Zobacz temat - [Freelander] Tapicerka tylnich drzwi pasażera

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Tapicerka tylnich drzwi pasażera

stealth - Pon Sty 28, 2013 17:51
Temat postu: [Freelander] Tapicerka tylnich drzwi pasażera
Witam.
Panowie jak w temacie. Pomóżcie bo dostaje już białej gorączki. Pytanie z rodzaju tych banalnych. Jak zdjąć tapicerkę z wyżej wymienionych drzwi? Puściły już wszystkie kolki, teraz boczek trzyma się tylko na klamce opuszczania/zamykania szyby. Za diabła nie mogę jej zdemontować a nie chce czegoś połamać ani uszkodzić tapicerki. Podważanie jej śrubokrętem nic nie dało...

Pozdrawiam.
Stealth

SyntaX - Pon Sty 28, 2013 19:13

Przecież w tej rączce w boczku od dołu masz 2 wkręty !! :mrgreen:
Przy rączce otwierania drzwi jak ją odchylisz to masz taki mały plasticzek na wkręt.
Odkręcasz i lekko popychasz do przodu.

stealth - Pon Sty 28, 2013 19:34

Czekaj sprecyzuję. Wkręty od uchwytu zamykania drzwi -2 szt już odkręciłem. Wkręt od klamki otwierania drzwi też wykręciłem - 1 szt. Czarną osłonkę wyjąłem. Wszystkie Kołki puściły. Teraz tapicerka jest calkowicie lużna, trzyma się tylko na korbotroniku :mrgreen: (korba opuszczania\zamykania szyby) Za diabła nie mogę zdemontować tej wajchy :razz:

Pozdrawiam.

SyntaX - Pon Sty 28, 2013 21:55

Aaaa czyli ty masz korbkę.
OK w takim razie musisz zsunąć górę plastiku na tej korbce.
Zsuwasz górę do tyłu.
Jak zsuniesz górną cześć korbki to tam będzie śruba pod tym.

stealth - Pon Sty 28, 2013 23:53

Ano mam korbotronik :D Jutro po robocie znowu z tym powalczę. Dam znać jak poszło. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

piokow01 - Wto Sty 29, 2013 07:46

Cześć
A nie masz czegoś takiego. Nie wiem jak ma Freelander ale wszystkie drzwi z korbką miały coś takiego.
Pomiędzy tapicerką drzwi a klamką powinien być plastikowy pierścień( ozdobny aby zakryć dziurę w tapicerce gdzie wchodzi klamka). Pomiędzy pierścieniem a klamką - musisz go delikatnie odchylić( na osi klamki powinna być metalowa zawleczka w kształcie litery omega , która blokuje klamkę żeby nie spadła z ośki mechanizmu podnoszenia szyb.) Trzeba wyciągnąć zawleczkę i klamka schodzi.
Mam to na zdjęciach ale nie chcą się załadować. Podaj email na PW to podeślę.
Pozdrawiam

stealth - Wto Sty 29, 2013 08:07

Owszem jest taki pierścień i być może jest nawet zawleczka. Na razie siedzę w robocie, więc nie jestem w stanie tego sprawdzić. Przesyłam maila na priv :)

Edit.

Udało się. Korbotronik zdemontowany. piokow01 faktycznie jest tam zawleczka. Trzeba maksymalnie odchylić korbę od tapicerki, włożyć śrubokręt i wyciągnąć zawleczkę. Nie jest to proste ale przy odrobinie uporu udało się. Jeśli pozwolisz zamieszczę twoje foty.

Dzięki i pozdrawiam.
Stealth