Zobacz temat - [R75] Od czego zacząć??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Od czego zacząć??

xieciun - Czw Lis 15, 2012 10:59
Temat postu: [R75] Od czego zacząć??
Hej,

Od niedawna jestem nowym, szczęśliwym posiadaczem R75. Powoli zaczynam ogarniać to co widzę i to o czym powiedział mi diagnosta na pierwszym przeglądzie. Widzę jednak, że jest cała masa rzeczy które można sprawdzić/wyczyścić. I tu pojawia się problem. Do tej pory dłubałem tylko w motocyklach i 30letnim oplu. To oznacza, że wiem jak się obchodzić z książką serwisową i narzędziami, ale nie wiem za co się powinienem złapać w "nowoczesnym samochodzie".

Teraz pytanie: Czy możecie mi podać hasłami jakąś listę rzeczy do których warto zajrzeć (jakieś przepustnice, zawory ERG itp)?

Z tego co już wiem, to jeżeli będę wiedział do jakiej części zajrzeć, to na 90% znajdę na tym forum informację o tym co i jak z nią zrobić.

pozdrawiam.

phuss - Czw Lis 15, 2012 14:07

Tu masz prawie wszystko
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=54757

pazdzi0h - Czw Lis 15, 2012 15:25

na dzien dobry sprawdz:

- centralny zamek czy wszystkie drzwi, otwieraja sie i zamykaja
- wentylator chłodnicy
- tuleje wahacza
- zawor EGR (czy nie jest zawalony sadza)
- webasto
- termostat (czy trzyma prawidlowo temperature)

pozniej reszta na spokojnie tak uwazam

dawidd - Czw Lis 15, 2012 19:38

dalej sprawdź przelewy wtrysków, pompe w baku i tą kolo akumulatora, wyczysc zawór na pompie CR, sprawdź/wymien filtr odmy (o filtrach innych i olejach płynach nie wspominam bo to oczywiste)
Zobacz tez kondycje alternatora bo chyba nie ma gorszej rzeczy jak brak ladowania 400 km od domu ;)
Tarcze, klocki, amory czy nie leja oraz czy maglownica skręca bez strzałów - jest full rzeczy do sprawdzenia w tym aucie. Ja juz z nim walczę 2 m-ce i ciągle mam cos.
Sprawdź tez magiczna pompę sprzęgła i wysprzeglik czy nie leje - pod skrzynia musi byc sucho - jak nie to nawet nie próbuj nim gdzieś jechać :)
Jak to i to co wyżej koledzy napisali sprawdzisz to pewnie jeszcze coś wyjdzie - ale i tak auto jest tego warte:) A najlepiej to komputer T4 prawdę o aucie ci powie

xieciun - Pon Lis 19, 2012 14:55

Wielkie dzięki za pomoc, dalej już funkcja search :)

pozdro