|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Nawiew na przednią szybę nie działa
nordzik - Sro Sty 02, 2013 12:55 Temat postu: [R75] Nawiew na przednią szybę nie działa Witam wszystkich
Szukałem po tagach w wyszukiwarce ale nie znalazłem nic konkretnego co rozwiązało by mój problem.
Problem polega na tym że nawiew na twarz jak i na nogi działa tylko na szybę jest brak jakiejkolwiek reakcji .
Kolejnym problemem jest parująca przednia szyba od środka, gdy wstaję rano do pracy szyba jest tak zaparowana że aż woda się skrapla.
Proszę o pomoc
sknerko - Sro Sty 02, 2013 12:59
szukać wody w aucie lub grodzi silnika, sprawdzić odpływy z parownika klimy, sprawdzić nagrzewnicę ale jak cieknie wtedy ubywa też płynu chłodzącego. Nawiewy - sprawdzić silniczki od klapek nawiewu
gustav.pl - Sro Sty 02, 2013 13:48 Temat postu: Re: [R75] Nawiew na przednią szybę nie działa
nordzik napisał/a: |
Kolejnym problemem jest parująca przednia szyba od środka, gdy wstaję rano do pracy szyba jest tak zaparowana że aż woda się skrapla. |
Oprócz tego co napisał sknerko, dobrze jest też przewietrzyć autko, tzn schłodzić wnętrze by temperatura w środku nie była dużo wyższa niż na zewnątrz(oczywiście jeżeli nie planujemy więcej danego dnia jeździć ).
Pozdro.
nordzik - Sro Sty 02, 2013 15:17 Temat postu: Re: [R75] Nawiew na przednią szybę nie działa
gustav.pl napisał/a: | nordzik napisał/a: |
Kolejnym problemem jest parująca przednia szyba od środka, gdy wstaję rano do pracy szyba jest tak zaparowana że aż woda się skrapla. |
Oprócz tego co napisał sknerko, dobrze jest też przewietrzyć autko, tzn schłodzić wnętrze by temperatura w środku nie była dużo wyższa niż na zewnątrz(oczywiście jeżeli nie planujemy więcej danego dnia jeździć ).
Pozdro. |
Dzięki za odpowiedź a jesteś wstanie mi powiedzieć gdzie są te silniczki ?
SeniorA - Sro Sty 02, 2013 15:22
nordzik napisał/a: | Problem polega na tym że nawiew na twarz jak i na nogi działa tylko na szybę jest brak jakiejkolwiek reakcji . | czy po wciśnięciu przycisku od tzw. odmrażania, też nawiew na szybę nie działa ? Na pewno w kabinie jest za dużo wilgoci.Dodatkowo wymieniłbym filtr kabinowy.
nordzik - Sro Sty 02, 2013 15:44
SeniorA napisał/a: | nordzik napisał/a: | Problem polega na tym że nawiew na twarz jak i na nogi działa tylko na szybę jest brak jakiejkolwiek reakcji . | czy po wciśnięciu przycisku od tzw. odmrażania, też nawiew na szybę nie działa ? Na pewno w kabinie jest za dużo wilgoci.Dodatkowo wymieniłbym filtr kabinowy. |
Nie mam takiego przycisku , jest zwykły nawiew i klima po włączeniu klimy też brak nawiewu na przednią szybę.
Jeżeli chodzi o silniczek to on jest odpowiedzialny za nawiew na szybę i resztę czy jest klika takich silniczków ?
Dziadek - Sro Sty 02, 2013 15:48
nordzik napisał/a: | jesteś wstanie mi powiedzieć gdzie są te silniczki ? |
Musisz "mocno się pochylić" i odkręcić kratkę nawiewu na nogi kierowcy (taki plastikowy prostokąt) i zdjąć osłonę nagrzewnicy,czyli ten kawałek wykładziny podłogowej z boku tunelu. Zobaczysz tam napędy klapek. Sprawdź czy się ruszają i czy dochodzi napięcie do silniczków. Często bywa tak,że wystarczy popsikać jakimś smarem i problem zniknie. Najpierw jednak spróbuj, jak doradza Senior, osuszania (ten klawisz z okienkiem).
nordzik - Sro Sty 02, 2013 16:37
Dodam że mój Rover posiada manualną klimatyzacje wszystko jest na pokrętła manualne więc może coś spadło "odpadło" z tego pokrętła gdzie przesuwam nawiew na szybę ?
Problem rozwiązany z nawiewem.
Wyciągnąłem radio z panelu i okazało się że linka która powinna być doczepiona do pokrętła odpowiedzialnego za ustawianie pozycji nawiewów była odpięta i wystarczyło ją nałożyć na odpowiedni bolec.
Dzięki wielkie za pomoc
sknerko - Sro Sty 02, 2013 19:06
nordzik, na przyszłość pisz że klima manualna bo to "rodzynek" w naszych autach większość ma klimatronik dwustrefowy
Dziadek - Sro Sty 02, 2013 19:25
Jak do tej pory, to tylko raz widziałem takiego R75, więc musisz po prostu rozbebeszyć maskownicę i szukać cięgieł.
|
|