Zobacz temat - [Rover 214 Si 1,4 16v] Kontrolka Ładowania

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 214 Si 1,4 16v] Kontrolka Ładowania

Damiano - Wto Sty 22, 2013 18:42
Temat postu: [Rover 214 Si 1,4 16v] Kontrolka Ładowania
Czesc.
Mam problem jechałem dzisiaj trasą i nagle zaczęła mi się palic kontrolna od ładowania potem zgasła i z jakis czas znowu sie zapaliła... ;/ co moze byc przyczyną?

Rademenez_ - Wto Sty 22, 2013 19:20

Witam. Wygląda to na uszkodzone szczotki wirnika alternatora. Do wymiany regulator napięcia, lub same szczotki, jeśli szczotkotrzymacz jest sprawny. Wykluczam niekontaktujące kable, bo to zapewne kolega już sprawdził.
Damiano - Sro Sty 23, 2013 18:40

doszło pare czynników które odkryłem...
Gdy daje mu większe obroty tak powyżej 3 tys to kontrolka gaśnie..
Gdy auto jest zimne kontrola się nie pali, ale gdy już się rozgrzeje (po przejechaniu 2,5 - 3 km) kontrolka się zapala. Rano chyba wybiorę się do elektro mechanika niech tam zajrzy jak już wyjmnie alternator to niech wymieni łożysko , szczotki etc. a potem niech sprawdzi czy ładuje. Innego wyjścia brak gdyż jestem zielony w sprawach rozkręcania silników moja wiedza jest raczej podręcznikowa ;p Martwi mnie tylko czy dobrze pasek naciągnie zeby się sie ślizgał.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie moim problemem:)

[ Dodano: Sro Sty 23, 2013 18:40 ]
autko do odebrania u mechnika:) wymienił szczotki i łożysko i coś tam jeszcze ale nie dosłyszałem:P taka przyjemność 180 zł... Temat do zamkniecia;) Pozdrawiam