robi w zwykłych wałkach z 1.8, a jak sytuacja wygląda w wałku z VVC ? Przecież tam jest miejsce na kółko rozrządu... Da się to jakoś wyjąć i wstawić tam palec ?
Lazar - Czw Paź 25, 2012 22:51
Rafałek wystarczyło do mnie napisać na PTK oczywiście że się da tam jest wkręcana śruba więc w czym problem daj mi wałek z VVC i wałek z 1.4 i za parę dni CI odeśle gotowe.
rafalrz1989 - Pią Paź 26, 2012 07:19
Lazar napisał/a: | Rafałek wystarczyło do mnie napisać na PTK oczywiście że się da tam jest wkręcana śruba więc w czym problem daj mi wałek z VVC i wałek z 1.4 i za parę dni CI odeśle gotowe. |
Pisałem na PTK, ale nie widziałeś chyba tak jak ja nie widziałem jeszcze wałków z VVC i wolałem zapytać niż wtopić kupując je masz metodą nieniszczącą wałek z 1.4 ?
Lazar - Pią Paź 26, 2012 08:23
Trzpień jest tam usytuowany na oringu. W ostateczności może w listopadzie będę miał kilka trzpieni. Nie mierzyłem jeszcze średnicowo bo możliwe że dało by się trzpień nagwintować i wkręcić, a jak nie to stoczyć gwint w środku i zrobić jak ori.
rafalrz1989 - Sob Lis 10, 2012 08:42
Mam już wałki od VVC. Mamy tam otwór o średnicy 11mm a potem gwint na śrubkę 10...
Teraz przydałoby się mieć wymiary palca w tej części, która znajduje się w wałku. Mam stary wałek z palcem przed sobą, ale jak z niego wymontować palec metodą bez uszkodzeń to nie wiem. Ktoś podpowie ?
Chęnie bym go wyjął, oddał do nagwintowania i wkręcił w wałek od VVC.
flapjck1 - Sob Lis 10, 2012 09:22
nowy palec wyglada tak
http://www.brit-car.co.uk/product.php?xProd=101555
mozna to po prostu kupic
rafalrz1989 - Sob Lis 10, 2012 09:47
O, czyli jest dużo grubszy. Konieczne będzie toczenie i wkręcenie na klej do gwintów. I regulacja jakimiś podkładkami, żeby pozostał na swoim miejscu... Ewentualnie dotknięcie spawarką...
flapjck1 - Sob Lis 10, 2012 11:18
tylko wez poprawke na to ze sam palec siedzi w tulejce gumowej z kolnierzem z blachy stalowej
rafalrz1989 - Nie Maj 19, 2013 10:54
flapjck1 napisał/a: | tylko wez poprawke na to ze sam palec siedzi w tulejce gumowej z kolnierzem z blachy stalowej |
Mhm, czyli nie ma co teoretyzować, trzeba to rozmontować a potem wziąć się i coś zrobić.
[ Dodano: Nie Maj 19, 2013 11:54 ]
Panowie odkopuję temata.
Palec wyjęty z wałka dawcy. Teraz pytanie za 100pkt...
Niebawem wałek od VVC zostanie przygotowany do montażu palca.
Jako który element na wałku VVC obrać sobie punkt odniesienia do poprawnego usytuowania trzpienia na wałek VVC i które miejsce na trzpieniu ?
|
|