Zobacz temat - [R420] świeci kontrolka SRS i ABS

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] świeci kontrolka SRS i ABS

kolin17_71 - Czw Sty 17, 2013 15:58
Temat postu: [R420] świeci kontrolka SRS i ABS
Witam mam takie pytanie, mianowicie mruga mi kontrolka SRS ale nie zawsze po odpaleniu samochodu normalnie gaśnie i po jakimś czasie się zapala, czasami zaraz po ruszeniu autem a czasami po 20km. czy jest to wina taśmy ?? I jeszcze jedno pytanie co ma sygnalizować kontrolka SRS na kierownicy bo u mnie się ona w ogóle nie świeci?

i kolejne pytanie o ABS mam pęknięty pierścień na przednim prawym kole i czy komputer zapisuje to jako błąd stały, czy po każdym odpaleniu powinna go zdiagnozować i po ruszeniu powinna się zapalić. Bo u mnie świeci cały czas czas
Z góry dzięki za wszystko :)

bizon - Czw Sty 17, 2013 16:14

kolin17_71 napisał/a:
i kolejne pytanie o ABS mam pęknięty pierścień na przednim prawym kole i czy komputer zapisuje to jako błąd stały, czy po każdym odpaleniu powinna go zdiagnozować i po ruszeniu powinna się zapalić. Bo u mnie świeci cały czas czas

Świeci sie caly czas bo caly czas widzi ten blad. u mnie jak wywalalo blad z powodu czujnika to zaraz po jego naprawieniu kontrolka zaczela sie zachowywac normalnie i przy samodiagnostyce nie wyskakiwal ten blad, wiec chyba go nie zapisuje

szoso - Czw Sty 17, 2013 16:20

kolin17_71 napisał/a:
czy jest to wina taśmy ??

zazwyczaj jest to wina taśmy
kolin17_71 napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie co ma sygnalizować kontrolka SRS na kierownicy bo u mnie się ona w ogóle nie świeci?

jakbyś trochę poszukał na forum to byś wiedział, że napis SRS na kierownicy zapala się w wersjach z jedną poduszką kierowcy :wink:

kolin17_71 - Czw Sty 17, 2013 20:28

Przy założeniu że czujniki są sprawne, i jest uszkodzony tylko pierścień czy nie powinno być tak że po odpaleniu auta ona powinna zgasnąć i dopiero po przekroczeniu pewnej prędkości powinna się zapalić kontrolka??
U kolegi w BMW który ma podobny problem objawia się to tak że ABS działa do ok 40km a potem zapala się kontrolka ABS i przestaje on działać. Po ponownym uruchomieniu auta sytuacja się powtarza.
Czy u mnie nie powinno być tak samo??

MARQS - Pią Sty 18, 2013 02:04

Witaj, niewiele mogę powiedzieć o kontrolce ABS, jeżeli idzie o SRS to pod fotelami są kostki. Musisz je pooglądać to powinno pomóc :)
szoso - Pią Sty 18, 2013 10:11

MARQS napisał/a:
jeżeli idzie o SRS to pod fotelami są kostki

w 400 nie ma kostek :wink:
http://forum.roverki.eu/v...pod+siedzeniami