|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] schemat ustawienia rozrządu, stuki w silniku
turbina - Sob Sty 19, 2013 19:52 Temat postu: [R75] schemat ustawienia rozrządu, stuki w silniku Witam! mam problem z moim roverkiem ostatnio zdejmowałem obudowy wałków żeby wyczyścić filtry odmy i po skręceniu i przejechaniu ok 3km coś zaczęło stukać w silniku. Zawory są ok bo odkręcałem kolektor dolotowy. Zastanawiam się nad zdjęciem głowicy i tu moja prośba, potrzebuję schemat ustawienia rozrządu. Jest na forum do 2.5 ale podobno w 2.0 jest inaczej.
A i jeszcze jak wyjmowałem wtryski okazało się że jeden jest pęknięty, tzn odkroił się o-ring i cały wtryskiwacz luźno siedział w gnieździe.
SeniorA - Sob Sty 19, 2013 22:02
turbina napisał/a: | Jest na forum do 2.5 ale podobno w 2.0 jest inaczej. | jest to samo, tylko blokady (przyrządy) do kół pasowych wałków są inne.
turbina - Nie Sty 20, 2013 10:22
A czy bez takich blokad da się to zrobić, ewentualnie coś samemu pokombinować i zrobic cos podobnego?? kiedyś widziałem te blokady na tablicy nie są jakieś skomplikowane
rtoip69 - Nie Sty 20, 2013 10:36
Da się ustawić bez problemu bez blokad , na dole blokuje się wał a wałki rozrządu na krótkich paskach klinami do siebie .
rafalmis1 - Nie Sty 20, 2013 10:38
blokady można wynająć w Intercarsie
[ Dodano: Nie Sty 20, 2013 10:38 ]
albo tu
http://tablica.pl/oferta/...e837a44a8;r:;s:
turbina - Nie Sty 20, 2013 12:21
no fajnie we wtorek wezmę się za to zobaczę czy ogarnę to bez blokad a jak nie to wypożyczę:) Jak coś to będę pytał albo zdam relacje jak poszło. Dzięki za pomoc!:)
rafalmis1 - Nie Sty 20, 2013 13:31
może to będzie pomocne
http://www.youtube.com/watch?v=2fFx8SPiTSc
turbina - Sob Sty 26, 2013 18:28
Witam. jeszcze głowicy nie zdjąłem bo jakos czasu nie było ale podejrzewam że mam przyczynę. Otóż jeden z tłoków ma luz. Da się to wyczuć wkładając cos długiego w miejsce swiecy.. Mam tylko nadzieję ze wał nie uszkodzony..
I czy mógłby mi któs wyjaśnic po co mechanik na filmie z wymiany rozrządu odkręca koła dyżego rozrządu..??
rafalmis1 - Sob Sty 26, 2013 19:29
wydaje mi się, aby wymienić uszczelnienia wałków rozrządu
SeniorA - Sob Sty 26, 2013 19:37
turbina napisał/a: | po co mechanik na filmie z wymiany rozrządu odkręca koła dyżego rozrządu..?? | bo to są koła pływające i dokręca się je po naciągnięciu paska.Założenie i naciągnięcie paska na dokręconych kołach może skutkować przestawieniem rozrządu.
turbina - Pon Sty 28, 2013 18:35
Dziś zdjąłem głowice no i nie widać żeby cylinder był porysowany lub uszkodzona głowica. Tłok ma luz wiec zdjąłem miskę ale jak się okazało tam nic nie widać.. wiec jutro będę wyciągał silnik żeby było wygodniej go rozkręcić.. I tu pytanie czy powinienem wiedzieć coś szczególnego odnośnie tego silnika.. nie chciałbym żeby coś mi się posypało jak zacznę rozkładać..
dzieju - Wto Sty 29, 2013 09:32
Turbina zadzwon do pana MIdowicza i grzecznie zapytaj napewno ci powie cos ciekawego
turbina - Wto Sty 29, 2013 10:44
no nic już za póżno, już mam silnik wyjęty. Okazało się, że podkręciły się troche śruby korbowodu na wale.. tylko nie wiem jeszcze jak wał bo jakieś dziwne klucze tam idą..
dzieju - Wto Sty 29, 2013 11:13
Tak czy siak zadzwon do Midowicza co ci zalezy
turbina - Sro Sty 30, 2013 16:42
No i wszystko jasne.. wał do wywalenia różnica na jednym wykorbieniu chyba z milimetr.. jajko z niego zrobiło.. jeszcze na dodatek zaczęło rozwalać druga panewkę bo pewnie olej wywalało wcześniej.. Tak czy siak do wymiany. Dzięki wszystkim za cenną pomoc!
|
|